De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zondag 29 juni 2003

Peter Buerhaus

Professor Peter Buerhaus, zelf ooit verpleegkundige, is een man van prikkelende stellingen: Hoe meer onderzoek we doen naar de kwaliteit van de gezondheidszorg, hoe meer zal blijken dat ziekenhuizen hun budget in veel gevallen beter kunnen besteden aan goede verpleegkundigen dan aan de duurste dokters (uit AMC Magazine). In zijn geruchtmakende onderzoek Nurse Staffing and Patient Outcomes in Hospitals heeft hij aangetoond dat het te kort aan verpleegkundigen merkbare gevolgen heeft voor de patiënten: vaker complicaties en overlijden.
Hier vind je andere artikelen (zie onder Nurse Labor Markets) van hem over het tekort aan vpk-en in de VS.

donderdag 26 juni 2003

Rotterdams Riagg houdt spreekuur in Marokko

Nederlandse Marokkanen in psychische nood kunnen deze zomer in Marokko een beroep doen op hulpverleners van Riagg Rotterdam. Het hulpteam reist de cliƫnten voor het eerst achterna, bevestigde donderdag een woordvoerder van Riagg Rijnmond noordwest.
Fractievoorzitter Ronald Sorensen van Leefbaar Rotterdam reageerde woedend op het initiatief. "Dit is belachelijk. Typisch de softe sector om die mensen tot in het vliegtuig te verzorgen. Aan dit soort dingen gaat Nederland kapot. Die hulpverleners zijn hard nodig in Rotterdam. Daar hebben we gigantische wachtlijsten. Los die eerst eens op."
Lees meer: >>>> (nu.nl)

dinsdag 17 juni 2003

Onderhandelaarsakkoord nieuwe CAO bereikt!

Onderhandelaarsakkoord nieuwe CAO bereikt!
Kijk snel voor de belangrijkste hoofdpunten van het onderhandelaarsakkoord: >>>>

maandag 16 juni 2003

Mannen vatbaarder voor schizofrenie

Worden mannen vaker getroffen door schizofrenie dan vrouwen? Hoewel veel psychiaters en psychologen de indruk hebben dat dit zo is, geven de handboeken hier geen definitief oordeel over. Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben nu aangetoond dat schizofrenie vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomt. Mannen hebben ten minste 31% meer kans op het ontwikkelen van schizofrenie. De resultaten van het onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in Archives of General Psychiatry, het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift voor de Psychiatrie.

zaterdag 14 juni 2003

Belgiƫ: MPG

MPG staat voor Minimale Psychiatrische Gegevens. Het gaat hier om een wettelijk verplichte registratie en is iets waar onze Belgische collega's mee te maken hebben. Op deze website kun je hier alles over vinden: MPG-website.

woensdag 11 juni 2003

Just married!

Gister zijn Lucas en Iefje getrouwd. Gefeliciteerd! En nu met de camper op huwlijksreis naar de USA. Have fun!


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie