De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zaterdag 28 februari 2004

Verpleegplannen.nl

Eindelijk is er een website waar je alle standaardverpleegplannen, protocollen, richtlijnen e.d. bij elkaar hebt die er op het internet te vinden zijn. Althans er wordt gestreefd naar compleetheid, maar deze site is nog niet helemaal gevuld. Er komt dus nog meer materiaal bij. Protocollen zijn de trend, neem deze site dus op in je favorieten: Verpleegplannen.nl en je hoeft nooit meer zelf zoeken.

GGZender

Elke zaterdagmiddag tussen 17.00 en 18.00 uur is op de lokale Salto Mokum Radio (op de Amsterdamse kabel 102.4 FM) het programma GGZender te beluisteren met nieuws en achtergronden voor alle Amsterdammers over alles wat met GGZ te maken heeft. Bijvoorbeeld crisisopvang, medicijngebruik, therapievormen, beleid. Dit gebeurt zoveel mogelijk vanuit het perspectief van de cliënt. Verder is er een nieuwsrubriek en agenda en is er de wekelijkse column van Henny Zwart. Inlichtingen: iwan.faiman@wanadoo.nl of ggzender@hetnet.nl.

donderdag 26 februari 2004

EHBO en jeugdpsychiatrie

GGD's moeten in de toekomst EHBO-cursussen voor emotionele crisissituaties opzetten. Dat zegt hoogleraar klinische psychologie Ad Kerkhof aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
In een vraaggesprek met NRC zegt Kerkhof onder meer dat ouders, leraren en verpleegkundigen meer alert moeten zijn op pubers die zelfmoordsignalen afgeven. Volgens de hoogleraar zouden zij vooral oog moeten hebben voor kinderen die ernstig destructief gedrag vertonen. Daarbij gaat het om zaken zoals een jongen die keihard rondscheurt in de auto van zijn vader, een meisje dat op haar kamer een fles vieux leeg drinkt of dat met een sherp voorwerp in haar ichaam krast. Ook pleit Kerkhof voor het starten van zelftesten op internet. Daarmee zouden jongeren in een muisklik weten of zij depressief of suicidaal zijn. Volgens cijfers van het CBS lijdt 3 tot 8 procent van de kinderen tussen 12 en 18 jaar aan een depressie. In 2002 deden volgens het Centrale Bureau voor de Statistiek 45 jongeren onder de 20 jaar een geslaagde zelfmoordpoging. Hoeveel pogingen mislukken is niet bekend.
Bron: NRC

vrijdag 20 februari 2004

Pest- en Dolhuys

Museum (in oprichting) van de Psychiatrie. Pest- en Dolhuys is een nieuw museum in Haarlem, uniek in Nederland en uitzonderlijk in Europa. Het opent in oktober 2004.
Belangrijk onderdeel van de expositie is de wijze waarop in de loop der eeuwen met psychiatrische patiënten is omgegaan en hoe behandelvormen zich ontwikkelden. Het Pest- en Dolhuys is echter méér dan een museum. Naast de permanente en tijdelijke exposities zal het een veelheid aan activiteiten bieden op het grensvlak van psychiatrie, kunst en cultuur. Het wil daarmee hét culturele centrum van de geestelijke gezondheidszorg worden.
Ook wil het museum een bijdrage leveren aan maatschappelijke integratie van psychiatrische patiënten en aan het wegnemen van vooroordelen. Daarom biedt het museum zinvolle dagbesteding en werkervaringsplaatsen aan (ex)psychiatrische patiënten en wordt het een documentatie- en informatiecentrum over de GGZ.

Dwang en drang

In het project Dwang en Drang, dat in twaalf GGZ instellingen in Nederland wordt uitgevoerd, wordt geprobeerd de kwaliteit van zorg bij Dwang en Drang toepassing te verbeteren. Er wordt elke 2 maanden een zeer informatieve digitale nieuwsbrief uitgegeven die je echt moet lezen. Ook worden m.n. b-verpleegkundigen uitgenodigd om te reageren: Hoe zie jij de rol van de b-vpk? Hoe denk jij dat de zorg bij Dwang en Drang toepassing te verbeteren is?
Er zijn al 8 nieuwsbrieven verschenen, deze kun je downloaden van af het prikbord van de website van de NVSPV. Je kunt je ook abonneren op de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar b.vanrossum@ggnet.nl.

dinsdag 17 februari 2004

Sex

De Maaskringgroep in Rotterdam zet een bemiddelingsburo op voor sexuele diensten, bedoeld voor psychiatrische patienten zo las ik in het Leids Dagblad van afgelopen zaterdag.
Het initiatief is vooral bedoeld om ongewenste sexuele contacten tegen te gaan.
Onze manager werd gevraagd of de Rijngeestgroep een dergelijk initiatief ziet zitten.
Hij zegt onder meer dat hij inschat dat de behoefte aan sexuele contacten onder psychiatrische patienten niet zo groot is, dat de Rijngeestgroep er geen voorstander van is om sexuele contacten te bevorderen ("we voeren een defensief beleid") en dat er overal condoomautomaten hangen.
Ik heb het intervieuw met verbazing gelezen. Ik vroeg me af of de goede man wel eens een patient ziet of zich verdiept in de gevoelens die patienten hebben. Praat hij wel eens met verpleegkundigen over dit soort zaken en waar heeft de man condoomautomaten zien hangen? Die zijn er namelijk niet!
Wij verpleegkundigen hebben dagelijks te maken met patienten die overlopen van de sexuele gevoelens maar er niets mee kunnen, we maken regelmatig mee dat patienten elkaar al of niet gewenst betasten, er vinden aanrandingen en verkrachtingen plaats, er bloeien liefdes op, er worden sexuele toespelingen gemaakt en er wordt sex bedreven in de bosjes, maar ook op afdelingen.....
Het wordt tijd dat managers eens wat minder gaan managen en eens wat meer naar de verpleegkundigen en patienten luisteren voordat ze dit soort domme uitspraken doen kan ik hier alleen maar uit concluderen.

zaterdag 14 februari 2004

Soldaten voor verplegers

In Turkmenistan worden 15 duizend verplegers en verpleegsters ontslagen. Dat is ruim 15 procent van het totale ziekenhuispersoneel in de voormalige Sovjet-republiek. Daarnaast wordt ook de gratis ziekenzorg afgeschaft. De ontslagen verplegers en verpleegsters worden volgens het Ministerie van Gezondheid vervangen door soldaten. Advies van de verpleegpost: niet ziek worden in Turkmenistan en altijd je kalasnikov bij de hand houden.

zondag 8 februari 2004

Verpleegkunde en gips

De komende weken gaan talloze verpleegkunden weer op wintersport. Snowboarden, zwarte pistes, reuzenslaloms en vooral de apres-ski moeten er voor zorgen om na een weekje of wat weer vol energie aan het werk te gaan. Veel verpleegkundigen zijn echter niet in staat om de bergen op te zoeken. Daaronder vallen ook de mensen die op bijvoorbeeld de gipskamer werken. Vooral voor hen maar ook om verpleegkudigen op orthopedie, eerste hulp en andere afdelingen die met de brekebenen te maken krijgen enigszins te ontlasten: een cursus gipsmaken en botbreuken.

dinsdag 3 februari 2004

Column van Krik Wanschers

Nieuw op de Verpleegpost: Krik's column over de gezondheidzorg. Elke maand verschijnt een nieuwe aflevering. Ga naar Krik's eerste column en lees wat Krik er van vindt als ouderen hun hulpmiddelen niet langer vergoed krijgen.

maandag 2 februari 2004

Taal in beiden hersenhelften vergroot kans op schizofrenie

Mensen met schizofrenie blijken voor taal vaker beide hersenhelften te gebruiken. Dat is opmerkelijk, omdat driekwart van de bevolking daar vrijwel uitsluitend de linker hersenhelft voor inschakelt. Iris Sommer, psychiater in opleiding aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), onderzocht of een verdeling van de taalfuncties over beiden hersenhelften mensen vatbaarder maakt voor schizofrenie. Sommer promoveert op 27 januari.
Lees meer:ZorgKrant

zondag 1 februari 2004

Dating voor patiënten

Eindelijk is er dan ook voor patiënten de mogelijkheid van vriendschap, beter gezegd vriendstap. In België klikte het al veel eerder.
Voor verpleegkundigen is daten al weer uit. Activiteiten ondernemen is in! Nu we het er toch over hebben, zijn er nog dames die van skaten houden?

Samenwerking 1e en 2e lijn

De samenwerking tussen 1e en 2e lijn staat volop in de balangstelling. Getuigen ook deze websites voor de GGZ: Diabolo-Project en GGZ door huisartsen.
De LVG (Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn) organiseert een cursus Methodisch Samenwerken in de eerstelijns GGZ.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie