De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 30 augustus 2006

Summertime

Julianapark Utrecht, de laatste dag van de hittegolf en de eerste dag van mijn vakantie. Na weken droogte nu stromende regen. De dj draait Summertime. Wij, de bezoekers, dansen vrolijk op het natte gras, mooie zomerpakjes verpakt in roze plastic. De stemming is uitgelaten, ik voel me vrij, echt vríj. And the living is easy klinkt het uit de boxen. Ja, zo voelt het. Hoe komt het toch, mijmer ik, dat ik me juist nú zo goed voel. Ik besef dat dit vooral komt omdat ik na een jaar hard werken nu eindelijk vakantie heb. Vrije tijd na werken is als regen na een hittegolf.

Ik denk aan mijn patiënten, zojuist heb ik een folder gekregen voor een symposium. Zin in zo'n leven is het thema. Een symposium over de invulling van het leven wanneer je afhankelijk bent van psychiatrische zorg. Ypsilon organiseert het (congresypstwente@ypsilon.org). Over de keten van lege zondagen, zoals het thema eerder in het nieuws kwam. Als ik er bij stil sta voel ik beklemming. Zonder werk of wezenlijke verantwoordelijkheden ben je nooit vrij, nooit écht vrij. Wat moet dat moeilijk zijn! Vastgeketend in een soort puberrol: ruim je kamer op, zou je niet eens douchen?, kom je aan tafel?, hier zijn je pillen, dit is tegen de afspraken en dat weet je... Dat maakt je kleiner en kleiner. Als je altijd vrij bent, ben je nooit vrij.

Wat ons rest is beschaving staat er op een spandoek dat voor het podium hangt. Wat ons rest is beschaving ja. Hoe zou dat eruit zien als we ons gingen bekommeren om de zin in het leven van onze patiënten? Samen op zoek gaan naar verantwoordelijkheden denk ik. Ondanks wanen, stemmen en stemmingen is iemand ook nog een mens. Een mens die zoekt naar een zinvol bestaan. En daar hoort verantwoordelijkheid bij. Niet de puberverantwoordelijkheid voor het opruimen van je kamer. Maar verantwoordelijkheid waar je groot van wordt, voor iets of iemand nodig zijn. Voor een hond of hamster, voor de gemeenschappelijke ruimte, voor de tuin, voor wat dan ook. Ik denk dat we soms te veel, maar vaak ook te weinig van onze patiënten vragen. Er is veel begeleiding nodig om verantwoordelijkheden op maat te zoeken, te vinden. Ypsilon, de familievereniging kaart het thema zingeving aan. Toch is dit natuurlijk ook een verpleegkundige verantwoordelijkheid. Ypsilon nodigt ons, hulpverleners, uit om dat samen te doen.
Vrij kunnen zijn omdat je werkt, los kunnen zijn omdat je vaak vast zit. De euforie die ik voel als ik mezelf en de anderen in het park als jonge en oude hippies op blote voeten in het gras zie springen. Doornat, want het plastic is ondanks de stromende regen op een hoop gegooid. Ik zou het iedereen gunnen.

De vakantie is inmiddels voorbij, er is een groot verlangen naar de volgende vakantie, een volgende hittegolf. Maar nu eerst wérken!

maandag 28 augustus 2006

Mannenhulpverlening

Iemand ervaring, als sociotherapeut of psychiatrisch verpleegkundige, in het begeleiden van een Mannengroep?
Dat moeten dan wel mannen zijn, want vrouwen die een mannengroep begeleiden, dat klinkt wel erg paradoxaal. Vrouwen worden voor de mannen dan al gauw hun echtgenote, vriendin, moeder, tante, zusje of een andere vrouw die veel invloed heeft of had op hun leven.
Laatst naar een boeiend referaat geweest waar mannelijke therapeuten verhaal deden over hun lange ervaring in het begeleiden van mannengroepen. Nooit meer dan acht mannen en hun achtergrond, probleem of trauma doet er niet toe.
Als ze maar aan hun problemen willen werken en dat met andere mannen willen delen. De therapeuten gaan in die groepen vooral op zoek naar wat die mannen wilden en dachten toen ze in hun adolescentieperiode vertoefden. Waar liepen ze toen warm voor? Wat voor passies hadden ze toen en vooral: waar is die passie nu gebleven? Is er iets waar ze nu nog warm voor lopen? Of zijn ze dat vergeten?
Vaak zijn de mannen dat indertijd kwijtgeraakt en hebben ze door en in hun huwelijk hun 'eigen' leven te veel opzij gezet voor het nieuwe leven met hun echtgenote. Ook de arbeid slokt idealen op en voor je het weet word je geleefd, hang je 's avonds uitgeput voor de buis en gaat het 'leven zonder je voorbij', zoals Aznavour zo treffend zingt in een van zijn voortreffelijke chansons.
Ik ga met twee collega's mannengroepen op sociotherapiebasis ontwikkelen, in modulevorm, zoals dat tegenwoordig wordt georganiseerd. We denken nog na over inhoud en onderwerpen, maar het zal natuurlijk gaan over de socialisatie van de man, seksualiteit, werk en relaties.
Ik ben benieuwd, volgens mij ligt er een hoop werk, en mannen samen, dat moet toch geweldig zijn? Die moeten elkaar toch weer ouderwets op de schouder slaan en in de buik stompen en elkaar aanmoedigen om er in het leven weer fors tegenaan te gaan? Het Bavaria-gevoel misschien?

vrijdag 18 augustus 2006

Al het GGZ-nieuws op de B-verpleegpost

Dankzij RSS kun je nu een behoorlijk nieuwsoverzicht van de GGZ vinden op de B-verpleegpost!
Wij hebben natuurlijk gezocht naar RSS-feeds die toegespitst zijn op verpleegkunde én psychiatrie. Die blijken echter niet te bestaan. Verschillende nieuwsaanbieders bieden vaak wel RSS-feeds van diverse subcategorieën binnen de gezondheidszorg, maar meestal ontbreken juist de rubrieken verpleegkunde en psychiatrie of werken juist die feeds niet goed (Bijzijn).
Verder missen we de bijdrage vanuit het cliëntenperspectief (geen RSS-feeds van Ypsilon en GGZ Nieuws bijvoorbeeld, die wel heel veel nieuws vergaren) en van het Trimbos instituut dat alleen een RSS-feed over verslaving beschikbaar stelt en dan alleen tegen betaling! Gebrekkige virtual reality testing? Of gaat het Ti privatiseren?
Eén en ander neemt niet weg dat dankzij Forensischepsychiatrie.nl en Google Nieuws er toch een aardig nieuwsaanbod voor de GGZ bij elkaar gebracht is. Je komt daar ook b-verpleegkundig nieuws tegen. Bekijk hier het complete Nieuwsoverzicht!
Voor het overige zorgnieuws en verpleegkundig nieuws kun je terecht bij het Nieuwsoverzicht van de Verpleegpost.

Al het zorgnieuws op de Verpleegpost

Dankzij RSS kun je nu een behoorlijk compleet nieuwsoverzicht van de GZ vinden op de Verpleegpost!
Wij hebben natuurlijk gezocht naar RSS-feeds die toegespitst zijn op verpleegkunde en verpleegkundigen. Daarvan blijkt er slechts één te bestaan die het ook nog doet: Die van de Abvakabo. NU'91 en Bijzijn hebben weliswaar ook RSS-feeds gericht op verpleeging, maar deze worden niet bijgehouden of werken niet goed. Misschien kunnen we deze later ooit nog toevoegen.
Andere nieuwsaanbieders bieden vaak wel RSS-feeds van diverse subcategorieën binnen de gezondheidszorg, maar telkens ontbreekt juist de rubriek verpleegkunde.
Eén en ander neemt niet weg dat het nieuwsaanbod enorm is en je tussen het zorgnieuws ook veel verpleegkundig nieuws aantreft, m.n. dankzij Google Nieuws. Bekijk hier het Nieuwsoverzicht!

donderdag 10 augustus 2006

Antirokengoeroe Allen Carr heeft longkanker

De 73-jarige Allen Carr rookte tot zijn 50ste dagelijks 100 sigaretten. Met zijn methode om zijn verslaving te overwinnen heeft Carr een imperium opgebouwd met ruim 70 klinieken in 30 landen. Vorig jaar werden daar 45.000 mensen behandeld.
Zijn woordvoerder weet niet of de ziekte is terug te voeren op de 100-per-dag-verslaving van vroeger. "Carr heeft sindsdien in menig rokerig zaaltje zijn verhaal gedaan." Carr zelf ziet zijn ziekte als een nieuwe aansporing om mensen van het roken af te helpen. Zie ook AllenCarr.nl.

donderdag 3 augustus 2006

NVSPV gefuseerd met V&VN

Per 1 augustus 2006 bestaat de NVSPV niet meer! Deze is dan gefuseerd binnen de V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, beroepsvereniging voor zorgprofessionals - voorheen AVVV). De NVSPV zal herkenbaar blijven als afdeling Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen. In het komende half jaar zal langzaam maar zeker de migratie van NVSPV naar deze afdeling plaatsvinden.

dinsdag 1 augustus 2006

Samen sterk voor betere zorg

Op 13 november 2006 vindt in Utrecht hét congres voor verpleegkundigen en verzorgenden plaats. Er zijn voor jou inspirerende presentaties, informatieve en leerzame workshops, leuke artiesten en interessante en gezellige ontmoetingen met vakgenoten! Lees hier wat je kunt verwachten én hoe je je kunt inschrijven.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie