De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 14 september 2005

Smoyak in Nederland

De Amerikaanse Dr. S. Smoyak, psychiatrisch verpleegkundige en bijzonder hoogleraar in de gezondheidssociologie komt naar Nederland. Ze is bekend geworden met haar General Systems Model (gebaseerd op de algemene systeemtheorie gecombineerd met de sociaal-interactie theorie) en heeft het werk van Peplau voortgezet. Zij heeft van de staat New Jersey de ?Living Legend Award? gekregen voor haar werk. Ze geeft twee lezingen op deze studiemiddag van de NVSPV.

maandag 12 september 2005

Ontbijtje met Hoogervorst?

Verpleegkundigen kunnen met minister Hoogervorst van VWS ontbijten en wel op donderdag 27 oktober. Op het verzoek van de minister vindt dan in Delft voor de tweede keer een ontbijtsessie plaats. In het ziekenhuis werkzame verpleegkundigen kunnen zich hier voor aanmelden. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de AVVV en het LEVV. Het eerste ontbijt met verpleegkundigen (afgelopen voorjaar) is de minister goed bevallen.

Deze tweede bijeenkomst vindt plaats in het kader van het project Sneller Beter. Locatie Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Het thema van het ontbijt is patiƫntveiligheid en de rol die verpleegkundigen hierin vervullen. De minister zal met de verpleegkundigen over dit onderwerp in discussie gaan en er zullen in het kader van dit onderwerp twee korte presentaties te zien zijn. Voor meer informatie www.snellerbeter.nl

Verpleegkundigen die werkzaam (full/partime, werkzaam door het hele land) in een ziekenhuispraktijk en aan het ontbijt willen deelnemen kunnen zich daarvoor nu aanmelden.
Stuur je naam, functie en je adresgegevens per e-mail naar ontbijtenmethoogervorst@avvv.nl
Het ontbijt is kosteloos en is van 08.30 uur tot 10.00 uur.
Er is plaats voor maximaal 80 deelnemers/sters, dus wees er snel bij.

Of ik wil ontbijten met minister Hoogervorst???
Ehhh....liever niet...ontbijten ligt mij al zo zwaar op de maag...

zondag 11 september 2005

Schizofreniepatiƫnt makkelijk te verleiden tot valse bekentenis

Schizofreniepatienten lopen een grotere kans om onschuldig te worden berecht. Dit beweren de Maastrichtse psychologen Harald Merckelbach, Tom Smeets, Maarten Peter en Marko Jelicic in een artikel in het septembernummer van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv). Door een geheugendefect kunnen Schizofreniepatienten niet goed onderscheidt maken of een gebeurtenis op waarheid berust en leidt tot verkeerde bekentenissen.
Bron: Schizofrenie Bulletin 'Schizbul'

dinsdag 6 september 2005

Zorgmuseum als trouwlocatie

Vanaf september 2005 is het mogelijk om elkaar in het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging in Zetten het jawoord te geven. Het sfeervolle Witte Huis, gebouwd in 1909, is door B & W van de gemeente Overbetuwe aangewezen als trouwlocatie. Verpleegkundigen krijgen korting bij huwelijksvoltrekking, dus... zeg maar ja!

zondag 4 september 2005

Geen paniek!

In samenwerking met GGNet (GGZ Oost Gelderland en Zutphen) heeft het Trimbos Instituut een cursus ontwikkeld tegen paniekstoornissen. Deze cursus heet Geen Paniek en bestaat uit acht bijeenkomsten

zaterdag 3 september 2005

Nederlandse Organisatie Voor Wondverpleegkundigen

Per 1 september is de Nederlandse Organisatie Voor Wondverpleegkundigen opgericht (NOVW). Met een eigen tijdschrift, het Nederlands Tijdschrift Voor Wondverzorging (NTVW).

Binnen en buiten de ziekenhuizen zijn er steeds vaker verpleegkundigen die zich willen specialiseren op het gebied van wondbehandeling en vraagt wondbehandeling steeds meer om specifieke kennis. De beroepsvereniging streeft naar goede interne en externe organisatie, goede arbeidsvoorwaarden en ?omstandigheden, een erkende beroepsopleiding en opname als beroep in de BIG registratie.

Los van het NOVW start het Interactief Kenniscentrum voor Wondverzorging (IKW) binnenkort de nieuw ontwikkelde interactieve Zelfstudie Wondverzorging.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie