De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


vrijdag 26 januari 2007

Eind scriptie

In juni diplomeer ik. Eindelijk mijn diploma!
Maar nu eerst concentreren op mijn scriptie. Samen met vijf andere leerling verpleegkundigen maken wij een scriptie over de zorg voor zorgvragers die bekend zijn met alcoholabuses. Dit onderwerp hebben wij gekozen omdat we ervaren hebben in de praktijk dat er vaak onprofessioneel om wordt gegaan met patiënten met alcoholabuses. Als er een opname wordt aangekondigd met de opname indicatie: alcohol intoxicatie, hoor je vaak de volgende opmerking: "O, heb je er weer één, zo'n zuiplap, gadver". Patiënten die in de voorgeschiedenis bekend zijn met alcoholabuses en opgenomen worden voor iets heel anders, worden toch anders bekeken en/of behandeld.
Dit kan natuurlijk niet. Als verpleegkundige verleen je professionele zorg. Zonder vooroordelen en zonder voorkeursbehandeling.
Het doel van onze scriptie: de zorg voor patiënten met alcoholabuses verbeteren.

Vanavond ga ik de nacht in. Er ligt een patiënt bekend met alcoholabuses. Zij staat bekend om haar onrustigheid 's nachts.

dinsdag 23 januari 2007

Het Oude Gesticht

Netperk heeft een unieke site over de geschiedenis van de psychiatrie gelanceerd. Er staan nu bijna 20 artikelen op. Netperk: "Veel informatie krijg ik uit oude boeken over de psychiatrie en de 'verpleegkunde van krankzinnigen' in het grijze verleden. Er komen maandelijks artikelen bij maar het is een hoop teksverwerken en typen dus het gaat niet zo snel. Maar de site groeit gestaag." Ga naar Het Oude Gesticht.

zondag 21 januari 2007

Waarom heb ik hiervoor gekozen?

Laatst belde een mevrouw vanaf het toilet. Toen ik bij haar kwam zat heel het toilet en zij zelf onder de ontlasting. Zij was aan de diarree en kon het toilet niet op tijd bereiken. Ik merkte dat zij zich schaamde en vertelde haar dat zij hier niks aan kon doen en dat het iedereen had kunnen overkomen. Ik heb haar gewassen en het toilet schoongemaakt. Een andere patiënt zag mij het toilet schoonmaken. Toen ik later bij haar kwam, vroeg ze hoe oud ik ben.
Eenentwintig jaartjes jong vertelde ik haar.
'Kind je bent zo jong en dan doe je zo'n zwaar beroep, waarom toch?' reageerde zij.
Ik vertelde haar dat ik dit beroep doe om mensen te helpen en dat het juist heel fijn is om iemand te verzorgen, ook als zij 'een ongelukje' heeft gehad. Het is een dankbaar beroep.
'Jij zal een goede verpleegkundige worden, je hebt de juiste motivatie'.
Door (onder andere) dit soort gesprekjes weet je weer waarom je voor dit beroep hebt gekozen, dan vergeet je de minder leuke kanten van het beroep.

zaterdag 20 januari 2007

Welkom Sandy!

De Verpleegpost heeft gelukkig weer een columnist: "Ik ben Sandy den Hoed, 21 jaartjes jong en werkzaam als leerling verpleegkundige in een algemeen, regionaal ziekenhuis. In juni 2007 krijg ik mijn diploma Verpleegkundige niveau 4. Op dit moment ben ik werkzaam op de afdeling long, intern, orthopedie en nefrologie. Ik werk in het Vlietland Ziekenhuis locatie Schiedam". Sandy zal schrijven over haar dagelijkse ervaringen op haar werk. Go for it, Sandy!

zondag 14 januari 2007

B-verpleegkundigen gaan Europees!

Op 22 en 23 maart vindt in Arnhem het oprichtingscongres van Horatio (European Psychiatric Nurses) plaats.
Horatio ... aspires to be the voice of psychiatric nurses in Europe by uniting the workforce in pursuit of high standards, best practice and ensuring recognition of the value and importance of the role of psychiatric nurses in mental health care.
De Horatio website is nog grotendeels onder constructie. Informatie over het oprichtingscongres vindt je daarom op de inschrijvingssite: Oudshoorn.

dinsdag 9 januari 2007

In Case of Emergency

Een onbekende ambulance vpk heeft opgemerkt dat heel dikwijls bij een ongeluk, de slachtoffers een GSM bij zich hebben. Maar het SEH-personeel weet vaak niet welke persoon te contacteren uit de grote lijst met telefoonnummers.
Hij stelt voor dat iedereen in zijn GSM een adres creëert onder de naam ICE (In Case of Emergency). Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die gecontacteerd moet worden in geval van nood. Indien je verschillende nummers wil opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE1, ICE2, enz.
Creëer nu meteen een ICE-adres met telefoonnummer in je GSM!
ICE wordt ondertussen internationaal gebruikt als afkorting.

zondag 7 januari 2007

Voel je Veilig!

Het thema van de Week van de Psychiatrie in 2007 is "Voel je Veilig!". In deze week staat de vraag centraal: Hoe veilig voelen GGz-cliënten zich en welke verbeteringen zijn mogelijk en wenselijk?

Login de GGZ

"Tijdens het tweede congres GGZ en Nieuwe Media - Log In - blikken we terug maar kijken we vooral vooruit! Wat is er tot nu toe ontwikkeld op het terrein van E-Mental Health en waar liggen de belangrijkste kansen voor de komende jaren? Razendsnelle technologische ontwikkelingen en nieuwe toepassingsmogelijkheden stellen immers alle betrokken stakeholders (burgers/cliënten, professionals, kennisinstellingen, verzekeraars en beleidsmakers) voor zeer uiteenlopende uitdagingen."

zaterdag 6 januari 2007

De antipsychiatrie vandaag

Onder het aangepaste voorkomen van Psychiatrie Vandaag gaat een onvervalste antipsychiatriewebsite schuil: "Deze website is een initiatief om meer publieke bekendheid te scheppen over de barbaarse praktijken van de psychiatrie die ook vandaag de dag nog duizenden Nederlandse mensen treft en vernield." Jammer van de stijl-, grammatica- en spellingsfouten. Geef het mij maar recht voor de raap: PSYCHIATRIE, EEN INDUSTRIE DES DOODS. Nu geheel op DVD.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie