De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


vrijdag 24 september 2004

Slotcongres project Dwang en Drang

Dwang en drang in de psychiatrie heeft altijd veel discussie opgeroepen over de noodzaak en de (on)menselijke kanten ervan. De laatste jaren is er veel gedaan om de discussie richting te geven en verbetering van kwaliteit te realiseren. Dit gebeurde onder meer via het formuleren van kwaliteitscriteria voor de toepassing van dwang en drang binnen 12 ggz-instellingen.
Project Dwang en Drang geeft op 7 december a.s. in congrescentrum De Reehorst te Ede een slotcongres waarin de resultaten van het project in de gehele sector bekend wordt gemaakt en welke stappen een kwalitatief gebruik van dwang en drang bevorderen. Kijk voor meer informatie op:
Stichting Sympopna.

donderdag 23 september 2004

Furore

Furore is een gezamenlijk initiatief van GGZ Mentrum en Het Oosten in Amsterdam en realiseren een nieuwbouwproject psychiatrische zorg. Wat mij opviel is de website met informatie over de historie waarin het 1e dolhuis van Amsterdam wordt beschreven. Best interessant! Kijk verder op >>

Slaapdiensten niet volledig doorbetaald

Na een arrest van het Europese Hof waarin een arts in het gelijk gesteld werd omdat deze zijn slaapdiensten als arbeidstijd betaald wilde krijgen, dreigt de zorg kapitalen te kosten.
De Europese Commissie heeft een oplossing verzonnen voor de volledige doorbetaling van slaapdiensten in de zorg.
Lees meer >>

woensdag 22 september 2004

Antonius ziekenhuis in Sneek het beste

Het Friese Antonius ziekenhuis uit Sneek is als beste Nederlands ziekenhuis uit de bus gekomen. Dat maakte het weekblad Elsevier vandaag bekend. Het beste grote ziekenhuis staat in de koekstad Deventer In Maastricht staat vervolgens het beste universitair medisch centrum.

Voor het onderzoek zijn ziekenhuisbestuurders, specialisten, huisartsen, hoofd-verpleegkundigen en hoofden operatiekamers en intensive care gevraagd een oordeel te vellen over ziekenhuizen die zij uit eigen ervaring, of via patiënten, kennen. Dit jaar werden 6000 personen benaderd; 1500 van hen reageerden, dat is een kwart van het totaal.

De beste ziekenhuizen volgens Elsevier 2004 1. Antonius Ziekenhuis, Sneek 2. Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam 3. Ziekenhuis Hilversum, Hilversum 4. Streekziekenhuis Midden-Twente, Hengelo 5. Beatrix Ziekenhuis, Gorinchem 6. Deventer Ziekenhuis, Deventer 7. Sint Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg 8. Sins Lucas Ziekenhuis, Winschoten 9. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam 10. Franciscus Ziekenhuis, Roosendaal.

dinsdag 21 september 2004

Congres GGZ & nieuwe media

E-mental health is in opmars en verdringt het reguliere GGZ-aanbod. Het zou beter en goedkoper zijn. De toepassingen lopen uiteen van zelfhulp, lotgenotencontact, kortdurende interventies en ondersteuning tot intensieve internetbehandeling voor psychische stoornissen. Is dit nog maar het begin? Stel je op de hoogte tijdens het congres GGZ & nieuwe media, 23 november 2004 te Amsterdam.

Kritische Psychiatrie?

Kritiek op de hulpverlening is niets nieuws, kritiek van voormalige hulpverleners op (ex)collega's is is ook niet nieuw, maar soms een eye-opener en kan zeker erg confronterend en pijnlijk zijn:
"Deze website heeft tot doel het instituut "psychiatrie" aan een kritische blik te onderwerpen. Dit middels artikelen, actuele onderwerpen, meningen, discussies, verhalen, gedichten, foto's en ervaringen. Het uitgangspunt is dat de psychiatrie een in zichzelf ziekmakend instituut is dat mensen slechts in geringe mate helpt en in veel hogere mate beschadigt."
Lees er hier verder over op de website van Richard Bosma.

Complementaire verpleegkunde

Complementaire verpleegkunde geeft inzicht in verschillende vormen van alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie en acupunctuur. Zo kun je patiënten deskundig informeren over hun mogelijkheden en inlichten over betrouwbare hulpverleners.
Hogeschool Saxion in Deventer biedt deze orientatiemodule aan gedurende de HBO-V opleiding. Maar er is ook een website op het gebied van complementaire verpleegkunde.

maandag 20 september 2004

Op elk potje past een dekseltje

In 8 maanden tijd hebben 300 (!) deelnemers uit Nederland en Belgie zich aangemeld bij Stichting Vriendstap.nl, een non-profit datingsite voor mensen met een psychiatrische achtergrond.
Tijdens het congres Rehabilitatie als Maatschap (7 dec 2004 in de Jaarbeurs in Utrecht) zal een presentatie over Vriendstap worden gehouden.

zondag 19 september 2004

Nieuw: B-verpleegpost Forum

De B-verpleegpost heeft een forum! Je kunt er terecht met alle vragen die je maar hebt, uit welk circuit dan ook.
Ook is gedacht aan een forum over teamgericht werken, een hulpforum voor scripties, een chatforum voor de nacht en nog meer. Ga kijken!

Voor somatiek kun je terecht op het forum van de Verpleegpost. (ook nieuw!)
Voor protocollen, standaard verpleegplannen e.d. ga je naar het forum van Verpleegplannen.nl.

vrijdag 17 september 2004

Scripties online!!

De zorgsector is een kennisdatabank rijker. Onlangs lanceerde Sander Brouwer (Verplegingenverzorging) samen met de Haagse Hogeschool een online scriptiedatabank. Doel van de databank is het delen van kennis. De databank is hier te vinden: Kennisdatabank.

donderdag 16 september 2004

Verpleegplannen Forum

Er is weer een forum bijgekomen. De speciaalwebsite Verpleegplannen.nl heeft er nu ook één. Voor uitwisseling van en vragen over protocollen, standaard verpleegplannen, richtlijnen en best practices. En voor discussie over protocollisering van de zorg.
Stelling: Door gebruik te maken van bewezen, werkzame methoden en technieken, kan de verpleegkundige efficiënter werken. Misschien krijgen we meer tijd voor aandacht en persoonlijk contact, voor preventie en reflectie op het eigen werk. Meer tijd voor ....?

dinsdag 14 september 2004

Dementerenden aan de wandel

Gisteren is er voor het eerst een wandeltocht voor dementerenden gehouden. De uit Amerika overgewaaide memory-walk heeft tot doel om dementie onder de aandacht te brengen. Natuurlijk niet van de dementerenden zelf want die wisten niet eens waar ze liepen. Toch wandelden ruim 140 deeelnemers waaronder dementerenden uit het Friese wijkzorgcentrum Greunshiem in Leeuwarden 3 of 7 kilomter. Een hele rit en een puike prestatie al met al.

maandag 13 september 2004

Zusters uit Suriname

In het Zettense museum voor Verpleging en Verzorging is een interessante tentoonstelling over Surinaamse zusters te zien. De aankomende zusters vertrokken in de jaren vijftig uit hun moederland om een verpleegstersopleiding in het verre en koude Nederland te volgen. De expositie duurt tot 1 november dit jaar. Daarnaast valt de tentoonstelling ook te bezichtigen in het Surinaams museum te Paramaribo. Voor wie zowel Zetten als wel Paramaribo te ver is, kan een deel van de tentoonstelling ook online bekeken worden. Daar boven op hebben programmamakers van de VPRO de ervaringen van de Surinaamse zusters op geluidsband weten vast te leggen.

donderdag 9 september 2004

Studiedag film en GGZ

Cinementaal brengt de mogelijkheden van speelfilms en documentaires voor de GGZ onder de aandacht van een breed publiek. Cinementaal richt zich op filmliefhebbers, die - al dan niet beroepshalve - geïnteresseerd zijn in de GGZ.
De stichting organiseert naast de zg. 'Cinema-plus'-voorstellingen in Concordia Cinema te Enschede, elk jaar een studiedag. Dit jaar is het thema: 'Identiteit belicht' en wordt de studiedag mede gehouden in het kader van het eerste lustrum van Mediant. Datum: 24 september.
Vraag de folder: Marion Kleinsma m.kleinsman@ribwtwente.nl

woensdag 8 september 2004

Nieuwe Liberman-module

In november 2004 komt de langverwachte 6e Liberman-module 'Omgaan met sociale relaties en intimiteit' uit. De introductie is op vrijdag 5 november 2004 in Congrescentrum De Reehorst in Ede.

Kwartiermakersfestival

Van 26 september t/m 7 oktober 2004 vindt het derde Kwartiermakersfestival plaats. Naast Haarlem wordt de regio van activiteiten uitgebreid naar Heemstede, Zandvoort, Bennebroek, Amstelveen en Haarlemmermeer. Dit culturele festival wordt georganiseerd en uitgevoerd door mensen mét en zonder psychiatrische achtergrond.
Er is ook een site over Kwartiermaken.

maandag 6 september 2004

Teamuitje

De vakantie is achter de rug, dus wordt het tijd voor een teamuitje! Voor stoere teambuilding ga je naar Glope.

zondag 5 september 2004

Buitengesloten

Collega's in Twente: Pas op! Geertje van Zanten komt er aan! Maar even zonder dollen, het is goed dat er waakhonden zijn van de psychiatrie. Kijk op eXcluded voor misstanden in Twentse psychiatrie. Succes Geertje!

Act-it-Out

Meestal zijn we niet zo blij met acting-out gedrag, maar dit is misschien wel leuk: Een spel gericht op het trainen van sociale vaardigheden. Het is ontwikkeld door een B-verpleegkundige, dus kijk maar.

zaterdag 4 september 2004

Rocken tegen de mufheid

Straatpsychiater Jules Tielens, bekend van het Rehabteam tourt sinds vorige week opnieuw met zijn rockband The Electric Space Cowbows langs psychiatrische ziekenhuizen in Nederland. Tielens startte de band vorig jaar met twee professionele muzikanten. De optredens verleiden de patienten om actief te worden en betekenen een leuke vermaakavond voor medewerkers en patienten. "Beiden hebben dit meer dan verdiend." Het idee is daarnaast dat de tour patienten, verpleegkundigen en artsen dichter bij elkaar kan brengen en impliciet de activiteitentherapie op de kaart zet als een essentieel deel van behandeling.
Zie hier het tourschema!!

Meer:
Rock Therapy Tour haalt NOS journaal
Interview met Tielens in 2001
Hier en hier kritiek van de Vereniging voor Medische en therapeutische Zelfbeschikking


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie