De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zaterdag 24 februari 2007

Nachtdienst

Ik zit in de nacht.
Dat is erg leuk als iedereen slaapt. Niet dat het voor mij vervelend is als de patiënten niet slapen, maar wel voor hen zelf.
Twee patiënten waren erg benauwd en konden daardoor niet slapen.
Ik kon helaas niets voor ze betekenen, behalve een praatje.
Zuurstof mocht niet hoger, slaaptablet mag niet in verband met de longproblemen die ze hebben (slaaptablet kan ademhalingsdepressies veroorzaken) en extra vernevelen wilden ze allebei niet.
Ik vind nachtdiensten erg leuk om te doen omdat je op de patiënten let.
Tijdens mijn eerste rondje zet je alle tv's uit die nog aan staan van patiënten die in slaap zijn gevallen, je helpt ze in een comfortabele houding en daarna is de kunst om zo zachtjes mogelijk te doen tijdens de rondjes zodat ze niet wakker worden.
Als de (meeste) patiënten dan goed hebben geslapen, ben ik tevreden.
Ondertussen heb ik dan gelet op de infusen en de antibiotica en dit natuurlijk ook zo zachtjes mogelijk.
Leuk werk, als ze maar goed slapen.
Ik ga me nog eens verdiepen in wat tips om beter te slapen.
Dan kan ik vanavond weer goed voorbereid naar mijn werk en hopelijk iedereen een goede nachtrust bezorgen.

dinsdag 20 februari 2007

Nieuwe beroepscode voor verpleegkundigen

Begin februari is de nieuwe Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden uitgekomen. Een beroepscode is de basis van het verpleegkundig en verzorgend beroep en geeft uitgangspunten voor het handelen. Het biedt een praktische leidraad bij het omgaan met de dilemma's van alledag. "Omdat deze nieuwe code geschreven is in de ik-vorm, voelen jullie je direct aangesproken." zeggen NU'91 en V&VN, de makers van de code. Ik heb de beroepscode meteen hier gedownload.

donderdag 15 februari 2007

Dikmakers antipsychotica ondekt!

Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit hebben ontdekt wat de oorzaak is van het feit dat een aantal antipsychotica dik maken en de kans op suikerziekte en hartklachten vergroten. De resultaten van hun onderzoek verschijnen later deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Een persbericht dat het onderzoeksteam vandaag al verspreidde loopt daar alvast op vooruit: "Wij hebben een hele klasse van antipsychotica kunnen koppelen aan stoffen in de hersenen die het gevoel van honger opwekken", aldus prof. Solomon Snyder van Johns Hopkins School of Medicine. "Dat voedt de hoop dat een nieuwere generatie medicijnen kan komen zonder gewichtstoename als bijwerking." Bron: Schizophrenia.com, vertaling Schizbul.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie