De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


vrijdag 28 februari 2003

Placebo: de kracht van de gedachte

Leuke informatieve site van Noorderlicht over het placebo effect. Lees verder >>>

Het bizarre brein

Het archief van Noorderlicht bevat veel afleveringen over hersenonderzoek. In dit webdoc komt elke maand een mooie, spannende of intrigerende aflevering over het bizarre brein in Real Video beschikbaar. Met veel extra informatie, artikelen en verwijzingen op het internet.

Carnaval en psychiatrie

In 1958 werd door de leerlingverpleegkundigen van St. Bavo de eerste prins carnaval gekozen, gehuisvest op het terrein van de Rijngeestgroep -centrum voor psychiatrie- in Noordwijkerhout. Carnavalliefhebbers kunnen voor de aardigheid eens kijken op 38 jaar Keiebijters.

Levende pleisters

Materiaalonderzoekers staan op het punt een nieuw soort wondgaas te introduceren – eentje dat leeft. De pleister van de toekomst bestrijdt infecties, groeit vast aan de wond en haalt bij problemen gewoon zelf de dokter erbij. Lees verder >>>

donderdag 27 februari 2003

Zelfzorg voor trombosepatienten

Het bedrijf HeartsPoint heeft een primeur in Nederland met een online systeem voor trombosepatiënten die aan zelfzorg doen. De patiënt kan overal ter wereld en wanneer het hem of haar uitkomt de bloedstollingwaarde controleren.

woensdag 26 februari 2003

Complementaire zorg

Alles over complementaire zorg in de verpleegkundige beroepsuitoefening. Met informatie over behandelwijzen, opleidingen en congressen.

dinsdag 25 februari 2003

Antipsychotica verergeren symptomen catatone schizofrenie

Het gebruik van antipsychotica kan de symptomen van catatone schizofrenie mogelijk verergeren. Een onderzoeksteam van de universiteit van Turku, Finland, is tot die conclusie gekomen na onderzoek onder 1.528 mensen met schizofrenie. Catatonie is een vorm van schizofrenie met ernstige afwijkingen van de beweging. Perioden van overmatige beweeglijkheid worden bijvoorbeeld afgewisseld met stilstand. Lees verder >>>.

zaterdag 22 februari 2003

De rol van de verpleegkundige in de VGZ

Werveling is een beroepsvereniging voor professionals in de zorg voor verstandelijk gehandicapten.
Interessant om het onderzoek van Werveling te lezen over de rol en de noodzaak van verpleegkundigen in de moderne verstandelijk gehandicaptenzorg. Het onderzoek is te bekijken en te downloaden op Werveling.

woensdag 12 februari 2003

Ramp(en) Bestrijding 2003

Van 7 t/m 10 mei zullen duizenden hulpverleners de vakbeurs Ramp(en)Bestrijding 2003 bezoeken. Ramp(en)Bestrijding is het grootste, meest complete en best bezochte hulpverleningsevenement in de Benelux. Politie, brandweer, geneeskundige diensten, bergers, bedrijfshulpverleners, duikers en andere veiligheidsfunctionarissen kunnen zich tijdens dit vakevenement compleet op de hoogte stellen van alle ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Meer info is te vinden op de website rampenbestrijding.com.

maandag 10 februari 2003

KEMA-keurmerk voor Parnassia

Eerder kreeg Jellinek al het KEMA keurmerk voor een geprotocolliseerde behandelingsvorm, nu valt de eer aan de afdeling Angststoornissen van Parnassia.
Gevolg: Gelijke kwaliteit in behandeling, want ook minder ervaren therapeuten kunnen nu goed scoren.

zondag 9 februari 2003

Al 50 meldingen over inhumaan asielbeleid in de GGZ

Ernstige psychiatrische stoornissen als schizofrenie enchronisch psychotisch zijn voor de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) steeds minder een reden om patienten een verblijfsvergunning voor medische behandeling te verlenen. De IND gaat er (soms ten onrechte) van uit dat de GGZ behandeling in land van herkomst ook kan geschieden. Ernstig zieke mensen dreigen, ondanks hun zorgafhankelijkheid, toch uitgezet te worden of komen op straat terecht. Tegelijk dreigen steeds meer asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn of uitgezet worden, met suicide, of raken psychotisch. Om die reden heeft de stichting Pharos het Meldpunt Schrijnende Situaties in de GGZ ingesteld: humaanasiel.nl. Inmiddels heeft het Meldpunt al 50 meldingen binnen.

zaterdag 8 februari 2003

Meisjes die drinken zijn suïcidaler dan jongens

Meisjes en jonge vrouwen die alcohol en drugs gebruiken neigen eerder tot zelfmoord dan jongens. Zij kunnen ook eerder aan verdovende middelen verslaafd raken. Lees verder >>>

woensdag 5 februari 2003

Ambtenaren creatief in het vinden van bezuinigingen

In tijden dat het slechter gaat mogen bij kabinetsformaties ambtenaren zich uitleven in het vinden van besparingen. Vroeger was het populair om te korten op de instellingen. Nu dat in het kader van de modernisering AWBZ minder opportuun is, richten de ambtenaren zich op de zwaksten van onze samenleving: de cliënten die zijn aangewezen op AWBZ-zorg. Het zak- en kleedgeld kan omlaag; de eigen bijdragen moeten omhoog; de eigen bijdragen kunnen ook gaan gelden voor behandeling en vanaf de 1e dag van opname; de eigen vermogentoets kan weer worden ingevoerd. Als klap op de vuurpijl kan ook de lichtere AWBZ-zorg zoals Begeleid Wonen ook wel in zijn geheel door de cliënten zelf betaald worden. Huishoudelijke verzorging kan geschrapt, evenals de Sociaal Pedagogische Diensten. Ook wordt voorgesteld te morrelen aan de vergoeding voor de loonstijging, die nu de ontwikkeling in de markt volgt. Lees en huiver, maar bedenk wel dat deze grabbelton van bezuinigingsvoorstellen de nodige proefballonnen bevatten. De nota formuleert het netjes als volgt:"het is aan de politiek om uit dit palet aan mogelijkheden een verantwoorde keuze te maken". Laten we hopen dat politici wijzer zijn dan deze ambtenaren. De nota is te vinden bij ggzbeleid.nl

Zorg kost ongeveer euro 4 mrd extra

De tegenvaller in de zorg komt boven op de euro 14 mrd die de overheid zou moeten bezuinigen wil het een tekort voorkomen!
We betalen met zijn allen niet alleen per 1 januari dubbel zoveel voor onze ziektekostenverzekering , maar er komt nog veel meer ellende aan.
Oplossingen: de eigen bijdrage zal nog verder oplopen en de loonkosten moeten naar beneden.....waar moet dit heen?
Lees>>>>

dinsdag 4 februari 2003

Eetstoornissen 2

Vergeet dan ook niet de site van de Nederlandse Stichting voor Anorexia en Boulimia Nervosa, de SABN te checken. Ook daar een prikbord en zeer veel info. Er is ook een zeer volledige eetstoornissen startpagina.

maandag 3 februari 2003

Eetstoornissen

Eetstoornis.be is een website over eetstoornissen, zoals anorexia, boulimia, binge eating en orthorexia.
Zeer informatief voor verpleegkundigen, andere hulpverleners, studenten en patienten.

zondag 2 februari 2003

Nationaal Museum Verpleging en Verzorging


Sinds 1999 is er een Nationaal Museum Verpleging en Verzorging. Dit museum is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden van Nederland. En daarnaast is het museum natuurlijk interessant voor iedereen! Want wie heeft in zijn leven niet met verplegen en verzorgen te maken?


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie