De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 30 maart 2005

Internet expostitie

Van 29 maart tot en met 3 april is het de Week van de Psychiatrie. Dit jaar is het thema Uit de Kunst. GGZ Buitenamstel geeft daaraan vorm met deze internetexpositie. De kunstwerken zijn gemaakt door mensen met een psychiatrische achtergrond.

donderdag 24 maart 2005

Extra congressen: Alternatieven voor gedwongen separatie

Wegens grote belangstelling zijn er extra congressen georganiseerd door Signal Symposia. Waar ging het ook alweer over? "In ons land separeren we misschien wel veel, maar in andere landen spuiten ze patiënten gewoon plat; is dat dan zoveel humaner?? Tijdens zijn vele werkbezoeken aan psychiatrische klinieken zag en hoorde Bert dat dat niet zo simpel ligt. Feit is dat ons land behoort tot de top-10 van separeergebruikende landen.". Klik hier om je aan te melden.

Dwangbehandeling voor chronische patiënten

Psychiatrische patiënten die na opname in een ziekenhuis telkens weer terugvallen, moeten ook gedwongen behandeld kunnen worden. Lees verder >>>

woensdag 23 maart 2005

Patiëntveiligheid verzekerd

Het VU medisch centrum en TvZ Tijdschrift voor Verpleegkundigen organiseren op vrijdag 20 mei 2005 een landelijk dagsymposium over patiëntveiligheid en de rol van de verpleegkundige daarin.

zaterdag 19 maart 2005

Reageer op de columns in de B-verpleegpost

Het is nu mogelijk om een reactie te geven op de geruchtmakende columns van Mathilde, Krik en Dirk. Maak er gebruik van, laat het stof verder opwaaien!

vrijdag 18 maart 2005

Ypsilon: nooit meer opname zonder behandeling

Ondanks eerdere aanpassingen van de wet (BOPZ) komt het nog regelmatig voor dat de patiënt onbehandeld de kliniek verlaat met vaak ernstige gevolgen. De wetswijziging die de minister heeft aangekondigd betekent dat er op korte termijn een eind komt aan de veel voorkomende praktijk van gedwongen opname zonder behandeling. Bron: Schizbul.

dinsdag 15 maart 2005

Emancipatie van psychotische ervaringen

Op 20 mei 2005 organiseert de Stichting Weerklank een congres over stemmen horen:
Men kijkt bij psychosen over het algemeen naar de samenhang tussen de symptomen en de veronderstelde ziekten en alle factoren die daar invloed op hebben.
Op dit congres willen wij U laten zien dat er heel wat meer samenhangen zijn die ook betere mogelijkheden bieden om met de psychotische ervaringen te leren omgaan en het leven weer zelfstandig vorm te geven.
Het gaat hier om diverse mogelijke samenhangen. De samenhang
- tussen de uitingsvormen onderling;
- tussen de uitingsvormen en de levensgeschiedenis;
- tussen uitingsvorm en omringende cultuur;
- tussen de belevingen en de levensfilosofie en samenhangen met ontwikkeling van de persoon.

maandag 7 maart 2005

Ziektebonus

Psychiater en onderzoeker J.J. van Egmond heeft ontdekt dat 40% van de niet-klinische cliënten materiële nevenmotieven hebben zoals het veilig stellen van een uitkering, een betaalbare woning of het verkrijgen van strafvermindering. Hij noemt dit materiële ziektewinst. De cliënten zijn zich wel bewust van het motief maar de behandelaar meestal niet. Beiden zijn zich niet bewust van het feit dat de behandeling door het nevenmotief minder goed aanslaat en twee keer zo vaak mislukt. Hierdoor blijft men langer ziek dan nodig is.

woensdag 2 maart 2005

Leer-werkplaats project

Een andere manier van stage lopen voor HBO-V en MBO-V studenten: het leer-werkplaats project. Steeds meer opleidingen beginnen met deze nieuwe manier van leren in de praktijk voor stagiaires. Meer weten? Kijk op: UMC Utrecht. Hogescholen en ROC's die o.a. een leer-werkplaats route kennen zijn:Hogeschool van Utrecht, Landstede Zwolle en Friesland college


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie