De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zondag 31 maart 2002

Kennisbank Methodieken SPV - de demo

Het begon als scriptie en eindigde in mijn eerste website!

Zorgethiek

Op maandag 25 maart 2002 is de CNV bond CFO gestart met een uniek project op internet: "Ethiek van de dagelijkse verpleging en verzorging". De website Zorgethiek.nl haakt in op een de behoefte van werknemers in de zorg om ethische vraagstukken in de zorg te kunnen bespreken. Belangstellenden kunnen zich via de website aanmelden voor de e-mailgroep of de forumdiscussie.

donderdag 28 maart 2002

Psychisch 'geval'

Het CDA wil alle nieuwe psychisch arbeidsongeschikten het recht op een WAO-uitkering ontzeggen.
Het zal je maar overkomen dat je een psychisch geval wordt genoemd.....
Ik weet nog niet wat ik precies ga stemmen, maar ik weet wel zeker dat dit in ieder geval niet het CDA zal zijn!

Informatiecentra psychiatrie

Informentaal is een informatie- en adviespunt over de geestelijke gezondheid(szorg) van psychiatrisch ZH Mentrum te Amsterdam. Voor het stellen van vragen over psychische problemen, behandelaanbod, belangenverenigingen, etc. zijn zij telefonisch bereikbaar. Men werkt voor vier doelgroepen: aspirantclienten, (ex)clienten, omgeving en professionals.
Voor professionals is er specifiek informatiemateriaal. Je kunt je cliënt van deze 'winkel' op de hoogte stellen, maar ook samen of voor je cliënt contact met hen opnemen. Ook is het mogelijk via e-mail de folder van Informentaal aan te vragen en gerichte vragen te stellen.
Voor de Amsterdammers onder jullie: Je kunt op dinsdag en vrijdag ook binnenlopen. Er zijn folders, boeken, internetadressen en je kunt een persoonlijk adviesgesprek aanvragen.

Dergelijke informatiecentra bestaan ook in andere regio's: Altrecht (Utrecht), Parnassia (Den Haag), GGZ Midden Brabant, GGZ Drenthe en GGZ Noord Holland N.

maandag 25 maart 2002

CAO-GGZ

Op 15 mei as. starten de CAO-onderhandelingen voor een nieuwe CAO Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ, 70.000 werknemers). De leden van de CFO hebben op 6 maart het definitieve eisenpakket vastgesteld.

Een van de eisen is een loonstijging van 3,75%. Naast de looneis wil de CFO in het kader van de door de Commissie “Van Rijn” bepleitte herwaardering van de publieke sector inzetten op een verhoging van de structurele eindejaarsuitkering om op termijn een dertiende maand te realiseren. Om de lage inkomens voldoende mee te laten profiteren is invoering van de structurele bodem in de eindejaarsuitkering noodzakelijk.

Meer eisen op www.cfo.nl

zondag 24 maart 2002

Bravo!

Medewerkers van de thuiszorg worden hogelijk gewaardeerd voor hun werk. Cliënten geven de thuiszorgers een dikke 9+ voor de bejegening die zij hen geven.
Minder te spreken zijn de cliënten over de communicatie met de thuiszorginstellingen zelf. Ze geven de thuiszorg als geheel het cijfer 7,6.
Dat blijkt uit een onderzoek van PwC Consulting en het Nivel naar de klanttevredenheid onder bijna 25.000 mensen die thuiszorg ontvangen. Daarin zijn naast bejegening en communicatie ook vragen gesteld over deskundigheid en toegankelijkheid. De organisaties hebben de resultaten van het onderzoek vrijdag gepresenteerd.
Het onderzoek is verricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en de twee brancheorganisaties LVT en BTN.

zaterdag 23 maart 2002

Cartoons van Wim Stevenhagen

De Verpleegpost is verheugd dat Wim Stevenhagen, professioneel cartoonist, ons toestaat zijn cartoons te gebruiken. Dit is mede mogelijk dankzij de welwillendheid van Medisch Contact. Hartelijk dank!
(Zie het archief voor meer over medische humor.)


door Wim Stevenhagen - copyright Medisch Contact

donderdag 21 maart 2002

Zorg en Politiek

Volgens longspecialist G. Jukema, nummer 14 op Lijst Fortuyn is de zorgsector is ernstig ziek. "Wat we doen is steeds meer verband aanbrengen. Dat gaat knellen. En dan leggen we nog maar een geldinfuusje aan. Ik zou zeggen: haal eerst dat verband eens weg. Dat is een ander woord voor sanering ja."
Lees verder in de Volkskrant!

dinsdag 19 maart 2002

Groot ongeval

Vijf Nederlanders en twee Italiaanse vrachtwagenchauffers kwamen 18 maart, even na 3 uur 's morgens om het leven door de botsing tussen een Nederlandse dubbeldeks touringcar en een Italiaanse vrachtwagen op de snelweg A31 tussen Metz en Nancy. 26 slachtoffers keerden gisteren per vliegtuig terug naar Nederland. Direct na aankomst werden zij opgevangen in het Calamiteitenhospitaal . Een van de doelstellingen van dit hospitaal is opvang van groepen militaire- en/of burgerslachtoffers uit het buitenland die betrokken zijn geweest bij een ongeval. Centrale opname in het Calamiteitenhospitaal vindt onder andere plaats i.v.m. screening op MRSA. Het hospitaal bevind zich onder het UMC in Utrecht. Eind jaren Zeventig was het voor een nieuw te bouwen academisch ziekenhuis verplicht een ruimte te creëren om bij een eventuele nucleaire aanval of een aanval met strijdgassen patiënten in veiligheid te kunnen brengen. Waarschijnlijk moeten 12 van hen daar blijven.

zaterdag 16 maart 2002

Moord!

Het openbaar ministerie verdenkt een Haagse verpleegkundige vooralsnog van betrokkenheid bij drie sterfgevallen in Haagse ziekenhuizen. De 40-jarige vrouw zit sinds december vorig jaar in hechtenis. Op 25 maart wordt haar zaak pro forma behandeld bij de rechtbank in Den Haag. De vrouw wordt verdacht van moord op een baby, poging tot moord, moord op een kind en moord op een oudere vrouw in de periode 1997-2001.
Gelezen in de (papieren) Volkskrant.

Importeur verplegers in problemen

De directeur en zes werknemers van het Nederlandse wervingsbureau Odian zijn deze week op de Filippijnen gearresteerd. De Nederlanders hadden geen werkvergunningen en ook hun visa voldeden niet aan de eisen.
Odian werft Filippijnse verpleegkundigen voor Europa. Vorig jaar kwam de eerste groep naar Nederland. De zaak kwam aan het rollen nadat een Filippijnse zakenman aangifte had gedaan van oplichting. Hij zegt nog 250000 dollar te goed te hebben van Odian-directeur L. Luzac. De Filippino runt eveneens een uitzendbureau voor Filippino's die in het buitenland willen werken. Zijn bureau, Miranda, werkte samen met Luzac.

Zijn wij een im- en export artikel dan??
Lees verder in trouw!

donderdag 14 maart 2002

Bijzondere ziektebeelden

Een van de leuke dingen van het werken binnen de zorgverlening is dat elke dag anders is. Op een afdeling voor spoedeisende hulp komt daar nog bij dat je met veel verschillende ziektebeelden te maken krijgt. Soms zijn dat er meer dan een bij de zelfde patient. Afgelopen week melde zich een patient die onwel was geworden in zijn auto op de snelweg terwijl hij ver boven de 100 km/uur reed, uiteindelijk tegen de vangrail tot stilstand kwam en door de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Naast klachten die neurologisch leken had hij klachten die cardiaal leken te zijn. Daarnaast wist hij sinds enige tijd dat hij sarcoidose ofwel het Syndroom van Besnier Boeck had.

dinsdag 12 maart 2002

Te weinig aandacht politiek voor groeiend personeelstekort

Verpleegkundigen en verzorgenden ontbreken in verkiezingsprogramma’s!
"De VVD, Leefbaar Nederland spreken in hun verkiezingsprogramma niet over verpleegkundigen en verzorgenden. PvdA, CDA, GroenLinks en SP komen daarentegen met concrete voorstellen om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Dit blijkt uit een toetsing van de programma’s, die is uitgevoerd door de koepel van beroepsorganisaties van verpleegkundigen en verzorgenden, de AVVV."
Lees hier verder!

zondag 10 maart 2002

GGZ moet meer afhouden?

Gelezen in de (papieren) zorgbijlage van de Volkskrant, interview met Prof. drs. Joop van Londen:
Het aantal patienten in de GGZ stijgt explosief. In 1980 kregen 383.000 mensen hulp bij psychische klachten, in 1997 ruim één miljoen. Slechts een deel van deze patienten heeft een psychiatrische stoornis.
De GGZ pakt teveel problemen aan en geeft niet de goede antwoorden op de veranderingen in de maatschappij. Dat is de conclusie van het rapport "Zorg van Velen" van de Landelijke Commissie Geestelijke Volkgezondheid, vorige week aangeboden aan minister Borst.

Het complete rapport is te vinden op de site van het ministerie (PDF): Zorg van Velen.

zaterdag 9 maart 2002

Zorg aan Zet

Deze promosite van de overheid is met veel zorg gemaakt maar schenkt weinig aandacht aan de verpleegkundige.

Het doel: Het ministerie van VWS wil via ZorgaanZet.nl de discussie over de zorgstelselvernieuwing stimuleren, door het publiceren van feiten en meningen en het organiseren van debatten.
Schijninspraak?
Het hoofdlijnendebat over de vernieuwing van het zorgstelsel staat geagendeerd voor woensdag 13 maart a.s. van 10.15 - ca. 15.00 uur. Meeluisteren is mogelijk via de Tweede Kamerlijn op de kabel (87.5 FM).

vrijdag 8 maart 2002

Wet Poortwachter

Niks burn out! burn in is helemaal in! Lees alles over de actieve rol die een zieke werknemer moet spelen om zo snel mogelijk weer aan het arbeidsproces deel te nemen!

donderdag 7 maart 2002

Groot alarm in Rijnmond door gifwolk

Grote delen van Schiedam en Vlaardingen zijn gisteren aan een ramp ontsnapt bij een brand op een vissersboot die bij Vlaardingen in een dok lag. Omdat de verstikkende rook waterstofcyanide (blauwzuurgas) bevatte, werd groot alarm geslagen. De rest van het gebeurde staat op de site van het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Verder staat er veel informatie over intoxicaties op de site van het RIVM.

Mensen die zeven uur slapen leven het langst

"Een Amerikaanse studie naar de slaapgewoonten van meer dan een miljoen mensen tussen 30 en 102 jaar over een periode van zes jaar lijkt de overtuiging tegen te spreken dat de mens gemiddeld acht uur slaap per dag nodig heeft. Volgens de studie leven mensen die gemiddeld 6 à 7 u slapen namelijk langer dan mensen die gemiddeld 8 à 9u of minder dan 4u slapen. Zelfs mensen die gemiddeld slechts 5u per dagn sliepen, bleken langer te leven dan diegenen die gemiddeld 8u sliepen. Ook mensen die geregeld slaappillen nemen, blijken gemiddeld vroeger te sterven.
De studie geeft geen verklaring voor dit fenomeen en legt ook geen oorzakelijk verband tussen de uren slaap en het overlijden."

Zie ook het dossier over slaapproblemen.

dinsdag 5 maart 2002

Vechten om de huisarts!

De slag tussen farmaceuten en ziektekostenverzekeraars is begonnen. CZ betaalt huisartsen een vette bonus als ze minder (of goedkopere) medicijnen voorschrijven. Nu moet de farmaceutische industrie weer flink over de brug komen met reisjes, dozen champagne en dvd-spelers. Ofzo.

Artikel: dokterdokter.nl: Proef voor besparing op medicijnen en meer in De Limburger.

maandag 4 maart 2002

Welkom Arie!

Arie is verpleegkundige op de spoedeisende hulp van het Vlietlandziekenhuis te Vlaardingen en hij is de maker van de spoedeisendehulp.startkabel. Maar nu gaat hij ook voor de Verpleegpost stukjes schrijven. En niet alleen over de SEH!
Zet hem op, Arie!

Cardio Pulmonale Resuscitatie

Cardio Pulmonale Resuscitatie is de naam van een zeer uitgebreide site op het gebied van Advanced Life Support. De maker is een anesthesiologie assistent in het universitair ziekenhuis te Gent. De site is onder andere gebaseerd op de richtlijnen van de European Resuscitation Council. De site is door de vele hyperlinks makkelijk in gebruik en laat grote vakkennis van de maker zien. Een aanrader dus!

Psychiatrie

Vandaag begint de week van de psychiatrie met als thema beeldvorming rondom de cliënt.
Voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten en andere informatie: kijk op de site van de clientenbond.

zaterdag 2 maart 2002

Crèche kan leiden tot agressie!

Opvang van baby's en heel jonge kinderen in de crèche kan leiden tot gedragsproblemen en agressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit een langdurige Amerikaanse studie. In Nederland moet zulk onderzoek ook worden uitgevoerd.
Lees verder in het AD.
Niet bang voor een beetje agressie en zoek je nog steeds opvang voor je kind? Zoek hier!


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie