De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 27 februari 2002

TV-documentaire zelfbeschadiging

Veel mensen die zichzelf beschadigen, vaak door psychische ziekten, komen met enige regelmaat op de SEH. Omdat niet alle hulpverleners op de hoogte zijn van automutilatie, worden de zelfbeschadigers niet altijd goed behandeld.

De Steungroep Zelfbeschadiging van de Utrechtse stichting Wegwijs heeft met de IKON de documentaire Het Andere Gezicht gemaakt, welke duidelijkheid geeft over de redenen achter zelfbeschadiging.
Uitzending: 26 maart, 22:59 uur, Ned 1 gewijzigd!

dinsdag 26 februari 2002

Website zonder woorden

Ookjij.nl is een vernieuwende en veelbelovende website, ontwikkeld voor verstandelijk gehandicapten. Weinig tekst, hoofdzakelijk beeld en geluid. Wordt later uitgebreid met onderwerpen als dieren, sexualiteit en politiek. Zie Zorgkrant.

Jeugd rookt, drinkt en blowt erop los!

Onze welvaart schijnt jongeren te schaden....
"Jongeren roken, drinken en blowen erop los. Voornaamste reden: ze hebben steeds meer te besteden. Van de 15-tot 19-jarigen rookt 44 procent, bijna 40 procent drinkt geregeld vijf of meer glazen alcohol en het gebruik van softdrugs is de laatste tien jaar toegenomen met 30 procent. Ook vrijen jongeren vaker onveilig. De campagnes om jongeren aan te sporen gezonder te leven, hebben niet of nauwelijks effect gehad....."

zondag 24 februari 2002

Hogeschool links

Het betere werk komt van de Hogescholen. Een aantal heeft verpleegkundige en medische links op hun website, 'internet-bronnen' noemen ze dat. Meestal bevinden deze zich in de Mediatheek, waar je ook literatuur kunt vinden. Hoewel je er ook links kunt vinden voor typische studentenzaken zoals scripties schrijven en kamers zoeken, zijn de mediatheken van de Hogescholen voor iedereen leuk om in te grasduinen. De beste hebben we nu gelinkt onder de nieuwe categorie 'Mediatheken', zie hiernaast.
Ook de Hogescholen Saxion en Fontys hebben links naar kwaliteitswebsites.

zaterdag 23 februari 2002

Spoedeisende Hulp

Vanaf heden heeft de Spoedeisende Hulp een eigen ingang op het internet!!! Iedereen is uitgenodigd om een kijkje te nemen. Je mening kan je kwijt op het forum en nieuwe links naar emailadres: spoedeisendehulp@hotmail.com. Tevens is het forum bedoeld om ervaringen uit te wisselen, etc., etc.

vrijdag 22 februari 2002

Onwetendheid over de pil

Wat weten meisjes nu écht over anticonceptie en de pil? Deze vraag vormde de basis voor het marktonderzoek dat onlangs in opdracht van geneesmiddelenproducent Schering werd uitgevoerd bij 300 Belgische meisjes tussen 15 en 20 jaar. De grote vaststelling die uit dit onderzoek naar voor komt, is de onwetendheid van de ondervraagden.” (Bron: Medinet.be)

donderdag 21 februari 2002

Patiënt moet zelf operatieplek markeren!

"Patiënten die in het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem een orthopedische operatie moeten ondergaan, moeten met een watervaste markeerstift zelf aangeven waar de chirurg het mes in moet zetten. De orthopedisch chirurgen willen hiermee voorkomen dat ze bijvoorbeeld het verkeerde been amputeren zoals vorige maand in een ziekenhuis in Vlissingen is gebeurd."
Je zal als arts maar bang zijn voor een schade-claim! Alsof een verkeerd afgezet been niet erger is...

Lees verder in de Telegraaf....

woensdag 20 februari 2002

Lekker shoppen

De zustertjes Cadeauwinkel kende je al. Maar er is meer. De nieuwste, trendy zustertjeskleding vind je bij Allnurse, ook voor heren. Ga op zoek naar de speciale aanbieding of blader in de Wehkampgids voor nurses.
Heb je een hekel aan je collega, verras deze op zijn/haar verjaardag met iets uit Florence Nightingale giftshop!

Vrouwenmishandeling

Ook bekende mannen kunnen hun handjes niet thuishouden en terroriseren hun vrouw...
De nieuwste aangifte is die tegen Edgar Davids gedaan door zijn vriendin Sarah.
Lees hier meer over vrouwenmishandeling en over de opvangadressen...
Jaarlijks overlijden er tientallen vrouwen aan mishandeling...
Vrouwen zijn echter ook met een inhaalslag bezig: steeds meer mannen worden het slachtoffer van huiselijk geweld!!

zondag 17 februari 2002

Buitenlandse verpleegkundigen

Nog geen twee weken geleden reageerde het ministerie afwijzend op een plan om Slowaakse verpleegkundigen hier te laten werken in de thuiszorg of er wordt alweer een nieuwe groep geronseld!
Dit keer uit Turkije en Marokko, waar ze een overschot hebben aan verpleegkundigen!
Lees het hele artikel in Trouw.

donderdag 14 februari 2002

Valentijnsdag

Er is een nieuwe, informatieve site met alles wat u wilde weten over erectiestoornissen. Maar let op, deze site wordt u aangeboden door Viagra.
Het geheim van de smit: Verras uw vrouw eens met een bosje bloemen! Londense cardiologen hebben namelijk aangetoond dat liefde goed is voor het hart.

Er is nog meer ongezond!

"Gezond eten is goed, te gezond eten is gevaarlijk. Het tijdschrift Gezondheidsnieuws waarschuwt in zijn februarinummer voor orthorexia. Lijders aan deze aandoening zijn obsessief bezig met gezond eten.
Doordat zij in hun ogen ongezond voedsel weigeren te eten, kunnen ze in een sociaal isolement raken. Ze weigeren koekjes bij de thee, van de lucht van patat moeten ze overgeven, uit eten kunnen ze niet meer. In het uiterste geval berokkenen ze hun gezondheid schade, doordat ze zichzelf voedingsstoffen onthouden die hun lichaam nodig heeft."

woensdag 13 februari 2002

Appels slecht voor gebit!

"Onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft uitgewezen dat het suikergehalte van moderne appelsoorten in tien jaar tijd met vijftig procent is toegenomen. Ook Britse tandartsen hebben de aanval geopend op de appel.
Door het hoge suikergehalte kan er volgens de Britten net zo goed worden gesnoept. Een mening die wordt gedeeld door de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde in Den Haag. "De zuren in het fruit tasten het glazuur aan. Daarom is het verstandig het gebit na het eten van een appel of het drinken van vruchtensap direct te reinigen met een glas water", aldus een voorlichter...
"
Wat is er tegenwoordig nog wel goed voor je gezondheid??

dinsdag 12 februari 2002

Stop met roken!

Ik wil het ook hier even kwijt: Ik ben sinds een week gestopt met roken!
Ik was het natuurlijk al veel langer van plan, maar bleef het echter maar uitstellen net als zoveel andere rokers...en waarom?
Niet nodig! Er is hulp als je het niet alleen kunt en heus, het valt enorm mee...
Succes!

zondag 10 februari 2002

Zelfmoordpil?!

D66 wil de komende kabinetsperiode onderzoeken of invoering van de pil van Drion op verantwoorde wijze mogelijk is. Het partijcongres sprak dat vrijdagavond tegen de zin van de partijleiding uit.
De pil van Drion moet Nederlanders volgens de voorstanders van de pil de totale zelfbeschikking geven om euthanasie te plegen.
Hulp van anderen is dan niet meer nodig.
Meer hierover op de site van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie.

woensdag 6 februari 2002

Randstadtoeslag voor verpleegkundigen

De arbeidsmarkttoeslag van ruim 100 euro netto voor de randstad is een ideetje van de Amsterdamse Sigra. PvdA kamerlid Oudkerk is er vóór, zei hij vanavond in het NOS Journaal, omdat het beter is voor de patiënten. Zondagavond heb ik hem in het RTL5 programma Mens & Lijf nog horen zeggen dat de wachtlijstproblematiek niet wordt veroorzaakt door te lage salarissen maar door eindeloos, onderling doorschuiven van de verantwoordelijkheid tussen overheid, ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
De vakbonden zijn tegen. Ik zelf ben altijd al voor meer salaris geweest. Maar op deze manier .... Hollandse zuinigheid .... binnen en buiten de randstad tegen elkaar uitspelen .... geen erkenning voor het feit dat ook buiten de randstad de pleeglonen lager zijn dan gelijkopgeleiden in andere marktsectoren .... hoeft het van mij ook niet!

In datzelfde RTL5 programma wordt trouwens de belachelijke suggestie gewekt dat de andere reden voor de wachtlijsten c.q. het personeelstekort, er in ligt dat o.m. de verpleegkundige beroepsgroep haar opleidingen dicht zou hebben getimmerd, net als de pedologen.

Startende verpleegsites

Nieuw op het web: mbov.cjb.net en Verpleegkundigen. Beide zullen steeds beter worden!

Op de digitale sofa!

Na de Amerikanen gaan nu ook de Nederlanders massaal in therapie en wel digitaal!!
Er zijn een aantal mogelijkheden:

"Interapy
De Interapybehandeling kost € 1250,- voor vijf weken (2 x per week schrijfsessie) en wordt door een groeiend aantal ziektekostenverzekeraars vergoed.

Webtherapie
Lijkt qua behandelingsmethode op Interapy, maar is geen initiatief van een wetenschappelijke instantie zoals de Universiteit van Amsterdam. Webtherapie neemt momenteel geen nieuwe cliënten voor een schrijftherapie in behandeling.

De Spreekuurpsycholoog
De Spreekuurpsycholoog doet niet aan therapie, maar biedt wel een vragenforum. Een e-mail consult kan ook; alleen serieuze vragen worden beantwoord voor een symbolisch bedrag van € 5,-

Psyadvies
Een eerste advies kost € 22,- De prijs van een vervolgadvies of een begeleidingstraject wordt vastgesteld op basis van de benodigde tijd. Een chat-zitting van 30 minuten kost €29,50."


Zie voor het hele artikel over dit onderwerp, met links: Het Algemeen Dagblad van 6 februari.

dinsdag 5 februari 2002

Heroine op recept

De resultaten van het onderzoek laten zien dat heroïne in combinatie met methadon bij deze patiënten effectiever was dan behandeling met alleen methadon. In de groep die heroïne kreeg voorgeschreven was het aantal patiënten dat gunstig reageerde 20 tot 25 % hoger dan in de groep met alleen methadon. Het ging daarbij zowel om klinisch relevante verbeteringen in de lichamelijke en psychische toestand van de patiënt als om duidelijke verbeteringen in het sociaal functioneren, inclusief afname van de criminaliteit.

In navolging van dit project in Utrecht willen nu ook meer steden starten met heroineverstrekking op recept aan langdurig verslaafden.
Artikel in Trouw.

Op de site van de Centrale Commissie Behandeling Heroineverslaving (CCBG) vind je het complete rapport van het onderzoek in het engels, en een verkorte nederlandse versie.

Zeer heldere en toegankelijke informatie over drugs en drugsverslaving vind je op de site van de Jellinek.

maandag 4 februari 2002

Tekort aan personeel in de thuiszorg

"Het tekort aan personeel in de thuiszorg is zo dramatisch dat een aantal organisaties in alle stilte een project is gestart om in Slowakije 20.000 werkloze verpleegkundigen te herscholen. Na een inburgeringscursus en speciaal ontwikkelde taallessen zullen de verpleegkundigen in Nederland aan het werk gaan."
Lees verder in het Financiele Dagblad.

zondag 3 februari 2002

Inentingen hersenvliesontsteking

"De ministerraad bespreekt vrijdag het voorstel van Borst. Voor de omvangrijke vaccinatieactie die tientallen miljoenen euro kost, heeft de bewindsvrouw echter geen geld."
Tja, het is maar wat je belangrijk vindt...
Lees hier verder.

vrijdag 1 februari 2002

Ontevreden over je uiterlijk?

"Uit onderzoek blijkt dat jongeren dikwijls gebukt gaan onder uiterlijke afwijkingen, zoals flaporen.
Belangrijkste conclusie: in de patiëntengroep was de tevredenheid over het eigen uiterlijk na de operatie
duidelijk groter dan in de groep die zich niet wilde laten opereren.
"
Zie ook AD.nl/gezondheid.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie