De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 28 augustus 2002

Amerikaanse Nursing Top 100

Allnurses.com houdt een lange lijst bij van de meest bekeken kleinere nursing websites. Je kunt ze vanuit die lijst natuurlijk ook bekijken.

dinsdag 27 augustus 2002

NVSPV

De Nederlandse Vereniging van Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen heeft haar website grondig vernieuwd. Nu bevat de site niet alleen uitgebreide informatie over de vereniging en haar activiteiten (studiemiddagen, commissies, werkgroepen, enz.), maar bevat het ook actuele informatie uit het werkveld, inside-informatie over het beroep van SPV en worden alle opleidingmogelijkheden om SPV te worden gepresenteerd. Tevens kunnen belangrijke verenigingspublicaties zoals het Profiel SPV worden gedownload en bevat de site een uitgebreide selectie internetlinks.

Kortom: www.nvspv.nl is nu een heel interessante site geworden voor de verenigingsleden en voor iedereen die meer over dit veelzijdige verpleegkundig specialisme wil weten.

vrijdag 16 augustus 2002

Welkom Frans van der Pol

Hieronder vind je het eerste postje van Frans. Frans houdt m.n. de grote lijnen van de GGZ in de gaten. Dat hij geïnteresseerd is in het GGZ beleid moge blijken uit zijn website, ggzbeleid.nl, waar je echt alles op dat gebied kunt vinden. Maar hij heeft nog meer interesses (en websites!), dus misschien kun je straks ook op de Verpleegpost terecht voor je wandeladviezen. Welkom Frans! Go, go, go!

Budgetmaximum GGZ afgeschaft

Minister Bomhoff heeft besloten per 1 januari 2003 het budgetmaximum in de GGZ af te schaffen. Dat betekent dat de GGZ (inclusief de verslavingszorg) de benodigde extra zorg kan geven om wachttijden tot een aanvaardbaar niveau terug te dringen. Kortom, alle geleverde zorg wordt ook daadwerkelijk vergoed. De minister houdt zich hiermee aan de afspraak die eind vorig jaar is gemaakt met GGZ-Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Voor het persoonsgebonden budget GGZ is een dergelijke maatregel al per 1 juli ingevoerd. Ook hier geldt dat alle PGB indicaties daadwerkelijk leiden tot het verstrekken van een budget. Wachtlijsten voor een PGB GGZ zijn daarmee van de baan.
Meer informatie op www.ggzbeleid.nl.

woensdag 14 augustus 2002

Zorgmuseum heropend

Het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging (NMVV) is officieel heropend op de nieuwe locatie in Zetten. In het museum staat de geschiedenis van de verpleging en verzorging centraal; de permanente expositie geeft een levendig beeld van 150 jaar beroepsontwikkeling. Nieuw zijn de expositie 'Zusters in smetteloos wit' en in 2003 wordt het museum uitgebreid met exposities over wijkverpleging en gezinsverzorging. Later volgen de psychiatrische verpleging en de gehandicaptenzorg.

woensdag 7 augustus 2002

Nationale Gezondheidstest

Om Nederlanders meer te laten bewegen en om meer inzicht te krijgen in hoe beweeglijk en fit de Nederlandse bevolking is wordt tussen 16 en 24 september de Nationale Gezondheidstest (NGT) georganiseerd. Een groots evenement, dat wordt georganiseerd in opdracht van de Nederlandse Hartstichting en wordt ondersteund door het ministerie van VWS.

Advies RMO

Organiseer het werk in de zorg en in het onderwijs anders, zodat de deskundigheid van professionals beter benut wordt. Dat adviseert de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in het rapport ‘Werken aan balans; remedies tegen burn-out’. Dit advies sluit aan op het thema van het nieuwe kabinet om de bureaucratie terug te dringen. Momenteel smoort de bureaucratie in de publieke sector de inzet van professionals in het zogeheten primaire werkproces. De RMO pleit voor investeringen in een gezond arbeidsklimaat. Burn-out voorkomen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Zij hebben hierbij gedeelde belangen.
De oorzaken van burn-out liggen echter niet alleen in het werk, maar ook in de privé-situatie of de persoonlijkheidskenmerken van een individu. Het RMO pleit daarom ook voor een betere afstemming tussen privé en werk.
lees meer >>>


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie