De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


vrijdag 29 november 2002

Boekje met moeilijke woorden

Miranda Bart is lid van de cliëntenraad van het Willem Arntsz Huis in Utrecht en maakte een boekje met moeilijke woorden en afkortingen in de GGZ. Handig hulpmiddel voor cliënten in de GGZ die te maken krijgen met vaktaal van artsen en verpleegkundigen of hun behandelplan of dossier willen inzien. Te bestellen via NFGV of te raadplegen op Cliëntenraad Willem Arntsz Huis.

donderdag 28 november 2002

Protest psychiatrie

Er is psychiatrie en er is antipsychiatrie. Die twee hebben tenminste nog gemeen dat het om psychiatrie gaat. Maar er is ook psychiatrie die helemaal geen psychiatrie wil zijn. Wat te denken van schizofrenie, een niet-bestaande ziekte?

De antipsychiatrie is iets ouds, een vreemde vergissing uit de 60/70-er jaren, hoewel er ook goede dingen uit voort zijn gekomen. De afschaffing van ECT bijvoorbeeld. Hier hadden wij in die tijd Jan Foudraine en ook de affaire Dennedaal.

Wat ik opvallend vind aan deze websites, is dat er zoveel lelijke tussen zitten. Vaak is de hele website gebaseerd op een boek van één schrijver, de guru. En men doet graag alsof men de enige is die de feiten kent.

Voor de betere protestsites, zoals de Critical Psychiatry website, zie hiernaast onder protest psychiatrie. Wanneer je in de nachtdienst zit moet je hun links maar eens bekijken.

woensdag 20 november 2002

Stelselvernieuwing

De laatste tijd wordt veel gesproken over vernieuwingen in de zorg en m.n. over de verzekering van de zorg. Reden voor het Ministerie van VWS om via haar websites ZorgaanZet.nl en Kiezen met zorg aandacht aan te schenken aan dit thema. Raadpleeg ook de andere partijen: De zorgverzekeraars en de patiëntenbond NPCF (zie Toegang tot zorg). Uiteraard is bij ggz-beleid heel veel terug te vinden over de stelselherziening.

zaterdag 16 november 2002

Opsporing verzocht

Voor de reünie van klas 8204B van de B-inservice van Zon&Schild te Amersfoort (1985) worden nog mensen gezocht. Ken je ze? Mail dries@driesbessels.com.
John Esveld, Karien de Winter, Corien Baars, Erik Ruiter, Dick te Winkel, Evert Overweg, Arjan Stelingwerff, Wiesje Teerenstra, Ditte Vrolijk, Gerda van Keeken, Peter Verburg en Conny Wagenaar.

Medische Wereld

MedischeWereld is een uitgebreid portaal, d.w.z. een website die in hoofdzaak bestaat uit een grote verzameling websites. Interessant is dat elke van de drie 'Webgidsen' (medisch, gezondheids en pharma) een eigen 'top 20 lijst' heeft. Het is echter niet duidelijk welk criterium bij de top 20 gebruikt wordt. Is dat bijv. populariteit of kwaliteit? Bevat verder ook de medische zoekmachine MediZoek.

Nieuwe vacaturebanken voor de GZ: Medische Vacaturebank en ZorgOnly. Zoeken op het beroep van verpleegkundige levert echter geen of enkele vacatures op, maar dat kan in de toekomst misschien veranderen.

donderdag 14 november 2002

Films met psychiatrie

Ene dr Green heeft een lijst met speelfilms gemaakt waar psychiatrie in voorkomt: Psychiatry in the Cinema. Nog meer films plus kritische beschouwingen over beeldvorming en stigmatisering van de patiënt vind je in The stigma of CineMania.

dinsdag 12 november 2002

Verlaten psychiatrisch ziekenhuis

Het verlaten Central State Mental Health Hospital in de VS, mooi gefotografeerd. Vooral de interieurs stemmen tot gemijmer over een verleden.

Mantelzorg of zelfhulp?

Mantelzorg staat volop in de belangstelling. Er zijn goede websites op dit gebied te vinden zoals de De Mantelzorger van LOT, de vereniging van mantelzorgers die opkomt voor de positie van de 1,3 miljoen mantelzorgers in Nederland. Xzorg is de vereniging van bijna 200 Steunpunten Mantel-zorg, Vrijwillige Thuishulporganisaties en Buddyprojecten verspreid over Nederland. Xzorg heeft nog een website: Handjehelpen.nl.
Voor degenen die het zelf wel aankunnen is er in België het Trefpunt Zelfhulp.
In lijn hiermee loopt de ontwikkeling van het persoonsgebonden budget (PGB), zie Per Saldo.

maandag 11 november 2002

De B-verpleegpost komt er aan!

Op 1 december 2002 gaat B-verpleegpost van start. Dit is de eerste, volle dochter van de Verpleegpost. Het verschil moge duidelijk zijn: De Verpleegpost is algemeen en bestemd voor alle verpleegkundigen, ongeacht de specialisatie. En de B-verpleegpost is speciaal voor de psychiatrisch verpleegkundigen.

Wie er plezier in heeft om korte stukjes te schrijven à la de Verpleegpost en werkzaam is in de GGZ, wordt van harte uitgenodigd om te mee te doen! Neem contact met ons op.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie