De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


dinsdag 24 mei 2005

Huisartsen in actie

Het wordt aanpoten op de spoedeisende hulp deze week en 112 verwacht de drukte niet aan te kunnen. 25, 26, en 27 mei staakt het overgrote deel van de huisartsen in Nederland. De acties vinden plaats in het kader van modernisering van de huisartsenzorg en behoud van een kwalitatief goede huisartsenzorg, met tijd en aandacht voor hun patiënt. Tot op heden hebben de publieksvriendelijke acties niet het beoogde effect gehad. De minister blijft vasthouden aan zijn uitgangspunten die volgens de huisartsen onvoldoende tegemoetkomen aan hun 12 actie-eisen. Huisartsen zijn er nog steeds van overtuigd dat zij strijden voor een goede zaak. De LHV steunt haar leden in deze.

"Onder de huisartsen heerste ook bezorgdheid over de kennis bij het publiek van de gevolgen van de nieuwe zorgverzekeringswet. Geert-Jan van Loenen zei het verwerpelijk te vinden dat "dit normen-en-waarden-kabinet zijn publiek niet informeert over een van de grootste omslagoperaties in de zorg ooit". Daarna wees hij er fijntjes op dat het vertrouwen in de huisarts (80%) aanzienlijk hoger is dan het vertrouwen in het kabinet (19%). Als belangrijkste punt in de zorgverzekeringswet noemde hij de straf die huisartsen krijgen als zij hun beroepsgeheim niet willen schenden. Wanneer een huisarts geen vertrouwelijke informatie over een patiënt aan de zorgverzekeraar doorspeelt, krijgt deze een boete van 2250 euro. Het beroepsgeheim is heilig. Hierover moeten wij de patiënten informeren.

Alle info is te vinden op www.huisartseninactie.nl

zaterdag 21 mei 2005

Nieuwe aussie van Birkenstock

Wil je als verpleegkundige vandaag de dag nog ergens je identiteit vandaan halen dan kom je in een wirwar van nietszeggende literatuur terecht. Waar het natuurlijk allemaal om draait is je uiterlijk, je aussi. Gelukkig heeft onze hofleverancier Birkenstock in samenwerking met Dior een nieuwe sandaal ontwikkeld waarmee we overal de blits kunnen maken. En mannenbroeders....ook Leonardo de Caprio draagt ze.

donderdag 19 mei 2005

Reiki in het ziekenhuis

Sceptici heb je altijd, mijn motto is: baat het niet dan schaadt het niet....alles beter dan die enorme hoeveelheden benzo's en pijnmedicatie die tegenwoordig in toenemende mate wordt voorgeschreven. Er zijn in het Portsmout Regional Hospital in New Hampshire in de Verenigde Staten sinds 1995 meer dan 8.000 Reiki behandelingen gegeven. Een voormalig hoofdverpleegkundige, Patricia Alandydy, leidde dit uiterst succesvolle programma. Reiki wordt in iedere afdeling van het ziekenhuis aangeboden. Werknemers van het ziekenhuis kunnen ook een behandeling nemen. Lees verder >>>

woensdag 18 mei 2005

Flash

Tijdens de Dag van de Verpleging in Amersfoort is het boek Flash aan de bezoekers uitgedeeld. Dit boek bevat gedichten van Sacha Geenen naar aanleiding van het overlijden haar vader en gedichten en foto's van ondergetekende, naar aanleiding van een bloederige suïcide op mijn werk als verpleegkundige.
De presentatie van de installatie, bestaande uit video's, foto's en gedichten, was een groot succes en confronteerde verpleegkundigen op een artistieke wijze met schokkende gebeurtenissen op het werk. Het zou goed zijn als de installatie ook binnen andere regio's te zien zal zijn en we zijn in die zin ook op zoek naar nieuwe expositieplekken tijdens studiedagen en/of symposia. Meer informatie op flash >>.

dinsdag 17 mei 2005

Hondebaan?

Waarom nog sappelen in de psychiatrie als een hond hetzelfde werk kan doen? En nog beter? Psychiatric Service Dog Society >>

De verpleging weet het beter

Verpleegkundigen in verpleegtehuizen leveren tegen hun zin zorg van onvoldoende kwaliteit. Dit blijkt uit het onderzoek van Groen Links, dat werd gepresenteerd in het kader van de Dag van de verpleging op 12 mei.

vrijdag 13 mei 2005

Een Ander Geluid aan de Maas

Op zaterdag 18 juni 2005 vindt in Rotterdam het muziekfestival "Een Ander Geluid aan de Maas" plaats. Dit muziekfestival is een uniek gebeuren waarbij mensen die te maken hebben (gehad) met psychische en/of maatschappelijke problemen hun muzikale kwaliteiten presenteren aan de inwoners van Rotterdam. Het muziekfestival zal plaatsvinden op het Noordplein in Rotterdam-Noord. Het programma duurt van 12.00 tot 18.00 en is gratis toegankelijk. Meer info en het programmaoverzicht: www.eenandergeluidaandemaas.nl.

donderdag 12 mei 2005

Mannen en verplegen

Mannen en verplegen
Mannen in de verpleging zijn nog altijd in de minderheid. En dat is een kwalijke zaak vinden ze in - waar anders - Amerika. Om zich te weren tegen opdringerige collega's in uitdagende uniformen en ongelijke behandelingen door hun bazen (die altijd vrouw schijnen te zijn) hebben Amerikaanse verpleeg-cowboys zich verenigd in de AAMN (American Assembly for Men in Nursing). Mannenbroeders Collegae! Volgende week vergadering!

vrijdag 6 mei 2005

Wiki Wikki Wikki Wikki

De B-verpleegpost heeft nu 4 min of meer gevulde wikki-dossiers:

Bejegening
Hoe ga je als verpleegkundige in je gesprekken met gespreksbemoeilijkende symptomen om? Hoe ga je als verpleegkundige in je handelen met symptoomgedrag om? Hoe ga je als team in je bejegening met symptoomgedrag om? Het antwoord op deze vragen wordt gepresenteerd in series van korte, bondige tips, adviezen en best practices, per symptoom.

Recht
Wat mag je wel en niet doen volgens de wet? Mag je een cliënt fouilleren op contrabande? Mag je vrijheden afnemen als een cliënt gedronken heeft? Mag je iemands kamer doorzoeken? Deze vragen en meer vind je in de FAQ-lijst met veel gestelde vragen over recht en plichten.

Ervaringsdeskundigheid
Vanuit de ervaring van verpleegkundigen die zelf cliënt zijn geweest of een naaste hebben die cliënt is/was, wordt het mogelijk te begrijpen hoe cliënten bepaalde hulpverleningsaspecten ervaren. Daardoor kan het team meer inzicht krijgen in de beleving van cliënten en kan de hulpverlening verbeteren.

Dwang & Drang
Nederland is het land met de meeste separeers. Er is daarom terecht discussie gaande over afname van dwang in de behandeling. Hoe kunnen wij als verpleegkundigen daar aan bijdragen? Hoe voorkom je in sommige gevallen separatie? Wat zijn je alternatieven? Hoe blijft het veilig voor het personeel?

Maar er kan nog veel meer bij. Go wiki!

Medisch handboek

Het Merck Manual Medisch handboek is de Nederlandstalige publiekseditie van The Merck Manual, een naslagwerk voor artsen en zorgverleners.
In het handboek komen alle belangrijke medische onderwerpen aan bod, zoals: anatomie, cardiologie, immunologie, geneesmiddelen en patientenrecht. Meer dan 300 verschillende aandoeningen worden voorzien van illustraties. Het handboek is een hulp bij het herkennen en begrijpen van ziektes. De vernieuwde tweede editie onderscheidt zich op een aantal punten van de eerste druk. De inhoud is zo uitgebreid en diepgaand, dat menig professional er nog iets van kan opsteken.

dinsdag 3 mei 2005

Wiki Wiki Verplegen

B-verpleegkundigen staan bekend om hun geduld en hun lage verwachtingen. Maar nu heeft de B-verpleegpost iets nieuws waardoor ze misschien toch snel resultaten gaan scoren: de eerste Nederlandse wiki pagina's voor de GGZ. Wiki betekent snel, in het Hawaiiaans welteverstaan. Maar op het internet, het Wiki Wiki Web, betekent het dat bezoekers iets aan een website kunnen toevoegen. Goede ideeën bijvoorbeeld. Of best practices. En hoe meer er toegevoegd wordt, hoe meer er te lezen valt en hoe beter de verpleegkundigen worden. Deel je wiki ervaringen met je wiki collega's op onze wiki pagina's: Wiki Dossiers.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie