De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 30 juli 2003

Nieuw op de Verpleegpost

Bij de links hiernaast tref je een aantal nieuwe websites. En de indeling in rubrieken is veranderd, er zijn een aantal nieuwe rubrieken toegevoegd. Hopelijk kun je nu nog gemakkelijker de juiste website vinden.

Opmerkelijk is de nieuwe website Verpleging en Verzorging van Sander Brouwer. Dit is werkelijk een prachtige en professionele site die je beslist moet opnemen in je favorieten. Sander is verzorgende op een revalidatie-unit voor ouderen. Hij heeft ook Medische Wereld gemaakt.

Welkom Lucia!

Welkom Lucia van Milaan, als nieuwe redactrice van de Verpleegpost en de B-verpleegpost .... graag schrijft ze voor de fun en hot news (dynamische gezondheidszorg toch?)
Haar expertise is dat ze breed georiënteerd is binnen alle sectoren van de AWBZ-zorg. In het bijzonder hebben de GGZ, de wet en regelgeving en het onderscheiden van de verschillende culturen haar belangstelling.
Lucia is werkzaam als integraal indicatiesteller bij het Rio Achterhoek met bijzondere aandacht voor de GGZ. Daarnaast is ze extern-redacteur bij Tijdschrift voor Verzorgenden en docent bij SVOZ.

Werken in een ontwikkelingsland

Zaterdagmiddag 27 sept. 2003 organiseert VSO opnieuw een informatiebijeenkomst over werken in een ontwikkelingsland.

donderdag 24 juli 2003

De architectuur van het psychiatrisch ziekenhuis

Noor Mens heeft (i.s.m. met o.a. Altrecht) een leuk boek geschreven over de architectuur in de psychiatrie. Er staan veel foto's (ruim 400) in van verschillende instellingen door heel Nederland (incl. plattegronden en historische foto's). Het boek beslaat de periode van 1750 tot 2002.
Prijs: € 53,- Uitgever: Inmerc bv ISBN: 90 6611 089 9

dinsdag 15 juli 2003

Verpleegkunde en rehabilitatie

Er wordt steeds meer gezocht naar mogelijkheden om verpleegkunde en rehabilitatie met elkaar te verbinden. Eén van de initiatieven hiertoe is de ontwikkelgroep 'Verpleegplannen en Rehabilitatieplannen', een initiatief van Storm Rehabilitatie. Deze ontwikkelgroep is bezig met het ontwikkelen van rehabilitatiegerichte verpleegplannen.
Voor meer informatie: Storm Rehabilitatie.

Misverstanden over schizofrenie

Nog dagelijks worden er nieuwe onderzoeksgegevens gepubliceerd over schizofrenie. Deze lijken elkaar vaak tegen te spreken. De verwarring hierover wordt in belangrijke mate veroorzaakt omdat twee begrippen door elkaar lopen: genezing (van de ziekte) en herstel (het leven met een ziekte). Het herstelbegrip (recovery) is relatief onbekend. Hulpverleners weten vaak veel van schizofrenie in termen van DSM-IV classificaties (typen, subtypen en symptomen). Maar hoe de ziekte zich op langere termijn ontwikkelt, is relatief onbekend. Toch is dit voor vooral verpleegkundigen van groot belang.
Jim van Os, Limburgs psychiater en epidemioloog, verzorgde in januari de jaarlijkse Trimbos-lezing rond het thema schizofrenie. Kern van zijn verhaal: patiënten met de ziekte schizofrenie mogen nog nauwelijks meepraten over hun ziekte omdat bij hulpverleners nog te veel het beeld leeft van een levenslang verwoestende ziekte. Maar het hersteldenken geeft ons juist hoop omdat uit veel lange termijn onderzoek blijkt dat meer dan de helft van mensen met de ziekte schizofrenie daar goed mee leert leven.

maandag 7 juli 2003

Laatste kansen oude opleiding tot SPV

In sept. 2003 en sept. 2004 gaan de laatste opleidingen van start tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in de huidige vorm (de z.g. MGZ/GGZ-opleiding). Daarna, vanaf sept. 2005, kun je alleen nog SPV worden vanuit de HBOV (‘Bachelor of Nursing’) met een differentiatie MGZ. Dit betekent voor B-verpleegkundigen die de opleiding willen gaan doen een aanzienlijke verzwaring. Nu is de MGZ/GGZ nog in 3 jaar deeltijd te doen, straks moeten zij alsnog de HBOV doen! Zie verder bij de NVSPV.

donderdag 3 juli 2003

Welkom Dirk!

Dirk den Hollander is de nieuwste redacteur van de B-verpleegpost. Hij is uiteraard psychiatrisch verpleegkundige en werkt bij Storm Rehabilitatie. Daar vervult hij meerdere functies: directeur opleidingen, docent, coach en adviseur. Een mond vol maar de meeste tijd besteedt hij aan het verzorgen van opleidingen en trainingen in de GGZ, voor allerlei hulpverleners en vooral verpleegkundigen. Binnen Storm is zijn specifieke aandachtsgebied: verpleegkunde & rehabilitatie.

dinsdag 1 juli 2003

Dag van de Schizofrenie

De Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid, 10 oktober 2003, staat dit jaar in het teken van de schizofrenie. Er is ook een wat armetierige campagnesite. Het mag zeker niks kosten, zo'n dag voor de schizofrenie.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie