De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


dinsdag 28 december 2004

De Achterkant van wiens gelijk?

Mijn B-diploma haalde ik in 1975. Als verpleegkundige van de oude stempel werd mij toen geleerd dat ik als verlengde arm van de dokter moest gaan werken. Daarom heb ik met grote interesse gekeken naar de revival van hel programma: de Achterkant van het gelijk. Hierin ondervroeg Marcel van Dam een tijdje terug op Socratische wijze het puikje van de Nederlandse psychiaters. Dus de dokters aan wie ik (als verlengde arm) vast moet zitten.
Het onderwerp was dwangopname en dwangbehandeling: wanneer en onder welke voorwaarden. Is ook weer helemaal in nu: internationaal vallen wij bijzonder uit de toen met onze 'cultuur van separatie van patiënten': nergens is Europa wordt nog zo op grote schaal gebruik gemaakt van isoleer ruimtes (ook wel 'cellen' genoemd).
Ér lijkt in 30 jaar niet veel veranderd. In de 70-er jaren woedden er al heftige discussies over het spanningsveld tussen bestwil (datgene doen dat goed is voor de patiënt, ook als hij dit anders ziet, en het recht op zelfbeschikking van diezelfde patiënt.
Door de uitzending van Marcel van Dam raakte ik danig in de war. Wanneer ik mijzelf blijf zien als een verlengde arm van een dokter, zou ik niet weten aan welke dokter deze arm vast zit. Want de opvattingen liepen wel heel erg uiteen.
De ene dokter neemt de patiënt zo maar op wanneer de familie aangeeft dat 'het' niet langer gaat. De ander vindt dit weer absoluut niet kunnen. De volgende dokter ziet een dwangopname ais een ordemaatregel, niet passend binnen de psychiatrie, weer een ander beschouwt het opnemen van een patiënt tegen zijn wil in juist als een vorm van goede hulpverlening. Een volgende vindt vooral het belang van de familie voorop slaan.
Eén arm aan heel veel lichamen? Opvallend was dat geen van de hooggeleerde heren en dames de hulpvraag van de cliënt ais uitgangspunt nam. Dit deed mij denken aan een ander stuk (indrukwekkende) televisie. Ruim een jaar geleden konden we zien hoe een ernstig aan de alcohol verslaafde man (die overigens graag opgenomen wilde worden!) uiteindelijk in zijn huis overleed aan de gevolgen van zijn drankgebruik. Het probleem bleek namelijk dat hij geen hulpvraag had. Of beter: geen hulpvraag die past binnen een bestaand aanbod. Om in aanmerking te komen voor behandeling bleek een dwingende voorwaarde dal hij openlijk erkende dat hij alcoholist was. Maar deze man zag zich niet als alcoholist maar als een door verdriet en tegenslagen gekweld mens. Zijn dochter overleden toen zij 17 was, zijn vrouw overleden, praktisch op de dag dat zij hun 50-jarig huwelijksfeest zouden vieren. En ik durf te wedden dat hij wel zeker hulpvragen had: zijn verhaal was doordrenkt met eenzaamheid en verdriet. Een luisterend oor was al een heel behoorlijk begin geweest.
En opeens was mijn verwarring voorbij en wist ik het: ik ben helemaal geen verlengde arm, van welke dokter dan ook: als verpleegkundige ben ik de verlengde arm van de patiënt. En zo is het altijd al geweest.

donderdag 23 december 2004

Docu Bram Bakker gemist?

Door veel collega's wordt hij niet bepaald op handen gedragen. Veel patiënten spreken met lof over hem, maar hij is, op z'n zachtst gezegd, omstreden. En bij het Medisch Tuchtcollege is een klacht tegen hem ingediend wegens "grensoverschrijdend gedrag". Hans Polak kreeg de unieke gelegenheid om psychiater Bram Bakker (1963), én vijf van zijn patiënten, een jaar lang te volgen.

De documentaire "De dwarse psychiater" die gisteren werd uitgezonden, is zeer de moeite waard en nog via de site van de Vara te bekijken, en wel hier >>>
Meer weten van/over Bram: www.brambakker.com

dinsdag 21 december 2004

Signaleringsplannen: naar minder agressie en dwang in de psychiatrie

Het Signaleringsplan is in Nederland inmiddels bekend. De methodiek voor het opstellen van signaleringsplannen is ontwikkeld door dr. L.J. van der Werf als een van de antwoorden op de vaak grote problemen van agressie en dwang in de klinische psychiatrie. Lees verder >>>

maandag 20 december 2004

Meer mogelijkheden voor dwang in 2005

Persbericht: De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd een plan voor de aanpak van verloedering en overlast ... De mogelijkheid van verplichte behandeling binnen een instelling wordt verruimd. Toch benadrukt het kabinet dat eerst moet worden geprobeerd de persoon hulp te laten accepteren. Eerst drang en dan pas dwang. In 2005 komt er een nieuwe richtlijn die de term `gevaar' beter omschrijft, zodat daar in sommige gevallen ook ernstig verslaafden onder kunnen vallen. Lees het persbericht >>

B-verpleegpost Chat Box is geopend!

We zijn al een tijdje aan het experimenteren met een chat box op de site. We hebben nu een nieuwe chat box geïnstalleerd en hopen dat deze sneller is dan de vorige. En dat alle GGZ instellingen deze chat toestaan op hun netwerk. Dat is gewoon een kwestie van uitproberen. Laat het ons weten of alles nu goed werkt!
Bij deze chat box kun je trouwens ook spelletjes doen terwijl je aan het chatten bent. Leuk voor in de nachtdienst. Gebruik het forum om chat-afspraken te maken. Naar de Chat Box >>

P.S. Wacht met registreren (is niet noodzakelijk maar kost wel €3) tot we deze chat box geëvalueerd hebben.

vrijdag 17 december 2004

Thuiszorg leidt tot minder opnames psychiatrie

De invoering van intensieve psychiatrische thuiszorg in de regio Almelo heeft geleid tot aanzienlijk minder ziekenhuisopnames van mensen met chronische psychiatrische aandoeningen. Ook duurt het verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis korter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Almelose arts J. Lardinois, verbonden aan Adhesie, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Lees verder >>>

donderdag 16 december 2004

Thuiszorg leidt tot minder opnames psychiatrie

Het programma Goed verzorgd, Beter gevoel besteedt aandacht aan kanker en de gevolgen die deze ziekte en de behandelingen op iemands uiterlijk kunnen hebben. Het helpt patiënten de uiterlijke gevolgen van bijvoorbeeld chemotherapie en bestraling te verminderen.

maandag 13 december 2004

Nieuwe dossiers

De websites forensischepsychiatrie.nl en acutepsychiatrie.nl hebben vanaf heden dossiers. Er is nu een kleine selectie te vinden ("Signalerinsplannen" en "Drang en Dwang"). Binnenkort zullen hier meer (veldspecifieke) dossiers komen.

woensdag 8 december 2004

Separeren in de GGZ....dagelijkse kost!

Hulpverleners zijn volgens de Ypsilondirecteur aan handen en voeten gebonden doordat de wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) nauwelijks dwangbehandeling toestaat. "Opsluiten mag wel als iemand zich verzet, maar over behandelen doen we plotseling moeilijk".
Lees verder op Psychoseplein.nl

dinsdag 7 december 2004

Verpleegkundige wordt chirurg

De Britse regering is bezig met plannen waardoor ook verpleegkundigen door middel van een korte opleiding operaties kunnen uitvoeren. Britse artsen zijn woedend en vrezen voor kwaliteit van zorg. Mij reist een totaal andere vraag: hebben verpleegkundigen het niet druk genoeg en het ontwikkelen van de verpleegkundige professie? En als laatste en niet geheel onbelangrijk: hoeveel gaan deze verpleegkundigen verdienen?
Lees verder op: Nursing zibb.nl


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie