De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


maandag 31 maart 2003

Volledig toerekeningsvatbaar

De moord op Pim Fortuyn is Volkert van der G. volledig aan te rekenen. Dat bleek maandag uit het rapport dat het Pieter Baan Centrum (PBC) maakte over de man die heeft bekend de moord op Fortuyn 6 mei te hebben gepleegd.
Nu.nl: Van der G. volledig bij zinnen.
Nu.nl: Persoonlijkheid centraal in rechtszaak Van der G.

De Telegraaf citeert uit het rapport: Volgens de deskundigen van het PBC heeft de 'hoogbegaafde' Volkert van der G. een dwangmatige, obsessieve persoonlijkheidsstoornis. Hij beschikt over een overdreven geweten en toewijding en is een perfectionist, zo staat uitgelegd in de beschouwing van het gedragskundig rapport. Als hij voor de zwakkeren in de maatschappij opkomt, verliest hij de proporties uit het oog.

Gratis zeilen in Griekenland

Er is een reisbureau dat zeilvakanties organiseert voor psychiatrische cliënten. En ... verpleegkundigen mogen gratis meevaren! Check it out bij Radius Reizen.

zondag 30 maart 2003

Artsen in Irak

De belgische artsen Geert Van Moorter en Colette Moulaert zijn op 15 maart vertrokken naar Bagdad, in opdracht van G3W (Geneeskunde voor de Derde Wereld) i.s.m. SOS Irak België.
Ze beschrijven dagelijks hun ervaringen in een dagboek met foto's.

"Wat hier gebeurt, toont eens te meer dat alle beweringen over een ‘chirurgische oorlog’ grove leugens zijn", vervolgt Geert. "Het is een vuile oorlog waarin de burgerbevolking sterft. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Dit is een misdaad tegen de menselijkheid. Hopelijk zullen Bush en Blair het ooit voor een rechtbank moeten komen uitleggen." 

vrijdag 21 maart 2003

Cliënten Pagina GGZ

Via deze internetsite kunt u kennisnemen van de persoonlijke ervaringen van mensen met een psychiatrische aandoening of met problemen op enkele aanverwante gebieden. Mogelijk kunt u hier inspiratie opdoen over hoe om te gaan de aandoening van uzelf of van mensen in uw omgeving. Of kunt u meer begrip ontwikkelen voor de problemen waar deze mensen voor staan.
Dit is een nieuwe startpagina voor persoonlijke websites (homepages) van ervaringsdeskundigen in de psychiatrie (patiënten, ex-patiënten of hun familieleden). Deze site is een aanvulling op de bestaande portalen die allemaal vanuit de medische invalshoek of de hulpverlenings-invalshoek werken. Wij vinden het toch belangrijk dat patiënten gehoord worden en hun eigen verhaal kunnen doen? Bekijk dan hun Cliënten Pagina GGZ!

woensdag 19 maart 2003

Week van de Psychiatrie

Van 24 maart tot en met zaterdag 29 maart 2003 is het weer:de week van de psychiatrie! Onder de titel "Weerwerk" wordt in de Week van de Psychiatrie aandacht besteed aan de inkomens- en arbeidsmarktpositie van psychiatrische cliënten.

dinsdag 18 maart 2003

Roken.....

Psychiatrische patiënten mogen blijven roken in openbare gebouwen zoals recreatiezalen. Ook de verkoop van tabakswaren op het ziekenhuisterrein gaat gewoon door zo heeft de staatsecretaris van Volksgezondheid besloten na veel klachten van patiënten.
De GGZ Nederland is momenteel druk bezig met het opstellen van eigen richtlijnen waarin komt te staan hoe instellingen het best kunnen omgaan met de vrijheid die ze nu van de staatssecretaris hebben gekregen......

VAR

Met de VAR wordt de verpleegkundige advies raad bedoeld. Veel ziekenhuizen en instellingen hebben inmiddels zo'n raad opgericht. Het doel van de VAR is meer verpleegkundige invloed op beleidszaken en ontwikkeling. De raad is dan ook direct in gesprek met de directie of raad van bestuur.
Meer weten hierover kijk dan op LCVAR.

vrijdag 14 maart 2003

Enquete: Veel psychiaters zijn ontevreden

De fascinatie voor menselijk gedrag is de belangrijkste drijfveer voor psychiaters om hun vak uit te oefenen. Freud is nog steeds de grootste inspiratiebron, en ruim de helft van alle psychiaters is ontevreden over de werksituatie. Lees verder >>>.

Verpleegkundig Specialisten Genootschap

Persbericht: Er is een nieuwe vereniging van verpleegkundig specialisten, het VSG: Verpleegkundig Specialisten Genootschap. Zij organiseert de afgestudeerde en aspirant leden GGZ VS van de opleiding GGZ Verpleegkundig Specialist. De VS maakt onderdeel uit binnen de nieuwe beroepenstructuur GGZ en is beoogd art.14 specialist.
Verder hebben we nog geen info, behalve een pdf-download van de statuten. Misschien horen we meer van dit genootschap.
Mooi woord overigens, genootschap.

donderdag 13 maart 2003

En de winnaar van de kwaliteitsprijs is.....

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2003 gaat naar sociaal pension 'het Ommelanderhuis' in Groningen. De voorziening voor psychiatrische patienten viel onder meer op door de bevlogenheid van het personeel en de praktische manier waarop die de wensen van de patient weet in te vullen. Jan Krist, leidinggevende van sociaal pension, kreeg de prijs uitgereikt tijdens het congres 'Mensen met schizofrenie: Jij maakt het verschil' in Ede. De Kwaliteitsprijs Schizofrenie, die voor de negende keer werd uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van duizend euro. Lees verder >>>

1 op de 5 mensen kent iemand met schizofrenie

Van elke 2 Nederlanders is er 1 die iemand kent met een psychiatrische ziekte. Toch weten ze nauwelijks iets van de ziekte af. Laat staan dat ze weten hoe ze de betrokken patient moeten benaderen. Zo kent maar liefst een op de vijf Nederlanders iemand met schizofrenie, maar geven velen een verkeerde omschrijving van de ziekte. De film 'A beautiful mind' over Nobelprijswinnaar dr. John Nash kan een bescheiden rol spelen bij een beter contact, blijkt uit een nieuw onderzoek van het NIPO in opdracht van Ypsilon en Anoiksis.

woensdag 12 maart 2003

De spv dreigt te verdwijnen

MGZ-GGZ opleiding is in gevaar! De HBO-raad heeft in 2002 de minster geadviseerd de MGZ opleiding op te heffen. Minister Hermans heeft in mei 2002 reeds besloten dit uiterlijk eind 2005 te doen. De NVSPV (klik op scholing) werd niet op de hoogte gebracht en wist van niets totdat het uitkwam in november 2002. Het voorstel is om de MGZ opleiding onder te brengen als differentiatie van de HBO-V. De invoering van de Bachelor-Masterstructuur is één van de belangrijkste redenen voor dit besluit. De NVSPV vraagt twee jaar uitstel.

dinsdag 11 maart 2003

Patiënt moet meer zelf betalen

"Patiënten moeten ruim twee keer zoveel als nu uit eigen zak gaan betalen bij doktersbezoek. Op die manier ontstaat meer kostenbewustzijn onder burgers en worden de stijgende kosten van de zorg opgevangen." volgens het rapport "Exploderende Zorguitgaven" van de de RVZ dat vandaag verschijnt.....
Lees verder>>>>>>

zondag 9 maart 2003

Te gek om los te lopen

De meeste psychiaters verstaan niet de kunst om op een toegankelijke manier over psychiatrische aandoeningen te praten. Bram Bakker vertelt in zijn boek 'Te gek om los te lopen' echter heel leesbaar over de 'georganiseerde chaos' van de (ambulante) psychiatrische hulp.
Lees verder op zorgkrant.

vrijdag 7 maart 2003

GGzE genomineerd voor de Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2003

Enkele afdelingen van GGZ Eindhoven zijn genomineerd voor de Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2003. GGzE zoekt de vermaatschappelijking vooral bij zichzelf: ze kijkt naar buiten, de straat op, maar zonder de verantwoordelijkheid af te schuiven. Of GGZ Eindhoven wint, wordt op 13maart bekendgemaakt tijdens het congres 'Mensen met schizofrenie: Jij maakt het verschil'. De prijs, die voor de negende keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van duizend euro.

donderdag 6 maart 2003

Amnesty schrijft tegen executie schizofreen

Amnesty International is een schrijfactie gestart voor de 43-jarige James Blake Colburn, die naar alle waarschijnlijkheid op 26 maart in de Verenigde Staten geexecuteerd zal worden. James Colburn werd in 1995 in Texas ter dood veroordeeld wegens moord op een Amerikaanse vrouw een jaar eerder. De man heeft een geschiedenis van paranoide schizofrenie. Amnesty roept mensen op zo spoedig mogelijk brieven te schrijven naar de Texas Board of Pardons and Paroles en de gouverneur van Texas. De Johannes Wiet Stichting heeft een artikel op hun website geplaatst. Ook de EU heeft geschreven.

woensdag 5 maart 2003

Check je symptomen

Last van een trillende bovenlip, een rode pukkel, een paarse plek, knakkende knie? Check jouw symptomen met de Symptoom Checker.

Grotere kans op psychose bij gebruik van cannabis

Jongeren tot 21 jaar die van cannabis (hasj) afhankelijk zijn, hebben tweemaal zoveel kans geconfronteerd te worden met psychotische verschijnselen als hun niet gebruikende leeftijdgenoten. Voor jeugdigen tot 18 jaar is dat risico zelfs viermaal zo groot, aldus David Fergusson van de Christchurch Medical School in Nieuw Zeeland. Fergusson baseert zijn uitspraken op een onderzoek onder 1.265 jongeren tot 21 jaar van wie ongeveer 10 procent regelmatig hasj gebruikte. Het complete artikel is te vinden in het NRC Handelsblad.

maandag 3 maart 2003

Schizofrenie bij jonge Marokkanen

Het actualiteitenprogramma Nova besteedt binnenkort aandacht aan schizofrenie bij jonge Marokkanen. De uitzending staat gepland voor woensdag 5 maart 2003 om 22.20 uur op Nederland 3. Dit meldt Ypsilon. Aanleiding is een nieuw onderzoek van psychiater Jean-Paul Selten, waaruit zou blijken dat het aantal Marokkaanse jongeren met schizofrenie explosief is gestegen. Het is niet de eerste keer dat Selten in het nieuws komt met onderzoek naar schizofrenie onder allochtonen. Zo kwam Ypsilon Nieuws in augustus 2001 nog met een onderzoek van zijn hand naar buiten waaruit bleek dat schizofrenie discrimineert: Haagse immigranten werden vaker met de ziekte opgescheept dan autochtone Hagenezen.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie