De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


dinsdag 31 januari 2006

10 geboden

Hallo allemaal. Mag ik ook even iets zeggen. Ik ben Herre Kingma, u weet wel, de baas van de hele gezondheidszorg in Nederland. Ik heb iets nieuws bedacht waarmee we in één klap alle patienten kunnen beter maken. Het zijn de tien geboden, helemaal door mezelf (o ja m'n vrouw deed ook mee) bedacht. Nou aan de slag dan maar broeders en zusters, want met die vorige 10 geboden , die eigenlijk ook van mijn hand komen, wil het maar niet vlotten. (bron:nrc)

zaterdag 28 januari 2006

Verpleegkundige Web-Log

Op deze weblogger schrijft een student verpleegkunde alles wat hem in de dagelijkse praktijk bezig houd. Nieuwsgierig? Klik op: Verpleegkundige Web-Log

vrijdag 27 januari 2006

Bent u al lang gek of nog niet zo gek lang?

Boeven vang je met boeven, advocaten zijn allemaal criminelen en om in de psychiatrie te werken moet je zelf ook een beetje gek zijn. Jij vindt natuurlijk van niet, maar je collega?s weten het al lang: ook jij hebt een diagnose! Op deze site krijg je na slechts enkele vragen een profiel waarin precies staat hoe gek je bent. Als ik jou was zou ik er mee naar je baas gaan en opslag vragen. Ondertussen dien je er ook nog eens een goed doel mee: Een onderzoek naar het voorkomen van wanen zowel binnen als buiten de kliniek. Ga naar Verkenuwgeest.nl.

Willy en Willeke

Maak kennis met Willy, Willeke en al die andere lekkere biertjes van de veel geprezen brouwerij De Prael. De Prael is een cliëntenwerkvoorziening van GGZ Buitenamstel. Je kunt er ook een teambuildingsbiertje brouwen. Uiteraard onder deskundige leiding.

woensdag 4 januari 2006

De inflatie van zalm

Ik weet niet meer wanneer ik voor het eerst zalm at. Natuurlijk ben ik een ouwere jongere dus 'toen' was zalm nog luxe. Thuis at je haring of makreel, in een restaurant at je zalm. De tijden zijn veranderd: inmiddels is zalm een doorsnee vis geworden en bij de Konmar kun je goedkoop tig varianten zalm kopen: vers, bevroren en verwerkt in allerlei culinaire bedenksels.
Van een minister met die naam kijken we dus niet meer op, het is net zoiets als minister Makreel. Van zijn uitspraken nog wel: minister Makreel weet ons steeds te raken. Zo stelde hij onlangs dat Nederland geen armoede meer kent, omdat iedereen wel televisie heeft.
Minister Makreel: heeft U wel eens geprobeerd een televisie op te eten? En dan nog: is televisie een maat voor welzijn? Nebukadnezar de 2de van Babylon had ook geen televisie maar staat toch niet te boek als een armlastig iemand.
Armoede is van alle tijden, de manier waarop armoede zich uit is ook tijdsgebonden. In onze tijd uit armoede zich vooral in termen van sociale beperkingen. Ook al eet je lekker hutspot met worst, en op vrijdag een zalmpje, wanneer je niet meer deel kunt nemen aan sociale activiteiten leef je een verarmd bestaan. Alles kost namelijk geld, minister Makreel. De bioscoop, de sportclub voor je kinderen, een zalmpje in een eetcafé, het OV dat je nodig hebt om naar deze activiteiten te gaan of om een dagje naar het strand te gaan.
En wat dacht U van mensen met psychiatrische beperkingen? Simpele rehabilitatie activiteiten kosten geld. En ja: ook dat gaat om een buskaart, geld voor een kopje koffie op een zonnig terras in de lente, meedoen met een schilderclubje etc. U bent kennelijk ook 'Een keten van lege zondagen' al vergeten: een rapport van het Trimbos instituut waarin de schrijnende sociale armoede beschreven wordt van mensen met langdurige psychiatrische aandoeningen die wonen in een psychiatrisch ziekenhuis. En al noemen we ze nu GGZ in plaats van APZ, en al bulkt het er van de televisies en asbakken: rijkdom heeft te maken met deelname aan waardevolle sociale activiteiten, aan het gelukkig zijn door en met anderen. Wie dat niet snapt heeft het verstand van een garnaal.

dinsdag 3 januari 2006

Oprichting stuurgroep databank GGZ-standaarden

Op initiatief van Sander Brouwer en Lex Vink, die twee maanden geleden startten met de internetdatabank GGZ-standaarden is op 19 december jl. de Stuurgroep Databank Verpleegkundige GGZ-standaarden opgericht. Lees verder op: Persbericht GGZ Standaarden


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie