De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 24 november 2004

Gentle teaching

Gentle teaching is in de VS ontwikkeld door John Mc Gee en wordt in de zorg voor verstandelijk gehandicapten al een aantal jaren toegepast op zorgvragers die moeite hebben om een vertrouwensrelatie aan te gaan. Maar Gentle teaching biedt ook inzichten voor de psychiatrie en begeleiding van 'moeilijke' zorgvragers. Kijk voor meer informatie op de website van de stichting Gentle teaching in Nederland.

Congres: Obesitas bij kinderen

Ongeveer één op de acht kinderen is te dik. Het congres Obesitas bij kinderen richt zich op preventie van obesitas bij kinderen en de betrokkenheid van eerstelijnszorgverleners daarbij. U kunt zich inschrijven voor diverse workshops.
Op 15 december 2004
in het Oscar Auditorium van het WTC te Rotterdam
Van 9.30 - 16.30 uur

donderdag 18 november 2004

Cliënten Pagina GGZ

De website Patiënten Homepages is uitgebreid en heet voortaan de Cliënten Pagina GGZ. Op deze site vind je bijna alle persoonlijke websites van cliënten die er zijn, plus bij elke aandoening nog links naar lotgenotencontact en goede informatie.
De persoonlijke websites wisselen sterk in kwaliteit. Enkele mooie voorbeelden van cliëntenpagina's zijn Münchhausen By Proxy en Angst, Depressie en Medicatie. Maar er zijn er veel meer.

dinsdag 16 november 2004

Wat krijgen we nou? Afgedraaid?

Op ZorgKracht leggen ze je precies uit wat ja daar aan kunt doen: eigen baas worden! Dus pleeg, kop op en niet zeuren! Deed Florence Nightingale toch ook niet. We mogen toch nog wel een beetje idealisme verwachten, of hoe zit het?

maandag 15 november 2004

Snoezelen verovert de wereld

WorldWideSnoezelen.com is een innovatieve internetsite die de wereld van Snoezelen covered in 7 talen. Bedoeld om een actieve bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling en professionalisering van Snoezelen.
De eerste Dutch Member Meeting op a.s. 14 december over de nieuwste ontwikkelingen op Snoezelgebied mag je beslist niet missen. Wij zullen hier zeker aanwezig zijn.

vrijdag 12 november 2004

Nursing Event 2004

Nursing, het vakblad voor verpleegkundigen, organiseert dit jaar weer het Nursing Event, op 14, 15, en 16 december 2004 van 10.00 tot 17.00 uur in het World Trade Center te Rotterdam. Meer dan 100 workshops en een uitgebreide informatiemarkt. Toegang: ?27.50 - ?50 excl. btw per dag.

donderdag 11 november 2004

Nieuw: B-verpleegpost Chat!

Ben je op je werk?
Of zit je thuis?
(Zit je thuis:) Heb je niks beters te doen dan over je werk te chatten?
(Of op je werk:) Moet je niet iets nuttigs gaan doen?
Enzovoort, enzovoort.

Probeer de nieuwe chatroom van de B-verpleegpost uit. Bij de eerste keer moet je een kleine software-installatie toestaan, anders werkt het niet.
We zijn nu de chat room aan het testen. Het duurt even voordat de chat room geladen is. Laat ons weten wat je er van vind! Naar de chat room >>

woensdag 10 november 2004

Vroege psychose

We krijgen niet genoeg van netwerken. Er is nu ook een nationaal netwerk vroege psychose en een zelfde lokaal netwerk in enkele regio's van Noord-Brabant.

dinsdag 9 november 2004

Onzin scan

Doe deze onzin brain scan voor de fun.

Geen staking? Dan maar carnaval!

Tuurlijk zijn we genaaid door Terpstra en De Waal. Stiekum in het weekend tot een overleg komen terwijl wij hard aan het werk zijn. Over dolktstoten in de rug en geytenneuckers gesproken. Nou ja, op de verpleegpost waren we juist aan het vergaderen over onze komende ludieke akties op 11 november. Onze vergaderingen duren nooit zo lang en zijn heel effectief: forse bedreigingen en koorzangen over en weer van zo'n vijf minuten en dan is het gebeurd. Uitkomst van de vergadering behalve 2 nekschoten en een ernstige wiphlash: we gaan niet naar Den Haag maar naar Maastricht of een andere plaats onder de grote rivieren. Omdat we nu eenmaal van mening zijn dat staken en carnaval vieren op het zelfde neerkomen. Het gaat om de toeters en bellen. En we hebben natuurlijk Hartezeer.

Hartezeer op 11 november: een latexverpleeg-uniform tot net onder de bil. Birkenstock verpleegpumps met een hak van 12 centimeter. Bling bling sieraden om hals en vingers, eerste-hulp- bij-ongelukken-lingerie van Saskia Dekkers en een muhajedin tulband met paarse pluim. Hartezeer is erg multi-culti. Overigens tot onvrede van de kapitein-generaal. Hij ziet onze muze liever na een volledige waterstofperoxide behandeling en een dozijn krachtige straalföhnen. De beste man loopt erg weg met het moedige Tweede Kamerlid Geert Wilders. Ook de kapitein scheurt rond in een Audi TT met - dat weer wel - getint glas. Hij is op zoek naar een Hongaars vrouwtje dat vooral haar bek houdt en goulash kookt. Ach de de generaal, we laten hem maar.

Die achterlijke Fries Terpstra en zijn compaan De Waal uit Nergenshuizen verdienen een natuurlijk een foutief opgezogen cocktail Phenergan/Haldol. Of een klysma met Akineton. Wanneer je je achterban zo voor schut zet ( onze voorbereidingen waren in volle gang - weet de vakbondsjunta wel hoeveel dat kost? ) dan moet je het maar voelen. Het is nog net niet op een fatwa uitgekomen maar mochten ze ooit in het hospitaal terecht komen dan liggen er een dozijn doorligwonden in het verschiet.

Wat maakt het allemaal uit, zou je denken want wij gaan toch wel naar Maastricht op 11 november? Tuurlijk is dat zo en als we al naar Den Haag waren gegaan dan zouden we daar ook de eerste beste kroeg zijn ingedoken. Staken is eigenlijk uit de vorige eeuw, waanzinnig ouderwets. Wij zien meer in forse bedreiging, brandstichting, koppensnellerij en nekschoten, alhoewel Hartezeer daar zo haar bedenkingen over heeft. Zij ziet naar zeggen meer in verpleegtechnische terreur. Klysma-clusterbommen, dum-dum zetpillen, shocktherapieën onder de douche en po's met prikkeldraad.

Hoezo naar zeggen? Heeft Hartezeer nu wel of niet iets gezegd over verpleegtechnische terreur? Want wat is namelijk het geval. Sinds een week zegt Hartezeer niets meer. Geen woord. Via de meel heeft ze laten weten zelfs geen mening meer te hebben. We zien alleen nog die hemelse glimlach. En dat is genoeg voor ons op de verpleegpost. Wij richten onze blik voorwaarts naar 11 november. Op naar Maastricht, op naar de carnaval. Leve Terpstra en De Waal.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie