De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


donderdag 31 januari 2002

CAO akkoord bereikt voor de Academische ZH-en

In de GGZ hadden we vorig jaar al een akkoord over een nieuwe CAO, nu dus ook in de Academische Ziekenhuizen:

"De vakbonden en de werkgevers in de acht Academische Ziekenhuizen hebben een akkoord bereikt voor een nieuwe CAO. Belangrijkste uitkomst is een loonsverhoging van 10,4 procent in twee jaar voor de 50.000 werknemers. Dit hebben de partijen donderdagochtend bekend gemaakt. Zowel Abvakabo FNV als de werkgevers verklaarden tevreden te zijn met de uitkomst."

woensdag 30 januari 2002

Rick en Anita


Sinds (goede en slechte) tijden weer eens naar GTST gekeken. Rick en Anita gaan een kind nemen. Maar Anita is seropositief. Dat wist ik overigens niet, maar dat merk je dan hè, als je weer eens kijkt. Overigens was ik wel onder de indruk van hun acteerwerk, moet ik bekennen. Veel beter dan vroeger. Men groeit dan toch wel weer, in zo'n soap.

Hoe zit dat eigenlijk, vroeg ik me vervolgens af, met HIV en zwangerschap?

Welkom Renée!!

Renée is onze nieuwe "verpleegpostster", en kijk, zij komt meteen op gang!
Dat bericht wilde ik ook net plaatsen.....

Overigens hoeven we ons (voorlopig!) geen zorgen te maken over enge gevolgen van mobiel telefoneren. Maar ja, er is natuurlijk nog geen onderzoek gedaan naar lange termijn-effecten....

Eind aan onrecht in ziekenhuis!

Dacht je in Nederland in elk ziekenhuis dezelfde rechten te hebben?
Niet dus...Lees!

dinsdag 29 januari 2002

In de gezondheidszorg gaat in totaal ongeveer 40 miljard euro om!

De zorgsector kan 300 miljoen euro besparen op administratieve lasten. In totaal is met die lasten 1 miljard euro gemoeid. Dertig procent daarvan zijn vermijdbare kosten. Dat staat in het rapport van de commissie-De Beer.
De commissie komt met een hele reeks voorstellen om de administratieve lasten terug te dringen. Dat bespaart niet alleen veel geld, maar scheelt ook een boel irritatie, aldus de commissie.
Administratieve lasten zijn kosten die worden gemaakt om te voldoen aan de wetten en regels van de overheid. De meeste zijn een noodzakelijk kwaad, maar andere zijn ontstaan door wildgroei en een gebrekkig besef van de kosten.
De commissie, die ruim een jaar geleden door minister Borst van Volksgezondheid werd ingesteld, komt met een hele reeks voorstellen om de kosten te beperken. De sector kan meer gebruik maken van ict, systemen van eigen bijdragen kunnen eenvoudiger en de overheid moet meer steeksproefsgewijs controleren, aldus de commissie.

Meer op de site van het Ministerie van VWS.

maandag 28 januari 2002

Patienten willen snelle service

Huisartsen worden steeds vaker gepasseerd, veel mensen melden zich direct bij de spoedeisende hulp in een ziekenhuis.
Volgens chirurg M.Simons heeft de drukte voor de spoedeisende hulpbalie deels te maken met verwend zijn: 'De consument wil om acht uur 's avonds langs de Albert Heijn én de dokter.'
Volkskrant 26-01: Eerste hulp overspoeld.

zaterdag 26 januari 2002

Groot verpleegdebat in België

De LBC-NVK organiseert het "groot verpleegdebat" op het net. Discussieer mee en reageer op de stellingen in het forum.

Tevreden met een 6+ voor tevredenheid?

Uit onderzoek van Prisant bleek dat 80% van de ziekenhuismedewerkers hun werk uitdagend vindt. Dat is heel mooi, daarom hebben we het vak ooit gekozen. Toch geeft men gemiddeld het bescheiden rapportcijfer van 6½ voor het werk. Omdat management en staf meer tevreden zijn ligt tevredenheid van verpleegkundigen dus onder de . Dat lijkt mij geen rapport dat je graag laat zien aan oma Borst.

Vooral ontevreden over communicatie en overleg
Niet verbazingwekkend maar bevestigend is dat men het minst tevreden is over communicatie en overleg. Mijn verklaring is dat we tijdens de opleiding alleen maar leren om netjes te communiceren en vooral om te luisteren.
Echter, binnen de organisatie gaat er achter de communicatie iets anders schuil: macht. Ik denk dat verpleegkundigen die zeggen ontevreden te zijn over communicatie en overleg, eigenlijk bedoelen dat er niet naar hen geluisterd wordt en dat ze zich machteloos voelen.
Hoe zorg je er voor dat de mening van de mensen op de werkvloer doordringt in het management? En in de meer extreme gevallen: hoe communiceer je met iemand die niet netjes wil communiceren omdat dat zijn belang niet dient? Dát zou je moeten leren in de opleiding!
Is het management meer tevreden omdat er voor hen een keur aan communicatie-trainingen bestaan?

dinsdag 22 januari 2002

Virtueel medisch museum

Op j.l. 13 december berichtten wij reeds over musea op ons vakgebied. Mocht je liever achter je bureau blijven zitten, bekijk dan het Medisch en Verpleegkundig Museum De Zuilengalerij van het Laurentius ZH te Roermond op je scherm. Wil je de rest van de collectie ook zien dan zul je er toch heen moeten.

maandag 21 januari 2002

Een snufje seks

Viagra werkt pas na een uur. Neusspray met PT-141 werkt direkt!

zondag 20 januari 2002

Diëtetiek

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft een uitstekende website met o.m. dieetadviezen bij veel voorkomende zieken. Met Artsenwijzer kun je bepalen wanneer je een patiënt doorverwijst naar de diëtist.

Hoewel de naam anders doet vermoeden bij websites als 'diëtist-online' en 'digitale-diëtist', bestaan er voorzover ik gezien heb, geen interactieve websites waarbij er een dieet uit komt rollen. Interactief is wel de Quetelet Index QI van de Diëtisten Coöperatie Nederland, DCN, waarmee je gezond gewicht kunt bepalen.

Op Dieetconsult vind je de voedingswaarde en samenstelling van circa 4000 industrieel bereide voedingsmiddelen en dieetproducten.

dinsdag 15 januari 2002

Nieuwe verpleegkundigen website

De nieuwe website Verpleegkundigen.org heeft als doelstelling om informatie uit te wisselen tussen verpleegkundigen van diverse ziekenhuizen in Nederland. Je vindt informatie over functiedifferentiatie en een functiebeschrijving van de vpk, maar er komt meer. Ook is er een forum. Het is eigenlijk een platform en op dit moment moet het nog verder gevuld worden. Je kunt een bijdrage leveren wanneer je iets te melden hebt dat voor anderen interessant is. Hou het in de gaten.

zondag 13 januari 2002

Huisartsentrucs

Onze sensatiekrant De Telegraaf schreef gisteren dat huisartsen steeds vaker listen moeten verzinnen om hun patiënten in een ziekenhuis of op een operatielijst geplaatst te krijgen....

Zo adviseerde een huisarts een patiënt met heftige buikpijnen, die hem aan galsteenkolieken deden denken, het volgende: "Maak je haren vochtig en haal je handen er een paar keer goed doorheen. Stap in de auto, houd alle ramen dicht, zet de kachel op de hoogste stand en rijd naar de eerste hulp van het ziekenhuis. Zorg dat je er een halfuurtje over doet: als je aankomt, moet je flink oververhit zijn en er slecht uitzien."

Lees ook de betrouwbare bron, want de De Telegraaf heeft haar informatie uit Medisch Contact, het vakblad van de Koninklijke Maatschappij tot bevordering van de Geneeskunst.

zaterdag 12 januari 2002

Stages lopen te vaak fout

ISO voorzitter Maudy Keulemans: 'Op dit moment gaan er te vaak dingen fout als studenten stages lopen. Studenten lijken alleen maar plichten te hebben en kennen vaak geen enkele vorm van rechten.' (bron)
Surf naar het Landelijk Studenten Rechtsbureau LSR indien je gratis rechtshulp kunt gebruiken vanwege je stage of andere kwesties.

dinsdag 8 januari 2002

Borstvoeding

Annelies Bon stuurde ons enkele links naar goede borstvoedingsinformatie. Een goede overzichtsite is: borstvoeding.nl. Echt ongelofelijk, zoveel links naar borstvoeding daar bijeen zijn gebracht!
De site van de Stichting Zorg voor Borstvoeding is speciaal gericht op zorginstellingen. Hebben jullie al een borstvoedingsbeleid?

vrijdag 4 januari 2002

Meldweek wantoestanden

Het comité Zorg voor Iedereen organiseert van 7 tot en met 11 januari 2002 een meldweek over wantoestanden in de zorg.
De politiek lijkt niet doordrongen te zijn van de schrijnende situatie in veel verpleeghuizen . Het comité wil hen hiermee confronteren door het aanbieden van een zwartboek.

U kunt bellen: 070 - 3182806
of mailen naar: zvi@sp.nl

Lees méér op de site van de Socialistische Partij.

Gelukkig Nieuwjaar!De Verpleegpost wenst al haar lezers een heel gelukkig 2duizend2! Wij hopen natuurlijk dat de Verpleegpost een klein begripje wordt in verpleegland. Maar bovenal hopen wij dat dit nieuwe jaar betere beloningen gaat bieden voor verpleegkundigen en verzorgenden, en dat iemand in de politiek een creatieve actie bedenkt om het tekort aan personeel in de zorg als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen......


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie