De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


dinsdag 22 april 2003

Nog een nieuw forum: de Verpleegkundige

Deze website is bedoeld in eerste plaats als ontmoetingsplaats voor verpleegkundigen en verpleegkundigen in opleiding. Om gezellig met elkaar te kunnen praten, ideeën uit te wisselen, of om elkaar om raad te vragen.

Munchausen-by-Proxy-test voor vpk-en

Volgens Dr. Marc Feldman is dit heel goed materiaal: Lees eerst de les en doe daarna de test.

Validation

Validation is een methodiek om beter met dementerende oudere mensen te kunnen communiceren.
Kijk op validation voor meer informatie.

maandag 14 april 2003

Nieuw forum: Discussieplein

Sinds enkele dagen is er een nieuw forum online: Discussieplein van Jan-Peter Stolte. Deze site is een particulier initiatief op geheel vrijwillige basis. Ontmoeting en debat voor de sector Zorg en Welzijn aan de hand van nieuwsberichten en stellingen staan centraal. Gebruikers hebben de mogelijkheid stellingen en nieuwsitems te plaatsen er op te stemmen dan wel te reageren. Ook worden er links naar websites van zorg- en welzijnsinstellingen verzameld en kunnen bezoekers een beoordeling ervan geven. Check it out!

Electronisch verplegen

Naar het schijnt is het droevig gesteld met het computergebruik in de psychiatrie en worden er te weinig kwaliteitsmethoden (pdf-bestand) toegepast. Toch heeft Symax een elektronisch verpleegkundig dossier ontwikkeld voor de GGZ. Het heet meXtra en het zou beter zijn dan VISY (pdf-bestand). Het is gebaseerd op de methodiek van Gordon, de standaardverpleegplannen van M.L. Vossen zijn geïntegreerd. Er bestaat overigens nog een electronisch dossier: VerpleegplanMenu. Kijk en vergelijk.
Symex geeft ook trainingen op het gebied van standaard verpleegplannen, PES en Gordon.
Electronische dossiers zijn natuurlijk heel aardig, maar je wilt je verpleegplan natuurlijk liever op je Palm. Ja, toch?

donderdag 10 april 2003

Signaleringsinstrumenten voor minimale kwaliteit van zorg

De AVVV heeft in 2002 signaleringsinstrumenten voor minimale kwaliteit van zorg voor verpleegkundigen en verzorgenden laten ontwikkelen. De instrumenten zijn ontwikkeld door het Trimbos-instituut en Koos de Haan (Scholing, Advies en Projecten) voor vier sectoren: de chronische psychiatrie, psychogeriatrie in verpleeghuizen, geriatrische afdeling in algemene ziekenhuizen en de meervoudig verstandelijk gehandicaptenzorg.
Lees verder op Werveling

maandag 7 april 2003

Tekort aan gekwalificeerd personeel

Het tekort aan personeel in de zorgsector daalt, maar het arbeidsaanbod van gekwalificeerd personeel in de komende jaren blijft een probleem. Met name het aanbod van verpleegkundigen niveau 4 en verzorgenden IG niveau 3.
Lees verder zorgkrant

zaterdag 5 april 2003

SARS

De ziekte SARS lijkt steeds meer om zich heen te grijpen. Om die rede stuurt de Inspectie voor de Gezondheidszorg circulaires naar zorgverleners om hen te informeren over hoe ze moeten handelen bij (vermoeden van) Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Verder wordt de ziekte van dag tot dag bijgehouden op de SARS Startkabel Op de site van de World Health Organisation worden de risicogebieden van dag tot dag bijgehouden.

donderdag 3 april 2003

Kompassie

In deze GGZ winkel worden cliënten te woord gestaan door ervaringsdeskundigen, dat wil zeggen, mensen die allen een achtergrond hebben als cliënt in de psychiatrie. Zij geven geen behandelingen en kunnen de problemen ook niet oplossen, maar bieden wel een luisterend oor, zonder op de klok te kijken en stippelen samen een route uit waarmee de cliënt verder kan.
Kijk op Kompassie, informatiewinkel GGZ

Medicatie bij angst

Nog even kort alles op een rijtje: alles over benzo's, antidepressiva en beta blokkers.

Meer hoofdpijn bij kinderen

Steeds meer kinderen hebben last van hoofdpijn. Dat stelt Inez Bandell-Hoekstra die volgende week aan de Universiteit in Maastricht promoveert met haar proefschrift Headache, coping and quality of life in children.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie