De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


donderdag 30 oktober 2003

Zorg met een knipoog, Thunderbirds are GO

Webloggers Parker, Lady Penelope, Brains en Tintin plaatsen met regelmaat berichten die zowel met humor als met de ernst te maken hebben op hun Weblog Boekenwurm en pleeg. Het gaat overal en nergens over. Meligheid is troef en er zit een snufje zorg doorheen. Ideaal voor in de nachtdienst.
Kijk bij onze links voor meer verpleegkundige funsites.Nu we toch bezig zijn, dan kan deze er ook nog wel bij.

zondag 26 oktober 2003

Cannabis verdubbelt kans op psychosen

Cannabisgebruik verdubbelt het risico op het ontstaan van schizofrenie en andere psychiatrische stoornissen. Dat meldde zaterdag Nova op basis van een onderzoek van het Trimbos-instituut waarvan de resultaten binnenkort in het Tijdschrift voor Geneeskunde worden gepubliceerd. Door het gebruik van cannabis komen er in Nederland jaarlijks 200 extra schizofreniepatienten bij, meldde H. Wychgel van het Trimbos-instituut in NOVA. Van de 40.000 jongeren in Nederland die regelmatig cannabis gebruiken, krijgen er per jaar 400 last van psychosen of schizofrenie. Ruim de helft van de Nederlandse jongens onder de 18 komt in aanraking met cannabis. Van de meisjes is dat 30 procent.

Tot dusver werd aangenomen dat cannabis kan leiden tot schizofrenie als de cannabisgebruiker een (erfelijke) aanleg voor de ziekte heeft. Nu acht het Trimbos-instituut het bewezen dat cannabisgebruik op zichzelf tot psychosen en schizofrenie kan leiden. "De softdrugs hebben hun onschuld verloren", aldus Wychgel.
Vorig jaar kwamen er bij Australische onderzoekers op basis van een zeven jaar durend onderzoek onder 2000 jongeren tot de conclusie dat veelvuldig gebruik van marihuana ook kan leiden tot depressies en angststoornissen. "De effecten zijn hevig, vooral onder jonge vrouwen", aldus prof. G. Patton van het Royal Children's Hospital in Melbourne. Bij jonge vrouwen verveelvuldigde de mate van psychische problemen bij dagelijks gebruik van cannabis. Patton noemde het onderzoek "het beste bewijs dat cannabis slecht is voor de geestelijke gezondheid".

vrijdag 24 oktober 2003

Verstandelijk-gehandicapten.startkabel.nl

Het aanbod van gezondheidszorg startkabels breidt zich steeds meer uit! Zo trof ik toevallig op internet een leuke startkabel specifiek voor de zorg van verstandelijk gehandicapten.
Kijk op: verstandelijk-gehandicapten.startkabel.nl

Vragen over verstandelijk gehandicapten in gewone gevangenissen

Het artikel ‘Steeds meer verstandelijk gehandicapten in cel ‘ uit de Volkskrant van 23 oktober, is voor kamerlid Tonkens (GroenLinks) aanleiding om aan staatssecretaris Ross van VWS opheldering te vragen over het gebrek aan begeleiding voor deze groep gedetineerden. Zij constateert dat verstandelijk gehandicapten teveel aan hun lot worden overgelaten.
Lees verder: Groen Links

donderdag 23 oktober 2003

In de marge van de maatschappij

Het Leids Congres Bureau organiseert 21-01-2004 een landelijke studiedag over netwerkvorming in zorg en opvang voor daklozen en verslaafden. Vrijwel elke gemeente kent mensen die leven in de marge van de samenleving. Kwetsbare, vaak aan drugs of drank verslaafde mensen die door hun complexe problematiek niet terecht kunnen in de reguliere hulpverlening en zweven tussen justitie en ggz. Deze studiedag gaat in op landelijke en regionale initiatieven om een vangnet te creeëren voor dak- en thuislozen met meervoudige problematiek die in balans zijn met het justitiele circuit en de reguliere zorg. Uitwisseling van ervaringen staat hierbij centraal. Aan de studiedag hangt helaas een zeer pittig prijskaartje. Voor reserveringen en meer info klik hier.

Swiz

In de wachtkamer van mijn arts voor manuele therapie viel mijn oog op een brief van de Swiz, de Stichting Welbevinden en Interieur in Zorginstellingen.
Misschien stom, maar ik had er nog nooit van gehoord. De Swiz is een onafhankelijke stichting die als kenniscentrum kennis wil verzamelen over en nieuw onderzoek initiëren naar de invloed die het interieur kan hebben op het welbevinden van bewoners en medewerkers in de zorginstellingen.
De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend.
Op 27 november 2003 organiseert de SWIZ in Apeldoorn een symposium met als thema "Inrichten van zorginstellingen: Kunst of Kunde?" Lees>>

donderdag 16 oktober 2003

Gewichtstoename bij overstap van Risperdal naar Olanzapine

Het was me al eens opgevallen, maar patienten met Olanzapine hebben een groter risico om dikker te worden. Zo zie je maar weer het belang van de verpleegkundige. Die vallen symptomen vaak veel sneller op dan 'de dokter'. Lees verder (Engels)

maandag 13 oktober 2003

Verpleegkundige Links

Bekijk deze nieuwe pagina met een leuke verzameling links: Verpleegkundige Links.
Het is net zoiets als de verpleegkunde.pagina maar dan anders.

zaterdag 11 oktober 2003

Hypothyreoïdie en psychische klachten

Na de geslaagde lezing van vorig jaar organiseert belangengroep hypothyreoïdie hypo maar niet happy in het kader van de week van de chronisch zieken opnieuw een lezing. Het thema is dit keer 'hypothyreoïdie en psychische klachten'. Het is een vaak gehoorde ervaring dat de psychische effecten van hypothyreoïdie niet begrepen of onderkend worden, zowel door de arts als door de omgeving van de patiënt.

vrijdag 10 oktober 2003

Phaxx

Phaxx is een tijdschrift van Pharos en houdt zich bezig met vluchtelingen en gezondheid. Het verschijnt vier maal per jaar. Zodra een nieuw nummer uit is, wordt het vorige nummer op de website van Pharos geplaatst. Daar vind je nu alle nummers sinds 1999 van Phaxx.

Ook de NVSPV heeft haar tijdschrift Sociale Psychiatrie (SP) integraal op het internet geplaatst, inclusief vele eerdere jaargangen.

donderdag 9 oktober 2003

10 Oktober Nationale Dag voor de GGZ

Na een relatieve 'radiostilte' is schizofrenie weer een thema geworden binnen de journalistiek. Aanleiding is in de meeste gevallen de Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid die morgen in het teken staat van schizofrenie. Ga naar het Schizofrenieplein en bekijk het overzicht van alle radio- en TV-aandacht voor schizofrenie.

Tip: Wil je per e-mail op de hoogte blijven van de ontwikkelingen m.b.t. schizofrenie, abonneer je dan op Schizbul, het gratis e-zine van Ypsilon.

Schizofrenie bestaat niet

Schaf de term schizofrenie maar af, zegt sociaal psychiater Jim van Os. Wetenschappelijk is de diagnose onhoudbaar, en patiënten hebben er alleen maar last van. In twee recente lezingen, zijn oratie aan de Universiteit Maastricht en de jaarlijkse Trimboslezing in Utrecht, bepleitte hij een nieuwe aanpak. Lees verder

Verkeerde diagnose

De tragiek van de psychiatrie is dat psychotische patiënten niet beseffen dat ze ziek zijn. En hoe zieker hoe minder besef. Voor de verpleging betekent dit dat relaties met patienten vaak moeizaam zijn en er onvoldoende samenwerking bestaat om de behandeling goed van de grond te laten komen. Maar er bestaat nog een andere categorie: Mensen die een verkeerde diagnose krijgen (in de Kinderpsychiatrie honderden per jaar) of ten onrechte een diagnose krijgen. Het zal je maar gebeuren. Lees het verhaal van P. Marchand: Verkeerde diagnose.

zaterdag 4 oktober 2003

Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie

Het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) is een door het ministerie van VWS erkend en gesubsidieerd samenwerkingsverband van Altrecht GGZ, GGZ Buitenamstel, de Utrechtse universiteit en de Vrije Universiteit. Het zal beschikbare kennis in de ouderenpsychiatrie inventariseren, ontbrekende kennis ontwikkelen, managen en op maat distribueren aan de verschillende doelgroepen. Voor dit doel heeft het NKOP een nieuwe website gelanceerd die nog verder zal groeien: Ouderenpsychiatrie.nl. Hou deze site in de gaten!

woensdag 1 oktober 2003

Alle schijn tegen

Als naamgenoot heb ik dit proces tegen Lucia te B. sinds december 2001 gevolgd. In het boek Alle schijn tegen - Het proces tegen de voor seriemoord veroordeelde verpleegkundige Lucia te B. heeft de auteur M. Enzlin de verdachte situaties, waarin Lucia bij betrokken is geweest, beschreven. Daarnaast is het proces stapsgewijs duidelijk beschreven. Het is een opmerkelijk feit dat Lucia al voormalig prostituee (met behulp van valse papieren toegelaten op een opleiding Verpleegkunde) jarenlang bij collega’s vraagtekens opriep en dat het uiteindelijk enkele jaren heeft geduurd voordat het tot een arrestatie kwam.
Het boekje is boeiend en zal voor verpleegkundige het zintuig voor pluis of niet pluis kunnen stimuleren.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie