De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zaterdag 29 november 2003

Vraaggestuurde zorg

Cliëntgericht, belevingsgericht, vraaggestuurd - termen die in de mode zijn. Wat betekent dit? Uitleg en discussie hierover en vernieuwende projecten op dit gebied, vindt u op de website vraaggestuurdezorg.nl.

vrijdag 28 november 2003

Uit de oude doos

Cherry Ames heeft een verzameling zusterromannetjes uit de 50-er en 60-er jaren op haar webpagina gezet. Niet de teksten maar wel fraaie afbeeldingen van de covers.
Meer 'verpleegsters' beeldmateriaal vind je op Nurses Uniforms - Past & Present.

Profs met 'n stem

De verkiezingen zijn al weer een tijdje achter de rug... De formatie is uiteindelijk ook gelukt.... Maar wat is er overeind gebleven van de zorgparagraven van de verschillende politieke partijen? Merk je er iets van in de dagelijkse werk praktijk, of gaat alles gewoon zo door zoals het altijd al ging? Lees het antwoord bij Profs met 'n stem, de politieke meetlat van de AVVV.

maandag 24 november 2003

Onderzoek: Extasy bij traumabehandeling

Amerikaanse wetenschappers gaan onderzoeken of XTC een therapeutische werking heeft. Tijdens de proef, die in januari moet beginnen, krijgen mensen die lijden aan posttraumatische stress XTC. De verwachting is dat de partydrug zal helpen om traumatische ervaringen als verkrachtingen en aanrandingen in gesprekken met therapeuten beter te verwerken.
Meer: Nu.nl en The Guardian.

woensdag 19 november 2003

Nieuwe opmaak van de Verpleegpost en de B-verpleegpost

Zoals je ziet hebben de Verpleegpost en de B-verpleegpost een nieuw jasje gekregen. Wanneer je op- of aanmerkingen hebt of tegen dingen aanloopt die nog niet goed werken, stuur dan s.v.p. een emailtje. Ook andere suggesties of wensen t.a.v. de sites zijn welkom.

dinsdag 11 november 2003

Discussie over toekomst GGZ

De vakbond CNV Publieke Zaak nodigt leden en niet-leden uit te discussiëren over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ, 60.000 werknemers). Begin volgend jaar wil de bond hierover een congres organiseren met als thema 'Hoe ziet de GGZ er uit in 2008?'
Bron: CNV >>
PDF: Nieuwskrant GGZ >>

Overigens zijn er meerdere interessante brochures te downloaden bij CNV, zoals 'Hoe lees ik mijn loonstrookje' en een protocol voor het omgaan met medewerkers of collega's die rouwen. In dat laatste geval, toch eigenlijk te bizar voor woorden dat dit in een protocol moet worden vastgelegd, maar kennelijk noodzakelijk. Een citaat:
Voor u als collega of leidinggevende kan de vraag rijzen hoe om te gaan met een werknemer die een verlies te verwerken heeft. Door de gevoeligheid van het onderwerp is het moeilijk in te schatten wat de beste handelwijze is. Ongelukkige opmerkingen en ontwijkend gedrag komen vaak voort uit onhandigheid en niet uit onwil. Het is belangrijkste is dat u belangstelling toont voor de betrokkene. Zorg dat u kennis hebt van het rouwproces en op de hoogte blijft van de situatie waarin de rouwende zich bevindt. Het kan het verdriet van de betrokkene verlichten en de werkomgeving steun bieden.

Cam Care

Is dit nou een goede of een slechte ontwikkeling? Ouderen en chronisch zieken hebben toch juist behoefte aan persoonlijk contact? Ik zie het al voor me, mijn oma krijgt haar steunkousen niet aan.....en dan?
Ouderen en chronisch zieken in de Achterhoek kunnen vanaf 18 november een verpleegkundige consulteren via hun eigen televisietoestel. Met een simpele druk op de knop kunnen ouderen direct contact leggen met een verpleegkundige. Thuiszorgbedrijf Sensire gaat deze dienst leveren.
Bron: Nu.nl >>

woensdag 5 november 2003

Gezondzoeken.nl

Dit is een website die niet alleen door het TNO gecertificeerde medische informatie bevat, maar het tevens mogelijk maakt dat het medisch dossier van een patiënt door elke behandelaar te raadplegen is. Dit z.g. Digitaal Ervaringen Dossier is gemaakt i.s.m. de CG-Raad.
Opmerkelijk is dat het hier gaat om een particulier initiatief. Men wil hiermee aan de kaak stellen dat diverse behandelaren van dezelfde patiënt onvoldoende op de hoogte zijn van elkaars bemoeienissen met die patiënt. Dit is ook de conclusie uit de jonste rapportage van de Inspectie voor Volksgezondheid.
Je kunt als patiënt zelf je dossier aanmaken en beheren op Gezondzoeken.nl en dit ter inzage geven aan je specialist, arbo-arts of alternatief genezer.

Eerder bood MEDlook al een eigen dossier op het internet aan.

Homo Sapiens 2.0

Afgelopen zaterdag 1 november organiseerde het Rathenau Instituut het Technologiefestival over de maakbare mens. Mooier, slimmer, sterker en gezonder: het ideaal van de maakbare mens komt steeds dichterbij. Technieken als kloneren, genetische manipulatie en cosmetische chirurgie zorgen voor een rimpelloze oude dag. En ook de geest wordt niet vergeten: geluk zit tegenwoordig in een klein pilletje. Maar waar ligt de grens?. Je kunt de lezingen nalezen op de website van Homo Sapiens 2.0.

dinsdag 4 november 2003

Vakbonden - De reden om lid te worden

Mocht je niet weten waarom je lid moet worden van een vakbond? Deze maand heeft Nu'91 bij haar magazine de nieuwe Agenda 2004 gedaan. De agenda is ten opzichte van vorig jaar weer flink verbeterd en heeft een professionelere uitstraling (mede door het vervangen van de kindertekeningen door foto's) gekregen. Thema van de agenda is 'relaxen'.

zondag 2 november 2003

E-mail nascholing Bipolaire stoornissen

Een nieuw initiatief van een pillenfabriek: nascholing per e-mail. Wanneer u bent aangemeld als deelnemer ontvangt u op gezette tijden een module per e-mail. Aan de hand van een begin- en eindtoets kan uw opgedane kennis worden getest, waarna de antwoorden een week later volgen.. Bedoeld voor psychiaters, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen of anderen. Jij dus ook. Continuüm Psychiatrie

zaterdag 1 november 2003

Profzorg

Een nieuwe site met allerlei oude werkstukken van mij.
Ooit begonnen als experiment in de wereld van internet. Een leuke site voor verpleegkundigen en verzorgenden in opleiding.
Kijk op: Profzorg


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie