De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zondag 30 december 2001

Ziektebeelden van A tot Z

Ziektebeelden A-Z is een nieuwe categorie links in de Verpleegpost. Je kunt nu rechtstreeks naar deze informatie toe. Voorheen moest je spitten in de startpagina´s en de gezondheidssites. Veel handiger zo!

Even kijken wat je aan een kater kunt doen, bijvoorbeeld. Dit ziektebeeld kan toch ernstige vormen aannemen deze tijd van het jaar. Ik kan het echter niet vinden in onze ziektebeelden links. Deze aandoening wordt blijkbaar niet officieel erkend door de samenstellers. Zou de kattenkrabziekte dan echt vaker voorkomen dan een kater?

Voor ik het vergeet: Gelukkig 2002!!!!!
Mocht je willen weten hoe een kater is te voorkomen of te behandelen, kijk dan op deze grappige site onder de kater.

zaterdag 22 december 2001

Kerstverhaal

"I was there at Christmas time. I was Santa Claus and wore a red suit. I got all the corpsmen to work with me and we made little baskets and put them at everybody's place for Christmas morning. One man, who was in seclusion, he was very ill, he was stark naked in his little cell and I went and I gave the basket to him. He said, "Ma'am, this is the nicest Christmas I've ever had." There were many touching things that I loved."

Het verhaal van een psychiatrisch verpleegkundige op de Phillippijnen in 1945. Gevonden op een site over vrouwen in de tweede wereldoorlog.
What did you do in the war, Grandma?

zondag 16 december 2001

Gezondwijs

Dit is niet alleen de liefste startpagina, maar ook de dikste: 5000 links!

zaterdag 15 december 2001

Chronisch

Mooie en informatieve website: Leefwijzer van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland. De CG-Raad heeft als missie ´het realiseren van een samenleving, waaraan mensen met een chronische aandoening of handicap als volwaardig burger deelnemen, op basis van gelijke rechten, gelijke kansen en gelijke plichten.´
Met dezelfde doelstelling en even informatief als Leefwijzer: Handicap.nl.

donderdag 13 december 2001

Verpleeg-cultureel verantwoorde uitstapjes

Het weekend komt er weer aan en het wordt koud. Wat ga je doen, als je ten minste geen dienst hebt? Je duikt het zorgmuseum in! Ook in je vrije tijd blijf je gemotiveerd met je vak bezig. Of je maakt er een lang weekend van, op bedevaart naar het Florence Nightingale museum in Londen of het Albert Schweitzer museum bij Colmar (F).

Voor geïnteresseerden in de psychiatrische geschiedenis: Het museum Meerenberg is helaas verzopen, onder een spanlaken in een ijskoud bad! Was het suïcide, euthanasie of toch moord?
Het museum had een hoog horror-gehalte en maakte op mij een onvergetelijke indruk. Over twee jaar zal het weer herrijzen, ditmaal in Haarlem.


Als een dier in het stro.

vrijdag 7 december 2001

De verschraling must go on: sluiting Slotervaart ZH?

Gister in Netwerk: Na 25 jaar lijken staatssecretaris Simons en minister Borst een einde te gaan maken aan het laatst (?) overgebleven ziekenhuis met idealisme. In plaats van de verschralingtendens om te keren wordt zij verder doorgezet. Dit ZH is juist een voorbeeld hoe het wél zou moeten: De patiënt wordt nog als mens gezien, niet gereduceerd tot symptomen en niet verbrokkeld over diverse medewerkers en afdelingen. Het gehele behandelteam centreert zich rondom de patiënt. Specialisten werken in loondienst, verdienen daarom minder maar doen het niet voor het geld. Patiënten die door andere ziekenhuizen geweigerd worden omdat zij langdurige zorg nodig hebben (geld kosten) worden hier wel opgenomen.

Plaats je handtekening en red het Slotervaart!

dinsdag 4 december 2001

Promotieactie!!!

Print nu de flyer van de verpleegpost, slinger hem door de kopieermachine en hang hem op elk prikbord wat je kunt vinden in de organisatie waar je werkt, of in de school waar je je opleiding doet, in de bushalte, de sportschool of in je flat, verspreid hem op dat wilde verpleegstertjesfeest of verzin zelf iets origineels...
We zitten te springen om enthousiaste verpleegkundigen uit andere werkgebieden dan de psychiatrie, die hier stukjes willen posten. We rekenen op jullie!!!

Mail (of bel) Korrelatie

De stichting Korrelatie heeft een prachtige site met veel informatie over psychische klachten.

Sinds enige tijd experimenteren ze met het beantwoorden van vragen via email.
Helaas moeten ze hier misschien om financiële redenen binnenkort weer mee stoppen, las ik in Trouw:

Korrelatie is een jaar geleden begonnen met het beantwoorden van vragen per e-mail. Daar werd weinig publiciteit aan gegeven, maar dit jaar zijn er wel 5000 vragen gesteld langs deze weg. "Het ministerie weet daarvan, maar het heeft nog geen beleid over internetdiensten. We hebben een mondelinge toezegging dat het begrote tekort van 375.000 gulden volgend jaar wordt aangevuld, maar we hebben geen idee of dat incidenteel of structureel is'', aldus directeur D. Huijbregts. Nu moeten vragenstellers zes dagen wachten op een antwoord, terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat drie dagen acceptabel zouden zijn.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie