De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


donderdag 28 april 2005

Tekort aan verpleegkundigen in 2007

Al in 2007 zal de gezondheidszorg duizenden werknemers tekort komen, met name verzorgenden en verpleegkundigen. Het probleem wordt deels door de zorginstellingen zelf veroorzaakt. Lees verder >>

Dag van de Verpleging

12 mei is het weer zover; verpleegkundigen en verzorgenden vieren de 'Dag van de Verpleging', geboortedag van Florence Nightingale (12 mei 1820). Overal ter wereld wordt er op die dag aandacht besteed aan de bijdrage die verpleegkundigen leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg. Deze dag is ingevoerd zodat verpleegkundigen en verzorgenden:
* waardering krijgen voor hun werk;
* zich kunnen profileren met hun expertise;
* kunnen leren van (internationaal) toonaangevende verpleegkundige experts;
* hun kennis en deskundigheid verder kunnen ontwikkelen.
De AVVV verzamelt de activiteiten die verpleegkundigen, verzorgenden en instellingen organiseren ter ere van de dag van de verpleging. Een overzicht is te vinden op de website van AVVV. Organiseer je zelf een evenement? Deze kan je ook aanmelden.

Beleef de wereld van de waanzin

Wat is normaal en wat is abnormaal? In Het Dolhuys in Haarlem stap je de wereld van de waanzin binnen.. Het museum geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met 'gekte' werd omgegaan. De mens achter de psychiatrie staat centraal. Het gaat niet alleen om een verzameling van oude spullen, maar ook om de ervaringen en meningen van mensen daaromheen. De collectie van Het Dolhuys wordt gevormd door het historisch erfgoed van verschillende GGz-instellingen. Een aanrader voor een waanzinnig dagje uit!

Veiligheid in de zorg

We zijn in onze samenleving heel wat gewend als het om agressie en geweld gaat. We lijken het zelfs gewoon te gaan vinden. In de gezondheidszorg wordt het al een risico van het vak genoemd als een patiënt doorslaat en uithaalt naar een verpleegkundige.
Iedere verpleegkundige heeft recht op een veilige werkplek en moet veilig kunnen werken! NU'91 organiseert daarom een meldweek voor onveilige situaties, om zo een compleet beeld te krijgen van de (on)veiligheid in de zorg. Van 21 april t/m 3 mei is er een telefonisch spreekuur waarin je je persoonlijke verhalen en ervaringen kunt vertellen. Je kunt ook gebruik maken van een daarvoor bestemd meldingsformulier. Uiteindelijke doel hiervan is dat er acties worden ondernomen om een veilige werkplek voor verpleegkundigen te kunnen garanderen. B.v. afspraken in de verschillende CAO's. Verpleegkundigen moeten instrumenten in handen krijgen om sterker te staan in onveilige situaties.

vrijdag 22 april 2005

De brief in het nachtkastje

In een Engels psychiatrisch ziekenhuis stierf onlangs een oude vrouw op de geriatrische afdeling. Toen de zuster die haar in de laatste levensfase had verzorgd, het kastje naast het bed opruimde, vond ze daarin geen voorwerpen van enige waarde. Maar wel lag er een vel papier in, dat de oude vrouw met moeizaam gevormde lettertjes had volgeschreven. Er stond....Lees verder >>>

Expertise centrum voor verpleegkundigen

Het is nog steeds bij een aantal verpleegkundigen een onbekende organisatie: Het LEVV, het Landelijk Expertisecentrum voor Verpleging & Verzorging. Ook zeer handig voor studenten verpleegkunde. Ik breng het daarom nog maar eens onder de aandacht: Het LEVV concentreert zich op het verzamelen, bewerken en verspreiden van kennis op het vakgebied van verpleging en verzorging. Het LEVV doet dit als onafhankelijk expertisecentrum, maar in de toekomst zal zij nauw blijven samenwerken met de AVVV.

woensdag 20 april 2005

Normen en waarden

Overal waar mensen samenwerken, zoals in instellingen, is het essentieel om kernwaarden te formuleren. Waar staan wij voor? Wat vinden wij belangrijk? Het vormt de basis voor beleid en de manier waarop mensen met elkaar omgaan.
Waarom vertonen mensen bepaald gedrag? Waar zijn zij naar op zoek? Is dat macht, vrijheid en avontuur? Of eerder liefde, zekerheid en respect? Waarden en normen, iedereen heeft er de mond vol van!

Het waardenspel is een nieuw instrument om daadwerkeljik aan de slag te gaan met waarden en normen. Het geeft inzicht in persoonlijke drijfveren. Die bieden houvast bij het maken van keuzes, elke dag opnieuw, op alle niveaus. Of het nu gaat om studie of beroep of om beleid binnen een instelling. Door de eigen waarden te bespreken met anderen, kan je communicatie verbeteren en wederzijds begrip bevorderen. Zeer geschikt voor teams.
Het waardenspel is een uitgave van Hein Siebers, gespecialiseerd in training en coaching op het gebied van persoonlijke effectiviteit en teamontwikkeling.

maandag 18 april 2005

Welkom Sinanda!

Even voorstellen: Sinanda Wemekamp is nieuw redactielid geworden van de Verpleegpost en de B-verpleegpost en ze gaat ook columns schrijven. Sinanda werkt als psychiatrisch verpleegkundige op een crisisopname afdeling bij GGZ Meerkanten in Ermelo en zit daar in de 'vakgroep verpleging en verzorging'. Ze heeft voorlichtings- en promotiewerk gedaan voor de GGZ bij GobNet.nl. Sinanda, veel plezier met webloggen!

vrijdag 15 april 2005

Rechten en plichten

Een beetje kennis over rechtszaken kan altijd van pas komen. Dit is een erg leuke site waarop tuchtrechtzaken worden besproken. Je kan er ook op reageren. Voor het geval je het er niet mee eens bent ofzo. Deze twee Paaz-verpleegkundigen bijvoorbeeld die er vorig jaar met een waarschuwing van af kwamen omdat er geen pennen waren om mee te rapporteren.

woensdag 13 april 2005

Verpleegkundige identiteit (the sequel)

Je zou maar zoon of dochter van allochtone ouders zijn en ook nog eens de bijzondere keuze hebben gemaakt om , ver van je roots , verpleegkundige te worden in gastvrij Nederland. Dan heb je pas echt met een identiteitscrisis te maken. Wat zeg ik? Meerdere zelfs. Ze liggen voor de hand maar voor niveau 1 tot met 4: even goed meelezen.

1. Je hebt de crisis waarover superzuster Mathilde het constant heeft in haar stukje. Volgens haar loopt het mis omdat de retoriek wordt losgekoppeld van de dagelijkse praktijk. Hoezo? Je bent toch ook een deel van wat je doet. Vandaar die wettekst. Daar staat duidelijk in wat we doen en dus ook zijn. Als Mathilde daar ook nog eens allerlei zaken die ieder mens geacht wordt te doen ( zoals het helpen van mensen) bijhaalt , dan is iedereen een verpleegkundige en kunnen we met onze titelbescherming de haard aansteken. En iemand naar de verdoemenis helpen behoort dan ook tot onze taken en identiteit.

2. Nederlandse allochtonen (heet dat zo) worstelen waanzinnig met hun identiteit. Kijk bijvoorbeeld eens naar voetballer Yildrim van Heereveen. Hij is Nederlander, voelt zich Turk, maar speelt het liefst in het Nederlands elftal. Ondanks de smeekbeden van de Turkse bondscoach. Stel je voor dat hij zich ook nog eens druk moest maken over zijn verpleegkundige identiteit. De rapen ( of in zijn geval couscous, zouden gaar zijn).

3. Ik ken een stagiaire die laatst uitvoerig over de vijf rollen van een verpleegkundige zat te vertellen. Vijf rollen? Ik weet niet eens meer welke maar doe een gooi. 1: coach, 2: mediator, 3: ik geef het op. 4: omdat wanneer je drie zegt ook vier moet zeggen, 5: dat is tenminste een hand vol, want vier is ook weer niets. Maar je zou er mee te maken hebben. Een ervaren toneelspeler zou zich te barsten lachen. Vijf rollen en dan nog klagen over het gemis van een identiteit. Mathilde: ze liggen voor het oprapen. Gewoon elke dag een andere, al naar gelang je pet staat.

4. Nog een professionaliseringsgolf, beste Mathilde, betekent de definitieve ondergang. Dat is nu juist die klare taal waar we niets aan hebben. Verpleegkundigen hebben helemaal niets met een professie te maken: ze moeten gewoon doen wat hun hart ingeeft, want dat is altijd goed. En dat is dan ook tegelijkertijd onze identiteit: de zoektocht naar Hartezeer (weet iemand waar ze is? Reageren kan!!)

5. Ik ben na dit stukje helemaal in de war en moet ernstig opzoek naar mezelf.

6. Maar eerst nog werken vannacht.

Proeftijdontslag leerlingverpleegkundige vanwege narcolepsie is in strijd met de WGBH/cz

Een vrouw die vanaf 1984 onafgebroken in de gezondheidszorg heeft gewerkt, treedt als leerling verpleegkundige in dienst bij een ziekenhuis. Drie maanden daarvoor is bij haar de diagnose narcolepsie gesteld. De leerling verpleegkundige vertelt dit in de proeftijd aan haar teammanager. Het ziekenhuis ontslaat de leerling verpleegkundige vervolgens in haar proeftijd. Volgens de leerling verpleegkundige handelt het ziekenhuis in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ). Volgens het ziekenhuis is de leerling verpleegkundige vanwege haar aandoening niet geschikt voor de functie. Lees verder >>>

zondag 10 april 2005

Weblog van een ziekenverzorgende

Johan schrijft 6 maal per week een stukje in zijn weblog over zijn werk als ziekenverzorgende in het verpleeghuis en over wat hem bezighoud. Soms met een glimlach, soms met een traan. Bekijk ook zijn site ziekenverzorgende.nl. Meer webloggende collega's vind bij onze links.

donderdag 7 april 2005

Macht en onmacht in de psychiatrie

Ga 19 mei naar dit congres over:
Macht en onmacht in de relatie tussen cliënt en verpleegkundige;
Het geven of weigeren van vrijheden;
Een juridische kijk op alle regels en sancties met betrekking tot bezoek, eten, drugs, drank en seks;
Incidenten in de GGZ;
Het stap voor stap terugbrengen van het aantal separaties;
Het hulpverlenersyndroom;
Een onthullend verhaal over een ex-hulpverlener die werd opgenomen door ex-collega's.

maandag 4 april 2005

Pure waanzin

Vanavond bij de VPRO radio op AM 747 na 21.00 in het programma De avonden: Wim Brands in gesprek met de taalwetenschapper Wouter Kuster over zijn boek Pure waanzin, een zoektocht naar de psychotische ervaring. Het boek is genomineerd voor de Socrates-wisselbeker, de prijs voor het beste filosofische boek die wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Filosofie op 9 april.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie