De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


maandag 18 september 2006

W-verpleegpost en Z-verpleegpost

Met de komst van de W-verpleegpost voor wijkverpleegkundigen en de Z-verpleegpost voor verpleegkundigen in de verstandelijk gehandicaptenzorg, is de Verpleegpost-familie nu compleet. We zoeken nog naar deskundige collega?s om postjes te schrijven in de weblogs van deze sites. (Ook zijn nieuwe redacteuren altijd welkom bij de Verpleegpost en de B-verpleegpost.) Voorlopig is er daarom alleen automatisch gegenereerd Google Nieuws te zien op de nieuwspagina's van deze sites. Hopelijk kunnen deze nieuwspagina?s later uitgebreid worden met andere nieuwsbronnen. Tips en adviezen zijn welkom!

Het forum is weer online!

Het forum is terug, dit keer in een wat minder fraai jasje. Nadat het oude forum een tijdje geleden was gehackt, is alle opgeslagen informatie helaas verloren gegaan, ondanks alle pogingen om dit nog te redden. Ook alle oude inloggegevens zijn weg. Wil je opnieuw gebruik maken van dit forum, registreer dan opnieuw.

Moderators gezocht: Heb je verpleegkundige kennis en ervaring? Vind je het leuk om daar eens iets anders mee te doen? Wordt dan moderator van één of meer onderwerpen in het forum. Je kunt het moderatorschap ook delen met iemand anders. Ga naar het forum voor meer info.

zaterdag 9 september 2006

Op slaan staat ontslag op staande voet

Soms kunnen de gemoederen hoog oplopen, zo hoog dat cliënten elkaar te lijf gaan. Sociotherapeuten en cliënten springen ertussen en houden de vechtersbazen uit elkaar. Verbaal gaat het gevecht door op een toon, hard als nooit te voren.
Merkwaardig wat woede met een mens doet. Was een van de cliënten meestal nauwelijks te verstaan en voelde hij zich slachtoffer van alles om hem heen, nu vond hij de juiste en harde woorden om de ander meedogenloos te treffen, erger misschien dan een klap op de borst en rug.
Van de inhoud van de woorden, daar lustten de honden geen brood van. Waar halen timide mensen ineens de meest dodelijke woorden vandaan om de ander te treffen en te kwetsen in het diepst van zijn hart?
Toen de slaande cliënt de wacht werd aangezegd tijdens de Cliënten-Staf-Bespreking en hulp erbij kreeg hoe nu verder elders, hield deze het aanbod af en vertrok, al zijn medicijnen weigerend, woedend in zijn auto de snelweg op.
De achterblijvers stonden nog lang na te trillen en vroegen zich af wat er in godsnaam gebeurd was. Degene die sloeg had verteld geen 'respect' te krijgen van de ander. Hij had helaas geen zicht op eigen handelen dat naar de geslagen client uiterst respectloos was geweest.
Alle cliënten hebben gezien wat er gebeurde, en nog weigert iemand te kijken naar zijn eigen aandeel.
Het destructieve cognitieve schema van getraumatiseerde mensen: de ellende komt altijd van buitenaf, externaliseren heet dat in psychiatrisch jargon. Die mensen zijn zich totaal niet bewust van wat hun gedrag oproept bij anderen.
Triest is dat: degene met een balk in zijn oog slaat degene met de splinter.
Jammer dat wij de slaande cliënt hebben moeten wegsturen: onze grens die wij zelf altijd respecteren, uit veiligheid voor de andere cliënten en onszelf. Maar moeilijk is het wel, het voelt als falen.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie