De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


vrijdag 31 januari 2003

Decubitus door liggen

Jan Struiving raakt geïnspireerd door decubitus. Met zijn gedichtenbundel over decubitus (of kinderverpleegkunde!) maak je jarige collega vast heel erg blij!

donderdag 30 januari 2003

Honderden miljoenen zorgfraude!

"Patiënten, (para-)medici en apothekers frauderen op grote schaal. Het vervalsen van nota's, en het declareren van nooit uitgevoerde ingrepen kosten de premiebetaler jaarlijks honderden miljoenen euro's. De zorgsector nodigt daartoe uit dankzij onoverzichtelijke geldstromen en een achterstand op het gebied van fraudebestrijding."
Lees>>>>

woensdag 29 januari 2003

Politie en GGZ maken afspraken over overlastveroorzakende patienten

Mensen die overlast veroorzaken doordat ze psychisch ziek en/of verslaafd zijn mogen in het vervolg niet langer dan zes uur in een politiecel verblijven voordat ze elders orden opgevangen. Aan die afspraak willen politie en GGZ zich vanaf nu gaan houden. De zorgkoepel GGZ en de Raad van Hoofdcommissarissen tekenden hierover 27 januari een convenant waarin ze afspraken maakten over hun samenwerking. Het convenant moet ertoe bijdragen dat de overlast door mensen met psychische en/of verslavingsproblemen wordt teruggedrongen. Lees verder >>>

dinsdag 28 januari 2003

Medicatietrouw ernstig overschat door psychiaters

Psychiaters schatten de medicatietrouw van hun patienten systematisch te positief in. Deze opmerkelijke bevinding presenteerde het Southwestern Medical Center van de Universiteit van Texas onlangs op een congres in Amerika. Tegelijk presenteerden andere onderzoekers een onderzoek dat "voor het eerst" een direct verband aantoonde tussen regelmatige inname en vermindering van de ziekteverschijnselen. Lees verder >>>

Muziek

Kijk en luister naar deze website met een unieke popmuziekcollectie van en voor mensen met een psychose.

Psychiatrie Quiz

Test je kennis over psychiatrie en leer bij! Doe een Quiz!

vrijdag 24 januari 2003

Het therapeutisch milieu

Wie kent niet het boek van Janzing en Kerstens, Werken in een therapeutisch milieu? Maar hoe ziet het therapeutisch milieu van jouw afdeling eruit en doet het nog wat? Dergelijke vragen komen 19 mei a.s. aan de orde op het symposium over het vernieuwde evaluatieonderzoek dat bij de meeste instellingen voor klinische psychotherapie plaatsvindt. Georganiseerd door de Vereniging voor Klinische Psychotherapie (VKP).

donderdag 23 januari 2003

Tijdschrift voor Psychiatrie, 1969 t/m 2000

Voor de echte liefhebber! Mocht je interesse hebben in alle jaargangen, dan kan je even een mailtje sturen naar tnt@herb.demon.nl.

woensdag 22 januari 2003

Jongeren met schizofrenie vertellen bij de EO hun verhaal

Midden in het verkiezingsgeweld besteedt de EO in het televisieprogramma 'Jong' aandacht aan schizofrenie. De titel van de uitzending is 'Ik hoor stemmen in mijn hoofd'. Het programma wordt, woensdag 22 januari 2003, uitgezonden op Nederland 2 om 19.30 uur. Wanneer je het programma gemist hebt kan je het bij Ypsilon op video bestellen.

Bejaarde verslaafden

Steeds meer daklozen hebben niet alleen onderdak, maar vooral ruimte voor verpleging nodig. Over enkele jaren zijn dat al honderden oudere verslaafden, voorspelt de Amsterdamse GG en GD. ''Dakloze verslaafden hebben recht op onderdak en zorg, ook als ze lastig en ingewikkeld zijn.''
Lees>>>>>>

Psychotherapie

Lees hier waarom hartpatiënten vaak baat hebben bij psychotherapie!

dinsdag 21 januari 2003

Studiedag Seksualiteit en Delinquentie: grensverkenningen

De Pompestichting organiseerd op 13-03-2003 een studiedag voor personen die in de forensische psychiatrie werken, maar andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.

maandag 20 januari 2003

Verzorgenden

Sting, de beroepsvereniging van de verzorging, zet zich in voor de belangen van 200.000 (zieken)verzorgenden en helpenden in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en intramurale ouderenzorg.
Kwaliteit, professionalisering, specialisatiemogelijkheden en medezeggenschap zijn o.a. belangrijke aandachtsgebieden van Sting.

Blowen lokt schizofrenie uit

Gelezen bij Jellinek:
De vraag was: Blowen mensen omdat ze schizofreen zijn, of worden mensen schizofreen van het blowen van cannabis? Deze kip-of-eikwestie is .... zo langzamerhand opgelost. Jim van Os: "Ná blowen, neemt de kans op schizofrenie toe, en hoe meer cannabis je gebruikt, hoe groter de kans is.''
Eerder verscheen in Evenwicht al een nieuwsbericht van gelijke strekking.

Het Gezondheidsplein lijkt ontluikende wetenschappelijk inzichten als deze meteen te willen vertalen in geboden of verboden. Stem over de stelling "Cannabis kan schizofrenie veroorzaken en moet dus verboden worden"

zondag 19 januari 2003

Evenwicht

Evenwicht is een mooi en eigenzinnig elektronisch tijdschrift met artikelen rondom schizofrenie en medicatie. De artikelen zijn voor cliënt en hulpverlener interessant. Je vindt er uitstekende nieuwslistings over schizofrenie, de risicofactoren bij schizofrenie en antipsychotische medicatie.
Verbeter je draagkracht, abonneer je op dit e-zine!

vrijdag 17 januari 2003

Boekje over urinecontroles

"Urinecontrole op drugs, wat komt daar allemaal bij kijken?" Onder die titel heeft Matty Timmermans, verpleegkundige bij GGzE, een boekje geschreven over het omgaan met urinecontroles.

donderdag 16 januari 2003

Benzodiazepine verslaving

De Nijmeegse psychiater C. Kan onderzocht bijna driehonderd gebruikers van deze slaap- en kalmeringsmiddelen. Het bleek dat 40 tot 50 procent van de patiënten, die hun recept bij de huisarts haalden, verslavingsverschijnselen vertoonde. Bij patiënten op psychiatrische poliklinieken bleek dit percentage zelfs tussen de 60 en 70 te liggen. Maar hoe weet je of een cliënt verslaafd is? Gebruik het meetinstrument.

Tringo/112 bed

Naast de al langer bestaande websites die de beschikbare intensive care en coronory care bedden inzichtelijk maken via het internet, zoals: IC-Capaciteit.nl en CCU-Bed.nl, komt nu ook de beddencapaciteit van de overige specialismen via het internet beschikbaar op 112-Bed.
Je moet, evenals op voornoemde sites, wel je eigen beddencapaciteit ter beschikking stellen aan de aangesloten ziekenhuizen. Verder is alleen door aangesloten ziekenhuizen in te loggen op het besloten gedeelte van de site.

woensdag 15 januari 2003

GGZ-verpleegkundige bij huisarts

De functie van de GGZ-verpleegkundige in de huisartspraktijk is zeer divers en wordt heel verschillend ingevuld. Naast consultatie aan de huisarts nemen de verpleegkundigen ook een deel van de GGZ-taken van huisartsen over, net zoals de praktijkverpleegkundigen dit doen op somatisch gebied. De taken van de GGZ- verpleegkundigen bestaan uit het begeleiden van doorverwijzingen van cliënten, het motiveren van cliënten voor verdere hulpverlening en zelf cliënten kortdurend begeleiden of behandelen. Ze vormen een belangrijke brug tussen de eerste en tweedelijnszorg. Trimbos-instituut >>>

dinsdag 14 januari 2003

Informatiedag werken in het buitenland

Op dit moment heeft VSO Nederland vacatures voor o.a. verpleegkundigen en verloskundigen in het buitenland. Daarom wordt op zaterdag 8 februari een informatiedag georganiseerd voor GZ-personeel dat interesse heeft om een korte of lange periode te werken in een ontwikkelingsland. Info: 030-23.20.620

YES!

Eindelijk is er hoop voor alle nicotine-verslaafden: "Amerikaanse wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat kan afrekenen met de verslavende werking van nicotine. Het middel wordt binnenkort voor het eerst op rokers getest in een Maastrichts onderzoeksinstituut."
Lees het artikel in het AD en probeer mee te doen met dat onderzoek als je in de buurt van Maastricht woont!!!!!

Stemwijzer NU'91

Nu'91 heeft een brochure als Word document op hun site gezet met de voornemens van alle politieke partij t.a.v. de zorg. (Mijn pc gaat altijd hangen als ik Word.docs download, daarom hier de html-versie.)
Je kunt ook het vragenlijstje van de Stemwijzer.nl of van Effe Checken afwerken om er achter te komen welke partij het meest bij jou visie past.

maandag 13 januari 2003

Consumentenbond: Apothekers misleiden publiek

De Consumentenbond vindt dat apothekers het publiek misleiden met hun advertenties vrijdag in enkele dagbladen. Het is helemaal niet zo dat apothekers door het kabinetsbeleid binnenkort geen medicijnen meer kunnen leveren tegen dodelijke ziekten als aids en de ziekte multiple sclerose (MS), aldus de bond.
lees verder >>>

zaterdag 11 januari 2003

Diagnose Behandeling Combinatie

Per 1 januari 2003 vindt een grote verandering in de Nederlandse ziekenhuizen plaats: Invoering van een nieuw bekostigings- en honoreringssysteem voor ziekenhuizen en medisch specialisten. De Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) vormt de basis van dit nieuwe systeem.

Nieuwe inzichten in schizofrenie

Het Brabants Dagblad meldt dat psychiater Jacques van Hoof onlangs de theorie heeft gelanceerd dat schizofrenie het gevolg is van ontspoorde overlevingsmechanismen.

In de Volkskrant* van vandaag las ik dat schizofrenie een voortschrijdende hersenziekte is waarbij de patiënten in het eerste jaar 3% van hun hersencellen verliezen. Bij schizofrenie zou het dus niet gaan om een afwijking in de aanleg, zoals lang is gedacht. Aldus onderzoekers van het Rudolf Magnus Instituut. Zie ook Ypsilon.

*Helaas moet je tegenwoordig betalen voor artikelen van Volkskrant.nl. Dus zullen wij niet meer verwijzen naar deze krant.

ICN

De ICN (International Council of Nurses) is de oudste en tevens de grootste internationale organisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Meer weten over de ICN en de beroepscode? Kijk op ICN.

Niemand hoeft op operatie te wachten

Artikel in het NRC.
Niemand hoeft te wachten op niet-spoedeisende operaties. Ziekenhuizen, privéklinieken en gecontracteerde artsen in België en Duitsland bieden samen genoeg capaciteit om alle zieken op te vangen.
Lees verder >>> registratie NRC nodig (gratis)!

vrijdag 10 januari 2003

Uniforms in de aanbieding!

SPV-en en B-verpleegkundigen dragen al jaren geen uniform meer.
Toch vandaag een aanbieding in de inbox van nvspv.nl, misschien iets voor u?

Vanwege een overstap naar een ander beroep heb ik 7 verpleegsterspakken te koop. Het gaat telkens om een broek met jasje. Alle uniformen zijn schoongewassen, spierwit en hebben maat 50-52. Dragen zeer prettig! Er zijn 3 stuks van het gladde model, en 4 stuks met het jasje met een wafeltje. Wasbaar tot 95 graden! Vergelijkbare winkelwaarde is 70 euro. Nu voor 20 euro of elk aannemelijk bod. Een broek en een jasje horen bij elkaar, en worden niet apart verkocht.

Meer details en foto's >>>>

Bereken je ORT makkelijk op de PC!

Het komt wel eens voor dat je ORT niet lijkt te kloppen. Met de hand narekenen kan, maar is veel werk. Vroeger was er ort.opjepc.nl, maar helaas die pagina is ter ziele gegaan. VerplegingOnline heeft een soortgelijk Microsoft Excel werkblad waarmee je makkelijk jouw ORT kan berekenen.

Studiedag Cultuur, Classificatie en Diagnose

In het kader van het Interculturalisatie-actieplan van GGZ Nederland organiseert MIKADO in samenwerking met de sectie Transculturele Psychiatrie van de NVvP op 6 februari 2002 een invitational conferentie met als thema de Cultural Formulation of Diagnosis. MIKADO nodigt u uit aan deze conferentie deel te nemen.

Leponex is het eerste medicijn tegen suïcide

Leponex bestrijdt niet alleen psychoses, maar verkleint ook het risico op suïcidaal gedrag. ... De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de producent daarom de afgelopen maand toestemming gegeven het middel te registreren. ... Leponex is het eerste medicijn ter wereld dat geregistreerd is tegen suïcidaal gedrag. Lees verder bij Ypsilon of de uitgebreide versie bij de producent, deze noemt het Clozaril.

donderdag 9 januari 2003

Nu '91 organiseert: Het Zorgdebat

Een debat over Zorg en Politiek. Aan de hand van pittige stellingen gaan een aantal grote politieke partijen met elkaar en met de zaal in discussie. Aanwezige partijen zijn CDA, D'66, GroenLinks, LPF, PvdA, SP en de VVD. Zie Het Zorgdebat

Geneesmiddelen kunnen leiden tot ontsteking alvleesklier

Een beetje verouderd nieuws, maar toch de moeite om te lezen. Bloedvetverlagende middelen en antipsychotica kunnen leiden tot een ontsteking van de alvleesklier. Dat concludeert I. A. Eland in zijn proefschrift.

woensdag 8 januari 2003

Nazorg van separatie in de GGZ

Wat betekent separatie voor een patiënt?
In het kader van mijn afstudeeronderzoek heb ik een vragenlijst ontwikkeld die GGZ verpleegkundigen kunnen gebruiken in de nazorg die zij geven aan psychiatrische zorgvragers.
Site te vinden op nazorg van separatie.

dinsdag 7 januari 2003

Welkom Lucas!

Even voorstellen: Lucas Bonsel, verpleegkundige binnen het forensische circuit bij GGzE en maker van forensischepsychiatrie.nl gaat stukjes schrijven voor de B-verpleegpost. Welkom en veel plezier Lucas!

Forensischepsychiatrie.nl

Nieuw op het web: forensischepsychiatrie.nl. Deze site wordt gemaakt door een psychiatrisch verpleegkundige binnen het forensische circuit (GGzE), Lucas Bonsel:
Hier vindt je meer dan 200 links naar pagina's op internet die, direct of indirect, te maken hebben met forensische psychiatrie. De komende periode zal er waarschijnlijk nog veel veranderen aan deze website. .... Daarnaast ben ik bezig met het opzetten van een aantal andere 'services'. Mijn bedoeling is om deze site op den duur te laten groeien naar.... tja. "The sky is the limit" zou ik zeggen.
Een website dus om in de gaten te houden. Succes, Lucas!

www.forensischepsychiatrie.nl

zondag 5 januari 2003

Radioprogramma Medisch Meldpunt

Begin deze maand opent de Avro de website van Medisch Meldpunt, een nieuwe wekelijkse rubriek op maandagmiddag van Radio 1. Klanten van de gezondheidszorg kunnen nu al hun klachten (mediche fouten, doofpotaffaires e.d.) electronisch melden via de website.

woensdag 1 januari 2003

Happy New Year!!!!!!!!


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie