De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


donderdag 29 mei 2003

Preventie m.b.t. agressie vanuit een verpleegkundig perspectief

Binnen het werkveld komt dreigend en of destructief gedrag helaas regelmatig voor. Er zijn echter een aantal ontwikkelingen gaande die er toe bij (kunnen) dragen dat de preventie ten aanzien van agressie toeneemt en het aantal incidenten afneemt. Het signaleringsplan is hier een hulpmiddel bij. Binnen de GGzE heeft men het signaleringsplan in eerste instantie ontwikkeld voor de forensische psychiatrie, maar het is ook uitstekend te gebruiken in de reguliere psychiatrie. Een korte uitleg over het signaleringsplan (inclusief voorbeelden) en preventie met betrekking tot agressie is hier te vinden.

woensdag 28 mei 2003

Signaleringsinstrumenten voor minimale kwaliteit van zorg

De AVVV heeft in 2002 de signaleringsinstrumenten voor minimale kwaliteit van zorg voor verpleegkundigen en verzorgenden laten ontwikkelen. De instrumenten zijn ontwikkeld door het Trimbos-instituut en Koos de Haan (Scholing, Advies en Projecten) voor vier sectoren: de chronische psychiatrie, psychogeriatrie in verpleeghuizen, geriatrische afdeling in algemene ziekenhuizen en de meervoudig verstandelijke gehandicaptenzorg. Lees meer.

dinsdag 27 mei 2003

Dementie

Leuke informatieve en uitgebreide site over dementie, maar ook zeer geschikt voor zorgverleners.
Kijk op: dementie

Personeelsstop in zorg slecht signaal

De Algemene Vergadering van Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) maakt zich grote zorgen over het groeiende aantal berichten rond personeelsstops en ontslagen in de zorg. Door de toenemende vergrijzing in Nederland, zijn er in de komende jaren juist meer goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden nodig.
Lees verder op: AVVV.

maandag 26 mei 2003

Ypsilon lanceert aparte informatiesites voor schizofrenie en psychose

De vereniging Ypsilon heeft aparte informatiesites gelanceerd op het terrein van schizofrenie en psychose. Meer dan 2.000 pagina's zijn ondergebracht op twee nieuwe 'pleinen': psychoseplein en schizofrenieplein.

TBS voor koffieklant

De rechtbank in Breda heeft maandag tbs met dwangverpleging en vijftien weken cel opgelegd aan een 24-jarige man uit Dongen, die het personeel van een plaatselijke supermarkt tot wanhoop dreef. De Dongenaar, D.A. kwam in februari en maart vrijwel dagelijks koffiedrinken bij een filiaal van de Konmar.
Artikel Nu.nl >>>

woensdag 21 mei 2003

Protest petitie!

Teken de digitale petitie tegen de voorgenomen plannen omtrent de zorgsector van het nieuwe kabinet Balkenende. Op nieuwpolitiekcollectief.nl kun je je ongenoegen uiten, discussieren, ideeen opperen, lezen/schrijven over ophande zijnde acties (regionaal en landelijk).

dinsdag 20 mei 2003

Hoofdlijnenakkoord volstrekt onvoldoende

Arcares, brancheorganisatie verpleging & verzorging, vindt het volstrekt onacceptabel dat het 'hoofdlijnenakkoord voor het kabinet CDA, VVD en D66' geen expliciete aandacht besteedt aan beleid voor de ouderenzorg. Het woord 'ouderenzorg' komt er zelfs niet eens in voor! Het akkoord spreekt alleen over kwaliteit, terwijl het toenemend aantal ouderen het probleem is waarop het kabinet een adequaat en houdbaar antwoord moet formuleren. Het kabinet zoekt wel oplossingen voor de toenemende kosten, maar loopt weg voor de demografische ontwikkelingen.
Lees verder: arcares nieuws

Minder stemmen door magnetische stimulering

Magnetische stimulering vermindert het aantal en de ernst van hallucinaties. Dit blijkt uit een onderzoek onder 24 mensen met schizofrenie, geleid door psychiater Ralph Hoffmann van de universiteit Yale. Lees verder >>>

zaterdag 17 mei 2003

Vrouw&Zorg

Er is een nieuwe website in ontwikkling die zich richt op beroepsbeoefenaren binnen de Obstetrie en Gynaecologie, met name op verpleegkundigen. Op Vrouw&Zorg vindt je actuele informatie, een agenda, richtlijnen, opleidingen, links en een forum. Kijk ook eens bij de website van BOG, de Beroepsvereniging van Obstetrische en Gynaecologische Verpleegkundigen, met informatie over de beroepsgroep en activiteiten.

Euthanasie en de rol van verpleegkundigen

Op 18 sep. 2003 organiseert de NVVE een symposium over de rol van verpleegkundigen en verzorgenden bij actieve levensbeëindiging. Vragen die behandeld worden zijn o.a:
- Wat mag ik wel en niet doen wanneer euthanasie of hulp bij zelfdoding plaatsvindt?
- Mag ik assisteren of infuus inbrengen bij iemand waarbij euthanasie uitgevoerd gaat worden?
- Mag ik weigeren mee te werken aan euthanasie?
- Welke informatie mag ik wel of juist niet geven als een patiënt of familie euthanasie of hulp bij zelfdoding ter sprake brengt?
Deze en vele andere vragen uit de beroepspraktijk komen tijdens de lezingen aan de orde. Meer info en opgeven >>>

maandag 12 mei 2003

Dokument: Hoe vergaat het de zelfbeschadigers 10 jaar later?

Jezelf beschadigen, in een psychiatrisch centrum terechtkomen, terugkeren in de maatschappij en dan? Ireen van Ditshuyzen volgde in 1992 vijf jonge patiënten op de afdeling Laanzicht van Psychiatrisch Centrum Bloemendaal in Den Haag. Met als resultaat de documentaire Krassen, die indertijd door een miljoen mensen werd bekeken. Ruim tien jaar later zocht Van Ditshuyzen de hoofdpersonen weer op. In het tweeluik 'Nooit meer krassen' laat het NCRV-programma Dokument zien hoe het ze nu vergaat. Deel 1 wordt uitgezonden op maandag 12 mei 2003 op Nederland 1 vanaf 23 uur en een dag later om 15.18 uur herhaald. Deel 2 is een week later.

Dag van de Verpleging

En allemaal genieten van de dag van de Verpleging!
Wij krijgen een overheerlijk lunchbuffet aangeboden terwijl het management, teamleiders en collega's uit de andere diciplines het werk zoveel mogelijk overnemen.
Dat is toch lief van ze, nietwaar?

zaterdag 10 mei 2003

Brits schandaal

Britse artsen verwijderden tussen 1970 en 1999 illegaal tienduizenden hersenen van overleden psychiatrisch patiënten voor onderzoek. Nabestaanden werd geen toestemming gevraagd. Dat rapporteert de London Times vandaag:
The setting up of the inquiry two years ago followed years of campaigning by Elain Isaacs, a Manchester housewife whose husband Cyril committed suicide in 1987 after suffering depression. She discovered by chance that his brain had been removed after a post-mortem examination and given to a local academic who wanted it for research.

vrijdag 9 mei 2003

Politiek Zorg Café

Het AVVV organiseert een politiek zorg café op 12 mei, de dag van de Verpleging. Verpleegkundigen en verzorgenden gaan het zorgdebat aan met de politici Siem Buijs (CDA), Khadija Arib (PvdA) en Agnes Kant (SP). Dit zal plaatsvinden in de kerk van de GGZ-instelling Parnassia aan de Monsterseweg 93 in Den Haag, van 15.00 uur tot 18.00 uur.
Meer info: AVVV Actueel >>>

donderdag 8 mei 2003

Snijden in het ziekenfonds

CDA, VVD en D66 willen één miljard euro snijden in het ziekenfondspakket. De nieuwe minister van Volksgezondheid moet beslissen welk deel hij wegsnijdt, maar de beoogde coalitiepartners hebben alvast een aantal suggesties gedaan. Aspirines, cholesterolverlagers, maagzuurremmers zouden uit het pakket kunnen.
Het niet meer vergoeden van deze middelen levert 880 miljoen euro op. Worden daar de kosten van pijnstillers, slaapmiddelen en antidepressiva bij opgeteld, dan loopt het bedrag op tot een slordige 1,3 miljard - eenderde van de totale uitgaven aan geneesmiddelen. Dat bedrag is voor CDA, VVD en D66 interessant, omdat de komende vier jaar een kleine 15 miljard moet worden bezuinigd.
Bron: Algemeen Dagblad (registratie verplicht).

vrijdag 2 mei 2003

BureaucratiebrigadeDe SP is een meldpunt bureaucratie voor de zorg begonnen:
We roepen u op om concrete voorbeelden van in uw ogen onnodige bureaucratie te melden. We kunnen dan hiermee de politiek confronteren en oplossingen eisen.
Nou kom op, er valt genoeg te melden!!
Lees zeker ook de concrete voorstellen van de SP voor veranderingen. Daar hebben we tenminste iets aan.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie