De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


dinsdag 27 november 2001

De Gezondheidskiosk

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft op advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg en i.s.m. diverse GZ-organisaties de Gezondheidskiosk in het leven geroepen. De inzet is om uitsluitend betrouwbare informatie te leveren. Voor onbetrouwbare informatie kun je altijd nog terecht bij dit alternatief.

maandag 26 november 2001

Wachten is heel normaal

In poliklinieken in algemene ziekenhuizen is wachten heel normaal. Deze tekst kwam ik tegen op de site van het UMCN, Universitair Medisch Centrum Nijmegen, poli Neurochirurgie:

De polikliniek Neurologie/Neurochirurgie werkt met een spreekuur op afspraak. Er wordt naar gestreefd om de wachttijd zo kort mogelijk te houden. Voor sommige patiënten is echter meer tijd nodig dan is voorzien, waardoor de wachttijd kan oplopen. Hiervoor wordt uw begrip gevraagd. Wacht u echter langer dan een half uur, informeer dan bij de verpleegpost.

Je hebt een afspraak om 10.00 uur. Na een kwartier stap je naar de verpleegpost:
Patient: "Moet ik nog lang wachten?"
Verpleegkundige: "Hoe laat heeft U een afspraak?"
Patient: "Om 10 uur."
Verpleegkundige: "Oh, dan bent U nog lang niet aan de beurt, het is pas kwart over 10."

Ik vind het nogal wat, langer dan een half uur. Ik zou me dood schamen als ik iemand zolang zou moeten laten wachten. Maar wie ben ik?

vrijdag 23 november 2001

Campagnevoeren voor de zorg

Overheidsinstellingen en gerenormeerde organisaties geven partij als het gaat om personeel voor de zorg te werven. Met mooie campagnes en chique websites wordt de belangstelling van jongeren en herintreders gewekt. In België hebben we Verplegen, het zit in je bloed en in Nederland De zorg. Het echte werk en Hard nodig.
Waarom roepen dit soort campagnes bij mij een gevoel van irritatie op? De kranten staan al jaren vol van de negatieve berichten over de zorg, zonder dat er iets lijkt te verbeteren. De salarissen liggen nog steeds tientallen procenten achter op de rest van de maatschapppij en er gebeurt niets.
Gister heb ik het gemopper van mijn 80-jarige oom over zijn behandeling aangehoord en ik wist niets terug te zeggen. Nu begin ik zelf ook al te mopperen. Misschien moeten we weer eens met zijn allen gaan mopperen op de minister. Zou ze zelf niet eens moeten staken?

donderdag 22 november 2001

Gezondheidsnieuws uit Den Haag

Op de site van het ministerie van WVS (Welzijn, Volksgezondheid en Sport) vind je veel actueel nieuws over de gezondheidszorg. Waar zijn zij van Borst en haar handlangers mee bezig?

Lees nu hoe het staat met de palliatieve zorg in Nederland, of neem kennis van de campagne: Een overwinning bereik je niet alleen!

zaterdag 17 november 2001

Zorgprogramma's - nieuwe links in de Verpleegpost

Volgens de thesaurus van het NIZW is een zorgprogramma een "samenhangend pakket van clusters van activiteiten en/of maatregelen in de tijd gefaseerd, planmatig en gericht op een expliciet doel, effect of eindsituatie”.

Daarbij ontbreekt echter de notie dat een zorgprogramma gebonden is aan een regio. Het is een samenhangend programma van zorgdiensten die gegeven worden door verschillenden lokale instellingen t.b.v. patienten met dezelfde diagnose uit die regio. (Of door verschillende afdelingen binnen een grote instelling.) Zo kun je een zorgprogramma ADHD hebben voor Rotterdam en een vergelijkbaar programma voor Antwerpen.

Het ontwikkelen van zorgprogramma's is een hot item in de psychiatrie en in de thuiszorg. Het is inhoudelijk en vooral organisatorisch ingewikkeld om zo´n programma rond te krijgen. Maar wanneer het eenmaal draait kunnen patiënten dergelijke ingewikkelde behandeltrajecten veel gemakkelijker doorlopen. Het zorgprogramma ligt dan al klaar als een soort draaiboek.
Omdat er is nog maar pas een begin mee gemaakt is, zullen de gevonden links voorlopig een fragmentarisch geheel blijven vormen.

vrijdag 16 november 2001

Belgisch weblog: VVVB Weblogboek!

De verpleegpost is niet alleen! Ook in België werken collega´s aan een weblog voor verpleegkundigen!
Het gaat hier om een weblog van de VVVB, Vlaamse Vereniging voor Verpleegkundigen in de Bedrijfsgezondheidszorg. Dit is de grootste beroepsvereniging in Belgie voor verpleegkundigen.
Toevallig loopt er hier in huis de laatste tijd heel vaak een Vlaams muisje rond. Ze roept uit de woonkamer dat ik er bij moet zetten dat de gezondheidszorg in België veel beter is dan in Nederland! En dat ik over iets actueels moet loggen, zoals het Rode Kruis in Afganistan. Ik denk dat ik maar weer even in de huiskamer ga kijken.

woensdag 14 november 2001

11 tot 13 december - Nursingdagen

Dit mag niet onvermeld blijven hier natuurlijk. Van 11 tot 13 december vinden in de Jaarbeurs te Utrecht de Nursingdagen plaats. Als je inschrijft via de website vòòr 6 december krijg je een flinke korting. Je betaalt dan slechts 27,50 per dag in plaats van 75 gulden. Dat scheelt veel!! Er zijn talloze produktpresentaties en workshops gepland.

De laatste jaren trokken de Nursing Praktijkdagen ruim 5.000 verpleegkundigen in hart en nieren. Een prima resultaat. Toch geven we de beurs nu een gezonde injectie om nog beter te voldoen aan de verwachtingen van bezoekers en exposanten. Vanaf dit jaar heet de beurs De Nursing Dagen.

Voor veel verpleegkundigen is het beursbezoek een dagje uit. De uitstraling van de beurs wordt daarom anders: actueel, spannend, thematisch en specialistisch. En bovenal: educatief en leuk.


Coen! moeten wij hier zelf niet gaan staan? Dan hebben we wel een sponsor nodig. ;-)
www.nursingdagen.nl

dinsdag 13 november 2001

Psychiatrische zorg onder de maat

"Volgens de standaard zouden patiënten minimaal 80 minuten per dag contact met een behandelaar of therapeut moeten hebben. Maar in de praktijk is dat maar 35 minuten. Voor dagactiviteiten schrijft de standaard per week vijf tot tien uur voor. Dit is in werkelijkheid gemiddeld 50 minuten per week."

Volkskrant, 12 november

zondag 11 november 2001

GGD online

In diverse nieuwsbronnen las ik dat de gezamelijke ggd-en een aantal nieuwe websites zouden openen op 9 november:

"Op 9 november a.s. openen 23 GGD-en in Nederland hun eigen GGD internetwebsites en een gezamenlijke informatiebank GGD Gezondheidsinformatie. Via de website opent de GGD een nieuwe mogelijkheid voor het verkrijgen van publieksinformatie, dicht bij de bevolking thuis, op de gewenste tijd en locatie. De site geeft informatie over de taken, producten ... "

Dus toch eens kijken. Ik ben nu al een halfuur aan het zoeken op ggd kennisnet om een ingang te vinden, zeg maar, een internetadres waar je een overzicht kunt vinden van die informatiebank voor gezondheidsinformatie. Het zit echt buitengewoon gebruikersonvriendelijk in elkaar. Zit me groen en geel te ergeren. Als iemand het wel snapt, laat het ff weten. Waar vind ik die informatiebank voor gezondheidsinformatie....

Oh eindelijk, hier heb ik iets gevonden in een ver verborgen directory:
http://www.ggd.net/infobank/startpagina.asp?RegioID=12

Raar, zoeken op miltvuur geeft geen resultaten, terwijl op de voorpagina's van de diverse regionale ggd sites de info over miltvuur je om de oren vliegt.

dinsdag 6 november 2001

Verpleegkundige opleidingen gratis ?

Beetje oud nieuws al, maar er was sprake van in september, hoe staat het hier eigenlijk mee?

"In ruil voor de gratis studie zouden studenten moeten beloven dat ze na hun opleiding zeker vier jaar voor de klas gaan staan of kiezen voor een baan in de zorgsector."

Artikelen over dit onderwerp in de Volkskrant en het NRC.
En zijn er ook nog andere redenen om bijvoorbeeld aan een HBOV te beginnen?

zaterdag 3 november 2001

Standaard verpleegplannen, protocollen, richtlijnen, enz.

Voor de één een gruwel, voor de ander een verademing. De trend lijkt onomkeerbaar. Werd de eerste stoommachine niet vernield door arbeiders die bang waren hun baan te verliezen? Werd de opkomst van de computer niet gezien als bedreiging voor de werkgelegenheid? Maar inmiddels is gebleken dat door de computer de werkgelegenheid toenam en dat vooral geestdodend werk is overgenomen. En de gemiddelde werknemer maakt nu meer gebruik van zijn/haar hersenen en opleiding dan voorheen.
Misschien is er veel te zeggen voor de stelling dat door gebruik te maken van bewezen, werkzame, standaardoplossingen, de verpleegkundige efficiënter kan werken en haar hersenen vaker zal gaan gebruiken voor andere dingen. En de opleiding op een hoger plan zal kunnen komen en verder zal kunnen reiken dan voorheen.
Misschien krijgen we meer tijd voor aandacht en persoonlijk contact bij het verplegen en verzorgen, meer tijd voor preventie, meer tijd voor .... verzin het maar.
Bij de Verpleegpost Toppers vind je nu nieuwe links in de nieuwe categorie 'protocollen & standaard-verpleegplannen'.

donderdag 1 november 2001

Meer methodieken

Coen schreef een postje terug over webtherapie. Op de site van Innerned vind je ook een aantal methodieken op het gebied van communicatie en relaties.
Bijvoorbeeld hoe om te gaan met conflicten:

Ans Remmits:
Hoewel bijna niemand graag een conflict aangaat, moet toch gezegd worden dat ruzie een positief effect kan hebben. Ik noem er enkele:
* standpunten worden (eindelijk) duidelijk uitgesproken
* je leert je eigen grenzen beter kennen en bewaken: hoeveel invloed kun je op de ander (en laat je op jezelf) uitoefenen
* ruzie kan opluchten: voorkomt het opkroppen "a fight every day keeps the doctor away"

Nieuwe betrekking

Ben vandaag begonnen Coen!! Binnen het Centrum voor Langerdurende Zorg Leiden en omstreken. Er is een leuk inwerkprogrammaatje voor me bedacht. Vandaag mocht ik meelopen met de crisisdienst. Ik heb altijd al gedacht dat mijn karma deëscalerend was. En het werd weer bevestigd. Er waren geen crises, en de vervolgcontacten konden direct worden uitgeschreven. Echt waar!!


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie