De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zaterdag 20 april 2002

TV documentaire "Waan"

Regisseur Boudewijn Koole: "De Waan is een onderdeel van de verbeelding die we zo hard nodig hebben om de werkelijkheid te kunnen waarnemen. Die verbeelding is bij schizofrene mensen niet anders dan bij anderen, alleen heviger.
Toch behoren Reinier en Carlos tot de outcasts van onze samenleving. Beiden zijn op jonge leeftijd in het zwerfcircuit terechtgekomen. Er wordt geschat dat in Amsterdam zo'n 5.000 jongeren in een vergelijkbare positie verkeren".

Uitzending: wo 8 mei 22.53 - 23.42 uur Ned 1.
Herhaling: za 11 mei 11.00 - 11.50 uur Ned 1.
Nadere informatie: Humanistische Omroep.

woensdag 17 april 2002

Loopvoeten III

Nu moet het maar eens afgelopen zijn met die loopvoeten, maar deze wilde ik jullie niet onthouden. Christian Rudder heeft bij wijze van onderzoek zijn voeten bijna een maand in plastic ingepakt om athlete feet te krijgen. Van zijn ervaringen heeft hij foto's gemaakt en een gedetailleerd dagboek bijgehouden. Zoiets kan alleen in Amerika natuurlijk.

"Stinkyfeet Goal: To infect myself with athlete's foot."

Uit het dagboek; dag 9
"Left *and* right, my toes itch tremendously. I'm constantly squeezing my toes in my shoes, and that presses the swollen parts together, which causes enough pain to subdue the itch. Because of the Chris-enforced odor precautions, the smell is behaving itself. I can only really whiff it when I take pictures. Very vinegary, with a strong suggestion of swampy decay."

Lees er alles over in The Stinky Feet Diaries.

dinsdag 16 april 2002

Verpleger straks ook zelfstandige

De opleiding verpleegkunde (hbo-v) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) biedt vanaf volgend studiejaar vakken aan die de student voorbereiden op het zelfstandig uitoefenen van het beroep. Dan zal een patiënt naar de zelfstandige verpleegkundige kunnen stappen, net zoals hij nu naar de huisarts, de tandarts of de fysiotherapeut gaat. Het aantal aanmeldingen voor het hbo-v loopt terug.
Lees verder in het Parool en raadpleeg de HvA website.

Kleine zelfstandige verpleegkundigen bestaan al langer en hebben zich georganiseerd. De nederlandse belangenvereniging heet SamSam en de vlaamse tegenhanger is de VBZV.
Zouden ze nou echt meer verdienen?

maandag 15 april 2002

Loopvoeten II

..... Ik heb eens nauwkeurig gezocht naar loopvoeten. Er is (zeker op het nederlandse web) zeer weinig te vinden hierover. Na flink zoeken ben ik toch een informatiebron tegengekomen. Na analyse van de verschillende teksten en het nagaan van diverse naslagwerken over ziekten blijkt dat de site die hieronder staat inderdaad over loopvoeten gaat. .... Athlete's Foot .... De site is opgenomen binnen MediZoek. ....
A.A.Brouwer,
Webmaster en Initiatiefnemer MediZoek.nl

vrijdag 12 april 2002

Loopvoeten

Op mijn nieuwe stageplek bij het Rehab Team in Amsterdam-C kom ik patiënten tegen met 'loopvoeten' en die zijn niet gezond. Je krijgt loopvoeten van het zwerven en van frequent cocaïnegebruik. Door vaak crack te roken ontstaan ook longproblemen, uitputting, weerstandsvermindering en paranoia - zo is te lezen in de complete Nationale Drugs Monitor

Zoeken op het web

Op zoek naar de symptomen van de raadselachtige loopvoeten, vond ik geen antwoord met Copernic, mijn oldtime favoriete zoekmachine. Ilse kwam ook met niks en met Health.nl heb ik nog nooit wat gevonden. Google, Meta Eureka, Lycos en Ixquick kwamen daarentegen met (dezelfde) goede resultaten.
Het veelbelovende MediZoek vond vreemd genoeg ook niks, maar biedt wel in 2e instantie de mogelijkheid om met zo'n beetje alle bestaande zoekmachines verder te zoeken!

Electroshock ook bij schizofrenie

Om mensen met een ernstige depressie van hun klachten af te helpen, worden in Nederland soms elektroshocks gegeven. GGZ Delfland houdt donderdag in Delft een symposium hierover. Psychiater King Kho: ,,Ook bij mensen met schizofrenie kan de therapie goed werken.''
Zo presenteert Sylke Vothknecht, bijna afgestudeerd psychiater, de resultaten van haar onderzoek naar het gebruik van ECT als ‘onderhoudstherapie'. Dit is een behandeling die volgt op de eerste (intensieve) ECT-kuur. Na het stoppen van de kuur valt tussen de 50 en 95 procent van de patiënten binnen een jaar terug in een depressie.
Door de terugval wordt het goede effect van de kuur in feite teniet gedaan. Er is inmiddels de nodige ervaring opgedaan met ECT als vervolgbehandeling. Dan wordt eens in de zoveel tijd - de tussenliggende periode is afhankelijk van hoe het met de patiënt gaat - een ECT-behandeling gegeven. Daardoor blijft de terugval uit, en kunnen mensen zich blijvend beter voelen.

Lees verder in het AD!

woensdag 10 april 2002

Zorgopleidingen gaan samen

In Amsterdam zullen de verpleeghulp en de huisarts over enige tijd in hetzelfde gebouw worden opgeleid. Voor het eerst in Nederland zullen de opleidingen in een sector -van mbo tot universiteit- onder één dak komen.

Pensioen in zorgsector 20% duurder!

De pensioenpremie voor de ongeveer 1 miljoen werknemers in de zorgsector moet volgend jaar door loonstijgingen en slechte rendementen met een vijfde omhoog tot 9,1% van het salaris. Op de langere termijn ligt een premie van 11% in het verschiet.
Als ons loon stijgt weten we tenminste waar het gelijk weer heen gaat......

maandag 8 april 2002

Per kwaal lijst van beste ziekenhuis

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie gaat een databank opzetten waarin de werkwijzen van ziekenhuizen worden vergeleken. Het gaat om een overzicht van zogeheten best practices, methodes die aantoonbaar de beste resultaten opleveren. Die worden lang niet overal toegepast, ondanks het bestaan van internationale richtlijnen.
Lees verder in de Volkskrant!

Verblijfsvergunning

Poolse verplegers zijn nog niet hier maar krijgen wel al loon...ze hebben de inmiddels benodigde werkvergunning binnen, alleen de verblijfsvergunning is nog niet afgegeven!
Lees verder in de Telegraaf...

vrijdag 5 april 2002

Overgewicht

Amerikanen met overgewicht hebben nu ook een financiële reden om te gaan lijnen. De Amerikaanse belastingdienst heeft vanaf deze week overgewicht tot ziekte bestempeld. De kosten om af te vallen, zijn daarmee medisch en dus aftrekbaar geworden.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie