De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zondag 25 december 2005

Prettige feestdagen

Pfff. Even tussen de zyprexdaar en hallodolletjes door. Prettige kerst, nieuwjaar enzovoort etc. Want zeg nu zelf. We mogen dan wel onbaatzuchtig, zelfopofferend en manisch zorgzaam zijn. Maar om op eerste-, tweede- ( en allebei) kerstdag, oud én nieuw ( en daar tussenin) te moeten werken, vraagt toch wel weer heel veel professionaliteit. Toch kan het met een beetje geluk best wel gezellig (18 jaar en munten) worden.

dinsdag 20 december 2005

Wij zijn wél blij

Bewoners van verpleeghuizen en verzorgingstehuizen zijn dus wel tevreden over onze zorg. Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau. Hoe ze daar aan komen? Wij wisten het al lang natuurlijk. Pak aan, gehaktbal Kennedie met je kansloze toko. Wij verlenen goede zorg, al kan het wat beter met de privacy, maar ruim 90 procent wil dus nooit meer bij ons weg. Amici collegae: CHAPEAU zeggen wij dan.

maandag 19 december 2005

3FM-d.j.'s eten zes dagen niet

Dat schijnt kinderen te helpen in Congo. Goed bedoeld allemaal.
Typisch een voorbeeld van hulpverlenergedrag: slecht zorgen voor jezelf omdat je de patiënt of cliënt moet helpen. Net zoiets als padvindertjes die als goede daad oude dametjes naar de overkant van een drukke weg helpen. Terwijl die dames daar niet eens willen zijn.

Wat is dat voor vreemd gedrag? Kunnen ze niet gewoon eten in plaats van hun lichaam te verzieken? Dan ben je ook beter in staat om plaatjes te draaien, zonder dat je hoofdpijn krijgt, maagklachten, flauw valt of met je kop tegen een deur loopt, of erger. Want niet eten is het domste wat je doen kan. Om anderen te helpen!

Ooit hield een studente van de Universiteit voor Humanistiek een onderzoek naar hulpverlenergedrag in de geestelijke gezondheidszorg. Het bleek dat bij hulpverleners de patiënten op de eerste plaats kwamen, dan pas zorgden ze voor hun collega's en op de derde plaats voor zichzelf. Gevolg: regelmatig waren de hulpverleners ziek, overspannen of hadden andere klachten. Helpen tot je er zelf bij neervalt.

Iedereen weet dat je anderen alleen maar goed kunt helpen als je goed voor jezelf kunt zorgen. De conclusie van de studente was dan ook dat je als hulpverlener eerst voor jezelf moet zorgen, dan pas voor je collega's en daarna pas voor de patiënt.

Dit klinkt voor veel calvinistisch aangelegde mensen natuurlijk verschrikkelijk, een mens moet schijnbaar lijden of zo. Ik steun deze ondoordachte actie van deze d.j.'s dan ook niet. Ik eet straks een goede boterham en schrijf mijn maandelijkse cheque over naar mijn weeskind in Skopje. Dan help ik structureel: het gaat steeds beter met de nu 14-jarige Dimitar. En met mij ook.

Twijfels over schuld Lucia de B.

Heeft ze het nu wel of niet gedaan? De tot levenslang met daarbovenop nog eens TBS veroordeelde Haagse zuster Lucia de B. staat weer eens volop in de schijnwerpers. Nu worden er opeens ernstige twijfels gezet bij de zeven moorden en drie pogingen daartoe van onze beschermvrouwe. Hoe dan ook. Wij wachten de uitspraak van de heren van Hoge Raad in spanning af. Tot die tijd: wij zullen altijd van je blijven houden Lucia.

zondag 11 december 2005

Zorgen om Zorgverzekering of juist niet?

Wat een lawaai geeft het gedoe om die nieuwe zorgverzekering. Iedere dag worden we overstelpt met weer een commercial van verzekeringsmaatschappijen met een nog beter aanbod dan de ander. Het lijkt wel of de nieuwe zorgverzekering alleen maar goedkoper wordt als je de reclames moet geloven. De huisartsen beginnen nu ook ineens met een initiatief, rijkelijk laat, maar toch. Het is blijkbaar een gapend gat in de markt, waar we al of niet invallen, als we niet uitkijken.

Maar soms kan het echt goedkoper! Heb je werkelijk al die aanvullende verzekeringen nodig? Het is de moeite waard om te gaan rekenen. Misschien weegt een hoog eigen risico (max. 500 euro) op tegen de weinige kosten die je meestal maakt? Bij een hoog eigen risico gaat de premie namelijk omlaag en dat kan oplopen tot zo'n 200 euro minder premie per jaar. Je kan ook nog na een jaar je no claim innen en krijg je geld terug. Bovendien krijg je ook bij aanvullende verzekeringen niet al je kosten vergoed: vaak is er een bovengrens bij brillen, tanden & kiezen. Veel andere aanvullende zaken heb je echt niet nodig.

Het kan dus interessant zijn de rekeningen zelf te betalen (van je spaargeld bijvoorbeeld) en pas tegen het einde van het jaar in te dienen - of niet dus: zeker als je minder kwijt bent dan het eigen risico plus retourgave no claim. Zo kan je met calculeren een heel eind komen.

Zoek een verzekeringsmaatschappij zonder winstoogmerk, zoals IZZ of Menzis. Die staan ook hoog (goedkoop) genoteerd in de NRC-bijlage van zaterdag 10 december. Met IZZ kun je je collectief via je werkgever laten verzekeren. Volgens mij hebben bijvoorbeeld de meeste instellingen in de GGZ een overeenkomst met IZZ. Het loont dus om te gaan rekenen!

Veel succes!

Enne.... wel gezond leven!

zaterdag 3 december 2005

Getu Foundation - school voor verpleegkundigen in Zambia

Eind deze zomer starte er een bijzonder Nederlands/Zambiaans initiatief: een school voor verpleegkundigen in Zambia. Wil men in Zambia op het gebied van HIV en AIDS iets wezenlijks kunnen doen, dan is het cruciaal dat de medische zorg in wordt uitgebreid. Daar komt veel bij kijken. Maar de redenering is simpel: gebrek aan medisch personeel leidt tot onvoldoende bereik binnen de bevolking en dat zal leiden tot onnodig veel AIDS doden en een verdere verspreiding van de ziekte. Meer weten of wil je misschien helpen dit bijzondere project tot een groot succes te maken? Kijk dan op www.getufoundation.nl.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie