De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


vrijdag 27 december 2002

Obesitas

Dik zijn is niet alleen een kwestie van vet eten en weinig bewegen.
Er is ook een keerzijde waarmee dikke mensen te maken hebben.
Een leuke site van de Obesitas Vereniging

Omgaan met Wanen

Bij de grote PC-schoonmaak kwam ik mijn oude scriptie tegen. Na herlezen heb ik het één en ander geschrapt en wat overbleef op het internet gezet. Je vindt hier een verzameling kant-en-klare gespreksadviezen over hoe je met (waanachtige) patiënten kunt praten. Als je iets méér wilt weten dan alleen maar "ga niet mee in de waan" kun je aan Omgaan met Wanen nog iets beleven.

woensdag 25 december 2002

vrijdag 20 december 2002

Open Dag Zorg

Zaterdag 15 februari 2003 is een bijzondere dag: het is dan de Nationale Open Dag van de Zorg.
Honderden zorginstellingen zetten dan de deuren open voor belangstellenden.
Meer over dit initiatief kun je vinden op opendagzorg.nl

dinsdag 17 december 2002

Blog 40

De BNN blog 40 is een niet echt interessante top 40 voor weblogs. Iedereen stemt namelijk voortdurend op zichzelf. Je mag namelijk maar een keer per dag stemmen. Wel geschikt om eens nader kennis te maken met het fenomeen weblogs. De Verpleegpost staat momenteel op nummer 33 in de lijst. Dus het is dan toch wel weer leuk als onze bezoekers ons supporten en ons naar een hogere notering stemmen.
Eerst een cijfer ( een 10 natuurlijk! ) geven en dan stemmen.....
Stem op de Verpleegpost!!!

Doe de Drinktest

Ontdek nu of je hulp nodig hebt van de verslavingszorg en doe de drinktest. Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) heeft een website ontwikkeld, waar je je alcoholgebruik langs de meetlat kunt leggen. De test is anoniem en je krijgt een persoonlijk advies. Een tipje van de sluier uit mijn advies:

U hebt het eerste gedeelte van de vragenlijst ingevuld. Uit uw antwoorden blijkt dat u zelf vindt dat u niet veel, maar ook niet weinig drinkt. Als u elke week 14 glazen of meer drinkt, drinkt u echter meer dan de meeste vrouwen van uw leeftijd. U weet zelf vermoedelijk wel of deze week een uitzondering was of niet.

Nou, deze week was natuurlijk een uitzondering, ik had een feestje èn een dineetje. Dan tikt het aan. Test nu zelf!
(bronnen: www.nu.nl en www.drinktest.nl)

zondag 15 december 2002

"Doctors - vote for your favourite prescriptions!"

Van mij mogen niet alleen artsen maar ook de broeders en zusters onder ons wel stemmen hoor!

Keurig Nederland loopt goede verpleegkundigen mis

Bij het zoeken naar nieuwe verpleegkundigen moeten ziekenhuizen en andere zorginstellingen eerst zoeken onder de herintreders, werkloze allochtonen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten, zo is te lezen in Trouw.
Mocht het niet lukken om verpleegkundigen te vinden in Nederland, mogen de instellingen werven in de EU, daarna pas buiten de EU. Daarna begint de ellende pas goed:
Erkenning van buitenlandse diploma's en de benodigde verblijfs- en werkvergunningen nemen maar liefst vier tot acht maanden in beslag!
Na al die moeite mogen de vers verworven verpleegkundigen maar 2 jaar werken in Nederland (het inwerken alleen al kost 3 tot 6 maanden) daarna moeten ze hun heil elders zoeken.....
Geen wonder dat er dank zij dit ontmoedigingsbeleid in 2000 en 2001 maar 153 verpleegkundigen naar Nederland kwamen om hier te werken.
Lees ook dit artikel!

zaterdag 14 december 2002

Niveau 4 verpleegkundigen tussen wal en schip

Informatie over de kwalificatieniveaus van verplegende en verzorgende beroepen. Kijk op de site van het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs: OVDB.
In augustus heb ik een artikel geschreven in het Tijdschrift voor Verpleegkundigen over dit onderwerp.

Schoenen van gras


klik op foto
Agnus McPhee heeft 50 jaar, bijna zonder spreken, doorgebracht op de boerderij van een psychiatrisch ziekenhuis. When not at work on the hospital farm, Angus would weave ropes, garments, shoes and containers from grass, beech leaves and pieces of sheep's wool collected from hedges and fences.

Doodswens bij familieleden

Zweedse onderzoekers doen schokkende ontdekking bij familieleden van patiënten: 40% heeft geestelijke problemen en 10% heeft suïcidale gedachten. Vermoedelijke oorzaak: Stigmatisering. Zie Ypsilon Nieuws.

donderdag 12 december 2002

Afslanken!

Nederlanders worden steeds zwaarder, overgewicht kost de belastingbetaler steeds meer geld. Heel veel geld: 500 miljoen tot 2 miljard euro volgens de Raad voor de Volksgezondheid in het AD. En dit bedrag loopt de komende 25 jaar nog eens fors op als we met zijn allen niet flink afslanken.....
Ook het Nederlands Dagblad, de Volkskrant en zelfs het Reformatorisch Dagblad komen met dit "nieuws"......
Een goed voornemen voor 2003: minder eten en meer bewegen!

Welkom Hildegard!

Hildegard Tummers is psychiatrisch verpleegkundige en werkt bij Spatie Centrum voor GGZ in Apeldoorn. Zij komt de redactie van de B-verpleegpost binnenkort versterken. Lees haar werkstuk over professionalisering. Hildegard go!!!

woensdag 11 december 2002

CD tegen depressies?

Language Direct is een bedrijf wat engelstalige onderwijsproducten distribueert en promoot. Ze gebruiken bijvoorbeeld songteksten van populaire muziek om mensen engels te leren. Ze ontdekten dat bij het afspelen van bepaalde nummer 1 hits, de stemming van de leerlingen verbeterde. Dit leidde tot het uitbrengen van de Depression Buster CD. Scientifically arranged to take you higher!

This CD may help as a NATURAL remedy for all types of depression such as adolescent, bipolar, chronic, clinical, major, manic, postpartum, pregnancy, seasonal, and teenage.

Enkele hits die erop staan:
Here Comes The Sun - Beatles
Take it Easy - The Eagles
Lazy Sunday - Small Faces
Don't worry Be Happy - Bobby McFerrin
I Can See Clearly Now - Ray Charles
Walking On Sunshine - Kathrina and the Waves
Higher and Higher - Jackie Wilson

Check out www.depressionbustercd.com !!

maandag 9 december 2002

HulpverleningsForum

Sinds het vorige postje over het hulpverleningsforum, 9 juli, is het forum flink gegroeid.
Voor degenen die het forum nog niet kennen: het forum is speciaal bedoeld om onderling vragen te stellen over de diverse soorten hulpverlening, om zo de uiteindelijke samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten te verbeteren. Een forum met een missie dus... Momenteel zijn er al 14 categorieën hulpverleners aanwezig op het forum:

AmbulanceBergingsbedrijven
BedrijfshulpverleningBrandweer
CentralistenEHBO
WegenwachtMarechaussee
PolitieReddingsbrigade
Rode KruisSEH van ziekenhuizen
Traumahelikopter &
Mobiel Medisch Team
Geneeskundige Combinatie
(SIGMA, OvD-G, etc.)

Heb je dus vragen aan deze hulpverleners, of wil je zelf vragen van anderen beantwoorden, kijk dan op HulpverleningsForum
Werk je op de Spoedeisende Hulp afdeling en wil je hierover iets kwijt of ben je op zoek naar informatie over een 'spoedeisendehulp-onderwerp', dan kun je ook terecht op het Forum Spoedeisende Hulp wat ook te vinden is via de Spoedeisende Hulp Startkabel

Traumatras

In navolging van de reeds ingeburgerde wervelplank voor pre-hospitaal transport en immobilisatie van traumapatiënten is een variant ontwikkeld voor intramuraal gebruik. De aanleiding hiervoor was de verhoogde kans op decubitus en beperkingen in radiodiagnostiek door fixatie van de patiënt op een standaard wervelplank.
Traumapatiënten hebben vaak op straat gelegen of beklemd gezeten. Hierdoor hebben zij soms een natte, koude, slecht doorbloedde huid. Het langdurig gebruik van een wervelplank is dan ook niet zonder gevaren. Reeds na 2 uur kan decubitus optreden, met name op het achterhoofd en het sacrum.
Het trauma-matras is op de Spoedeisende Hulp afdeling van het St. Elisabeth ziekenhuis in gebruik genomen. Hier is de werkafspraak gemaakt dat, aan het eind van de ‘Primary Survey’ (volgens instructie ATLS), als de patiënt ABC stabiel is, deze via de Log-Roll op het zachtere trauma-matras wordt gedraaid.

Meer over dit nieuwe matras op hun website: Traumatras

Preventie suïcide

Elk jaar plegen ongeveer 1500 Nederlanders zelfmoord, manieren om dit aantal terug te dringen lijken geen prioriteit te hebben zo werd duidelijk op het symposium "Suïcide, wie is verantwoordelijk" vorige week in Veldhoven:
Het probleem is dat diverse partijen of instellingen zich wel betrokken voelen bij de preventie van suïcide, maar dat niemand zich verantwoordelijk voelt de kar te trekken voor het invoeren van maatregelen die daar voor zouden kunnen zorgen.'' Want mógelijke maatregelen zijn er genoeg. Ze zijn echter nooit in de praktijk uitgevoerd. Althans: niet in Nederland.
Lees het hele verhaal op AD.nl/gezondheid.

zondag 8 december 2002

Steffie

Dit artikel van de Volkskrant geeft een aantal interessante links naar websites voor gehandicapten. Neem bijvoorbeeld internetles van Steffie.

woensdag 4 december 2002

GGZ DIVERS

Iedereen kent het probleem: Veel allochtone patiënten en weinig allochtone collega's. Dit heeft ook te maken met het lage aanzien van de psychiatrie onder allochtonen. Zoiets verandert langzaam. Maar GGZ DIVERS zal zeker bijdragen om meer allochtone collega's te krijgen. Een initiatief van GGZ Nederland en het Nederlands Centrum Buitenlanders.
Ondertussen kunnen de autochtonen leren om beter intercultureel te communiceren. Voor de SPV is cultural assessment een must. Wie weet zit er dan een lidmaatschap voor je in van de Transcultural Nursing Society. Vergeet je pinkelhoutje niet!

zondag 1 december 2002

Bedweb

Het bedrijf Bedweb verzorgt internetten vanaf het ziekenhuisbed in het Sophia Kinderziekenhuis. Kunnen de kids spelen met de Dynamische Patiënt Simulator.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie