De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zondag 26 oktober 2003

Cannabis verdubbelt kans op psychosen

Cannabisgebruik verdubbelt het risico op het ontstaan van schizofrenie en andere psychiatrische stoornissen. Dat meldde zaterdag Nova op basis van een onderzoek van het Trimbos-instituut waarvan de resultaten binnenkort in het Tijdschrift voor Geneeskunde worden gepubliceerd. Door het gebruik van cannabis komen er in Nederland jaarlijks 200 extra schizofreniepatienten bij, meldde H. Wychgel van het Trimbos-instituut in NOVA. Van de 40.000 jongeren in Nederland die regelmatig cannabis gebruiken, krijgen er per jaar 400 last van psychosen of schizofrenie. Ruim de helft van de Nederlandse jongens onder de 18 komt in aanraking met cannabis. Van de meisjes is dat 30 procent.

Tot dusver werd aangenomen dat cannabis kan leiden tot schizofrenie als de cannabisgebruiker een (erfelijke) aanleg voor de ziekte heeft. Nu acht het Trimbos-instituut het bewezen dat cannabisgebruik op zichzelf tot psychosen en schizofrenie kan leiden. "De softdrugs hebben hun onschuld verloren", aldus Wychgel.
Vorig jaar kwamen er bij Australische onderzoekers op basis van een zeven jaar durend onderzoek onder 2000 jongeren tot de conclusie dat veelvuldig gebruik van marihuana ook kan leiden tot depressies en angststoornissen. "De effecten zijn hevig, vooral onder jonge vrouwen", aldus prof. G. Patton van het Royal Children's Hospital in Melbourne. Bij jonge vrouwen verveelvuldigde de mate van psychische problemen bij dagelijks gebruik van cannabis. Patton noemde het onderzoek "het beste bewijs dat cannabis slecht is voor de geestelijke gezondheid".


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie