De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


donderdag 29 januari 2004

VN prijs voor Canadese antistigma-campagne"Imagine if we treated everyone like we treat the mentally ill.
Shocking,isn’t it? But it’s true. People simply don’t take mental illnesses seriously. They assume that those with mental illness are weak or somehow at fault for their suffering. But like heart disease or any other serious affliction, people with mental illness can’t get better by themselves. The Canadian Psychiatric Research Foundation raises money to research mental illnesses in the hope of finding cures. Still, research into these diseases, which strike 1 in 5 Canadians, remains drastically underfunded. And that’s as unsettling as the headline. We need your help. If you can, please give. Call 1-800-915-CPRF or visit www.cprf.ca"

Een radiospotje van de Canadian Psychiatric Research Foundation is vandaag een van de winnaars van de UNDPI Award. Beluister en bekijk de Radio en TV-commercials hier>>>
De UNDPI, onderdeel van de Verenigde Naties, reikt de prijs jaarlijks uit als eerbetoon aan reclamecampagnes die het best aansluiten bij de ideeen en doelstellingen van de VN. Bron: Schizofrenie bulletin Ypsilon.

woensdag 28 januari 2004

Van je collega's moet je het hebben

Vandaag is voor het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep begonnen in de zaak Lucia de B. Met 22 zittingsdagen wordt dit een van de langste processen uit de Nederlandse geschiedenis. Lucia de B. is vorig jaar tot levenslang veroordeeld wegens vier moorden en drie pogingen daartoe op patienten. De B. was werkzaam in ziekenhuizen te Den Haag en omstreken. Zowel het openbaar ministerie als wel Lucia zijn tegen het vonnis van de rechtbank in beroep gegaan. Het OM stelt dat Lucia de B.niet vier maar dertien moorden heeft gepleegd. De B. op haar beurt claimt volledig onschuldig te zijn. Wij als collega's van Lucia maar ook als verpleegkundigen die de eed hebben afgelegd wassen onze handen in onschuld.

dinsdag 27 januari 2004

Niet vergeten!

Gevonden op de website van Arduin

Meer salaris voor vakbondsleden?

Als het aan beroepsorganisatie NU´91 ligt, krijgen alleen ziekenhuiswerknemers die lid zijn van een vakbond extra geld. De 135.000 niet-leden vissen dan achter het net. Dat is de kern van het revolutionaire voorstel dat NU´91 morgen tijdens de hervatting van de cao-onderhandelingen op tafel legt.

maandag 26 januari 2004

Project “Ontwikkeling euthanasierichtlijn arts-verpleegkundige” binnenkort van start

In januari 2004 gaat het AVVV- project “Ontwikkeling euthanasierichtlijn arts-verpleegkundige” van start. Het project heeft als doel een richtlijn te ontwikkelen over de taakafbakening en samenwerking tussen arts en verpleegkundige of verzorgende bij de procedure rond euthanasie en hulp bij zelfdoding.
Lees meer: ZorgKrant

donderdag 22 januari 2004

Verpleger verdacht van verkrachting

Een 47-jarige verpleegkundige van de psychiatrische thuiszorg van de GGZ Drenthe zit vast op verdenking van seksueel misbruik van vier vrouwlijke patienten. De man is al op 6 januari aangehouden. Het misbruik zou zich gedurende vier jaar hebben afgespeeld bij vrouwen thuis, die hij daar begeleidde. De man werd eind vorig jaar op non-actief gesteld door de raad van bestuur van de GGZ Zuidoost - Drenthe, nadat een van zijn patienten aan een collega verpleegkundige "signalen" had gegeven over seksueel misbruik. De aangehouden man, die een dag nadat hij op non-actief was gesteld zelf ontslag nam, was al jaren werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige.

vrijdag 16 januari 2004

Beroepsbeoefenaren bezorgd over kwaliteit zorg

Verpleegkundigen en verzorgenden maken zich grote zorgen over de kwaliteit van de zorg. Bijna 2000 beroepsbeoefenaren hebben gereageerd op de digitale ‘kamervragen’ op de website van de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV). Uit de reacties blijkt dat men in grote meerderheid van mening is dat de kwaliteit van de zorg onder zware druk komt te staan door het aangekondigde regeringsbeleid.
Lees meer: ZorgKrant en op AVVV.

donderdag 15 januari 2004

TBS in retro

Onlangs kwam naar buiten dat veel TBS-ers vaak zonder een wettelijke basis, maar wel met toestemming van Justitie buiten de poorten van de inrichtingen wonen. In totaal zou het gaan om 157 terbeschikkinggestelden. Dat is ruim 13 procent van de 1200 tbs-ers in Nederland. Hoe het zo ver is gekomen maakte het programma Andere Tijden afgelopen dinsdag duidelijk. Leuk voor de weet.

dinsdag 13 januari 2004

Teleac over psychiatrische problemen

In de komende aflevering van Kopzorgen (serie over het omgaan met psychische problemen - zie overzicht afleveringen) gaat men op zoek naar het antwoord op de vraag op welke manier mensen met schizofrenie een plek kunnen vinden in de samenleving? En welke therapieën, leefregels en medicatie zijn daarbij van essentieel belang? Patiënten en familieleden vertellen in deze documentaire hun verhaal. Psychiater Rigo van de Meer geeft helder en toegankelijke informatie rond het ziektebeeld tussendoor. Het resultaat is een positieve uitzending die schizofrenie nu eens een keertje uit het dikwijls bevooroordeelde beeld trekt. Bron: Schitzbul
Uitzending: 15 jan 17.15 uur Ned 1 (Herh.: 2 mei 17.50 uur Ned 1)

zondag 11 januari 2004

Eigen bijdrage thuiszorg

Hoe zit het nu eigenlijk met die eigen bijdrage voor thuiszorg? Altijd handig om te weten als patienten er naar vragen. Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige in de langerdurende zorg heb ik veel te maken met clienten die een minimum inkomen hebben en ook thuiszorg ontvangen. Zij uiten bij mij regelmatig hun zorgen over dit onderwerp. Meer informatie op thuiszorg.nl en bij het CAK (Centraal administratiekantoor bijzondere zorgkosten). Zij geven ook rekenvoorbeelden.

zaterdag 10 januari 2004

Roken....

Inmiddels is bekend geworden dat GGZ-instellingen, verpleeg- en verzorgingshuizen tot 1 juli 2004 de ruimte krijgen om met een plan van aanpak te komen waarin zij aangeven op welke wijze zij hinder en overlast door roken willen tegengaan >>>
Ook worden er proefprocessen gevoerd tegen het rookbeleid van het Rijk......
Voor degenen die het roken echt niet kunnen laten nog een oplossing: de smokestop!
Het ziet er professioneler uit dan het 't paffertje, een nadeel is dat je wel erg "te kijk" staat, maar een verstokte roker laat zich hier natuurlijk niet door afremmen!


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie