De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 22 november 2006

De helende kracht van verliefdheid

Als kinderen van Nederlandse verzetsstrijders uit WOII hadden zowel Joop als Ank eindeloos moeten luisteren naar de verhalen van hun vader. De vader van Joop had in het verzet zo veel ellende meegemaakt en gezien dat hij later in zijn gezin òf zweeg òf voortdurend praatte over de oorlog. Als andere kinderen buiten speelden moest de tienjarige jongen binnen blijven, want er was weer eens bezoek en vader vertelde. Vader hield niet op met praten en Joop moest luisteren, voor het geval er weer oorlog kwam. Hij moest leren van de verzetsverhalen, van het rondbrengen van stencils, van de knokploegen, van de gevangenis in Scheveningen en de verschrikkelijke tijd van vader in kamp Sachsenhausen.
Ank had als meisje dezelfde verhalen voortdurend moeten aanhoren. Haar vader had ook in het verzet gezeten en als gevolg daarvan zijn kinderen gedrild met militaristische discipline. 'Rot verhalen vertelde hij', zei Ank, 'soms tot diep in de nacht. Enge plaatjes liet hij zien van mensen in concentratiekampen. Hij sliep met een pistool onder zijn kussen en dreigde met een handgranaat die ergens verstopt lag, als wij niet luisterden.'
De moeders van Joop en Ank waren niet bij machte geweest tegengas te geven of hulp te zoeken voor hun man en het gezin. De kinderen ontsnapten door jong uit huis te gaan.
Uiteindelijk kwam beiden in een kliniek terecht toen ze allang volwassen waren en langdurig geworsteld hadden met hun leven, het gevolg van hun bizarre jeugd. Het toeval wilde dat ze elkaar vonden, ze samen niet uitgepraat raakten. Waar ze konden steunden ze elkaar en raakten soms ook fel met elkaar in conflict.
Ze werden verliefd en dat gaf hun leven vleugels. Na korte tijd verlieten beiden de kliniek, al was het 'tegen advies'. Het gaat goed met ze. Ieder jaar is er een ansichtkaart van allebei, soms meerdere.
Ze zwerven samen over de hele wereld en laten weten het leven te vieren.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie