De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


woensdag 31 oktober 2001

Reality bij de Verpleegpost

Je kunt nu de hersenen plak voor plak bekijken, en zien wat er allemaal fout kan zitten tussen de oren. Als je wilt dan mag je de rest van het menselijk lichaam opschaven. En meekijken in de OK en je laten informeren over allerhande operaties.
Medische informatie of medisch entertainment?

zaterdag 27 oktober 2001

Webtherapeut

Wanneer er iets tussen de oren niet functioneert zoals het hoort dan weet je het vaak zelf het eerst. Wil je weten of het een dipje is dat vanzelf weer over gaat, of dat er meer aan de hand is, dan zijn er aardige testjes te vinden op het web, zoals de depressie-test. Wanneer het om andersoortige klachten gaat, raadpleeg dan de Psychowijzer, waar je ook tips vindt over wat je er aan kunt doen.
Bij Freeler vind je een mooie verzameling links naar enkele vaak voorkomende gezondheidsproblemen, zoals problemen met slapen, stress, depressie, stoppen met roken – en hun oplossingen.
De enige echte online therapie vind je bij Interapy van de Universiteit van Amsterdam. Alleen voor traumaverwerking (PTSS).
Sites over werkstress en burnout, voor verpleegkundigen helaas heel relevant, hebben een vaste plaats tussen de Verpleegpost Toppers, zie onder 'zelf gezond blijven'.

donderdag 25 oktober 2001

Emaildokter

Vragen en verzoeken van medische aard kunnen via een speciale website, www.emaildokter.nl worden doorgegeven aan de huisarts, die daarop binnen 24 uur per telefoon zal antwoorden. Wanneer hij denkt dat dat nodig is, zal hij de patiënt vragen naar het spreekuur te komen. Zo niet, dan kan hij zelfs recepten per e-mail versturen, zodat medicijnen nog dezelfde dag bij de apotheek kunnen worden afgehaald.
Artikel in Trouw.

De site is bedoeld voor mensen in de regio Spijkenisse-Albrandswaard, die geen huisarts hebben. De emaildokter is van 22 t/m 28 oktober 2001 met vakantie.

dinsdag 23 oktober 2001

Wereldzuster

Ik ben gek op kaarten en dergelijke. In de slaapkamer staat een wereldbol waarbij elk land zijn eigen een kleurtje heeft. Maar wanneer ik het lampje aandoe gebeurt het wonder: De landenkleuren verdwijnen en daarvoor in de plaats zie je de hoogte van de bergen en de diepte van de oceanen, prachtig gewoon! Sommigen vinden een wereldbol met een lampje slechts een vorm van kitsch, maar ik kan eindeloos naar onze planeet liggen turen, denkend aan alle mogelijke spannende reizen. Wat heeft dit eigenlijk met de wereld van de verpleging te maken? Heel veel. Neem nou eens een goede medische startpagina. Zoiets is een poging om alle websites op dat gebied in kaart te brengen. En dan zijn er ook nog de websites die zichzelf de sociale kaart van .... noemen. Wil je weten wáár zich in Nederland de zorgvoorzieningen e.d. bevinden, raadpleeg dan eens de enige, echte Nationale Atlas Volksgezondheid.

Dijkshoorn's battle

Nico Dijkshoorn schrijft vrij genadeloze columns over BigBrother -The Battle, in het forum van Veronica/Yorin.

"Daniëlle captain. Begint meteen een beetje slap te lullen. Hoort er blijkbaar bij. Helaas Pindakaas zeggen, daar moet de doodstraf op komen te staan. Dat zegt ze maar tegen patiënten. ‘Heb ik nog lang te leven, zuster?’ ‘Helaas pindakaas!!!’ Ze probeerde ook humor er in te gooien. Nieuwe bewoner hadden ze genomen omdat ze frieten kan bakken. Snap je hem. Belg, friet, haha! Loopt zelf al een maand met een pot bedorven macaroni op haar hoofd, vreet dat eerst maar eens op."

zondag 21 oktober 2001

Skatende verpleegsters

De Friday Night Skate was weer fantastisch! Lekker de benen uitslaan na afloop van de stressy werkweek, kriskras door het donkere Amsterdam. Wel uitkijken in het donker, tussen zovelen, want je kunt bij het skaten lelijk vallen! Maar de Flying Nurses zijn nooit ver weg. Nurse Hans vertelde me dat de meeste Flying Nurses EHBO-ers zijn en dat het geruststellen van de patiënt belangrijker is dan het plakken van de pleister. Het ergste wat hij heeft gezien was een toeschouwer die een grand mal kreeg.

vrijdag 19 oktober 2001

Nachtdienst Chat & Game Zone

Hier kom je de nachtdienst wel mee door .... Nachtdienst Online en de nacht-site, beide met o.a. een verpleegkundigen-chat.
Ook leuk, wanneer je er van houdt, is NuSpelen met een héééleboel online games bij elkaar!

donderdag 18 oktober 2001

Het grote ´de Verpleegpost´ interview

Eindelijk is het dan gepubliceerd! Kijk in de ZorgKrant.

Bieslog

Wim de Bie logt ook web en schrijft leuke stukjes over maatschappelijke kwesties. Daar zijn archief helaas niet werkt, maar even geknipt en geplakt.
"Nieuw woord: éénveegsdoekje
Kop op de voorpagina van het Algemeen Dagblad:
Patiënt in één veeg gewassen
In honderden verpleeg- en verzorgingstehuizen wordt bij het wassen een nieuw wonderdoekje gebruikt. Het levert een enorme tijdbesparing op - een pluspunt in tijden van nijpend personeelstekort.
'Ze lijken een beetje op die vochtige doekjes die in nogal wat huishoudens op het toilet staan. Het verschil is dat deze natte lapjes voor gebruik even in de magnetron gaan. Dan zijn ze geschikt om mensen van kruin tot grote teen mee te wassen. Bad of douche, water en zeep, washandjes en handdoeken zijn overbodig.
Goedkoop is het niet. Een verpakking van acht doekjes, voldoende voor het wassen van één oudere, kost ruim zeven gulden. De tijdbesparing is enorm, het scheelt de verpleegkundige en de patiënt een hoop gesjouw.'
'Een verschraling van de zorg', zeggen de critici. 'We móeten wel', zeggen de voorstanders van de eenveegsdoek.
We vragen ons af: kan het niet sneller en goedkoper? Er zijn acht doekjes per persoon nodig? Wat een luxeuze verspilling!
We brengen het goeie ouwe degelijke washandje in herinnering. Eén washandje voor 'de bovenboel' en één washandje voor 'van onderen' hebben toch eeuwenlang volstaan?
Twee éénveegsdoekjes per patiënt per wasbeurt lijken ons ruim voldoende, een besparing van maar liefst zes doekjes!
Als het personeelstekort in de zorg verder oploopt, kan altijd nog naar één éénveegsdoekje per slachtoffer worden overgeschakeld.
"

Nieuwe trend

Zullen verloskundigen wellicht straks te maken krijgen met Buikkunst?

woensdag 17 oktober 2001

Zwanger door gebed

Het Parool meldt de uitkomst van een opmerkelijk wetenschappelijk onderzoek. Vrouwen voor wie gebeden werd, maakten twee keer zoveel kans om zwanger te worden dan vrouwen waarvoor niet gebeden werd.
Dat schept ongekende mogelijkheden .... Wanneer we de helft van verpleegkundigen naar huis zouden sturen om te bidden .... is dat dan ook evidence based nursing?

Suriname aan de waterkant

Een internetreis door verpleegkundig Suriname levert helaas slechts één specifieke website op. Wel een aantal leuke sites waarmee je het land kunt verkennen, zoals de De Startpagina van Suriname - Gezond & Vitaal, Waterkant, Gateway Suriname en natuurlijk Lonely Planet. Voor geïnteresseerden in de alternatieve geneeskunst: neem eens een kijkje in het bos.
Toch wordt er in Suriname verpleegd en kun je er blijkbaar ook stage lopen. Lijkt het in België een kwestie te zijn van even een wervingscampagne er tegenaan, in Suriname is de malaise in de zorg van meer structurele aard. Lees maar eens het verslag van de oprichting van Ypsilon Suriname.
Het verbaasde mij dat zelfs in Suriname gediscussieerd wordt over geweld op de werkvloer.
Wat zou het boeiend zijn om een Surinaamse redacteur bij de verpleegpost te hebben!

dinsdag 16 oktober 2001

De snelle beats van België

De Verpleegpost slaat de vleugels uit. België komt in zicht. Het land waar de medische wetenschap zo hoog ontwikkeld is trekt onze aandacht. En op onze beurt willen wij de aandacht trekken van onze Belgische collega´s. Hoe beleven jullie je werk? Pompt de adrenaline echt zo wild door het verpleegkundigenlijf? Of ziet de werkelijkheid er toch anders uit. Wanneer je het leuk vindt om over je werk of je leven als vpk in België te schrijven, dan nodigen wij je uit om stukjes in de Verpleegpost te posten.

Ook vragen wij aan Belgische verpleegkundigen om ons goede of leuke Belgische, verpleegkundige links te mailen!

Lachen is gezond

Zeggen ze. Er zijn ook mensen die dit heel serieus nemen! Maar niet alleen door humor ga je je beter voelen, er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je kunt je een beetje laten kietelen, daar moet ik ook nog wel eens van gaan lachen. Grappen over verplegen op het web zijn bijna allemaal erg flauw. Deze strips zijn wel aardig en deze cartoons zijn ook oké. Maar verder werd ik er een beetje depri van. Maar dat gaat vanzelf over. En anders hebben we natuurlijk de Clini Clowns nog! Heavy: Humor en doodgaan.

zaterdag 13 oktober 2001

Apetrots!

Eerst krijg ik vandaag een mailtje waarin iemand me wil interviewen. Dat begon zo:
Hallo Coen
Ik had de verpleegpost al gesignaleerd. En wilde hem as zondag al vernoemen in de rubriek Zorgsites van de ZorgKrant. Maar ik dacht nu je een persbericht stuurt, dat het ook interessant is om een nieuwsbericht erover te schrijven. Maar ik heb nog een aantal vragen. Hopelijk vind je het niet bezwaarlijk als ik je naam noem?

"Nee, natuurlijk niet, als je hem maar vet afdrukt!", zei ik natuurlijk niet. Ik laat jullie nog wel eens weten waar je dat interviewtje kunt lezen, als het tenminste geplaatst wordt.
Maar het gaf me zo´n gevoel van belangrijkheid, dat een wildvreemde me plotseling benadert en mijn mening vraagt! Herken je dat? Voel je je op je werk wel eens belangrijk? Ik eigenlijk alleen tegenover sommige patiënten. Maar niet tijdens een vergadering of zo. Zouden onze artsen wel eens geïnterviewd zijn? Zeker weten van niet!

Even later krijg ik nog een mailtje:
Naar aanleiding van uw aanmelding bij ZorgZoek.nl kunnen wij melden dat uw website door ons team beoordeeld is.
Uw website heeft van ons team: 3 sterren ontvangen.
Uitsluitend websites met minimaal 1 ster of hoger worden opgenomen binnen ZorgZoek.nl. Gemiddeld genomen ontvangt een website drie sterren (60-80 punten).

De Verpleegpost blijkt een nu al een drie-sterren-website te zijn! En wat doen we er nou eigenlijk voor? Zeg nou eerlijk ...

vrijdag 12 oktober 2001

Bijscholing

Een beetje info over miltvuur hoort hier natuurlijk thuis. Wie weet krijgen we daar nog wel mee te maken. Overigens blijkt de paniek over miltvuur in Den Haag vals alarm.
In de USA is nu een vierde geval geconstateerd, bij een medewerker van NBC.
En natuurlijk is er ook nog die hardrockband.

donderdag 11 oktober 2001

Humanistic photography

Abraham Menashe is een amerikaanse fotograaf die prachtige foto's maakt van mensen in al hun hoedanigheden. Hij heeft ook veel in de gezondheidszorg gefotografeerd. Op zijn site www.humanistic-photography.com zijn deze foto's allemaal te bekijken. Ik wilde er graag een paar gebruiken om deze site op te leuken, maar mister Menashe vindt dat niet goed.

Dear Mr Menashe,
I am managing an independent, non commercial dutch nursing site/ weblog, and I love your wonderful photographs.
I would like to use some on this site, of course with a link to your website behind it, and with a copyright footnote.
Can I have your permission, please?


Zijn antwoord:
Sorry, not without a fee. The price schedule is on this page
http://www.humanistic-photography.com/pricing_HT/pr_stock13.htm
Abraham


Jammer. De foto's zijn prachtig en zeer de moeite waard om eens te bekijken, dus ik wilde ze jullie toch niet onthouden. Wij zijn niet wraakzuchtig.

woensdag 10 oktober 2001

Hoeveel?

Nog effe over dat gedoe met die directeuren. Waar gaat het eigenlijk over als we het over die salarissen hebben. Viereneenhalve ton per jaar blijkt al heel normaal te zijn.

"Interim-managers zitten nog ver boven de 4,5 ton. Ze worden in steeds meer instellingen aangesteld om financiële problemen of fusieperikelen op te lossen. Hun dagloon is al gauw 3000 gulden. Bij 250 werkdagen per jaar incasseren zij dan 750 duizend gulden."
bron:Volkskrant - Aantal bestuurders heeft grens van 4,5 ton al genomen

dinsdag 9 oktober 2001

Heb ik dat nou?

Mijn dokter (zonder eigen homepage) schreef me een zalfje voor tegen de jeuk. “Dat komt door te vaak wassen met water en zeep”. Eenmaal bij de apotheek krijg ik één kleine tube en de ander mag ik halen “wanneer u die nodig mocht krijgen”. Omdat ik meteen zie dat één tube niet genoeg is, ontstaat er een discussie waarbij de assistente uiteindelijk vraagt waar ik het dan wel niet opsmeer. Ik vind het zo gênant, dat ze je in een winkel zoiets durven te vragen! Dat heb ik dan ook gezegd en ik kreeg mooi twee tubes mee!
Maar waar andere mensen wel niet aan lijden, dat is echt embarrassing!

zondag 7 oktober 2001

Openingsspeech bij de Verpleegpost!

Zo maar ineens is hij er. Of zij. En we dopen u …"De Verpleegpost".
We hebben maanden op dit idee zitten broeden. En vannacht in Leiden, heel vroeg in de ochtend eigenlijk, bracht Tanja het ter wereld, terwijl ik al lang lag te slapen in Amsterdam.

Deze week, waarin onze directeuren tientallen procenten erbij dreigden te krijgen, hebben wij De Verpleegpost gekregen! Eindelijk is er nu de verpleegsite met heel veel links voor de verpleegkundige als professional én als mens. Dus niet alleen bloedserieuze links over ziek zijn en beter worden, maar ook over leuke dingen zoals reizen en fun. En met links over zaken die voor ons van belang zijn, zoals vakbond en opleiding.

Wil je meedoen? Stukjes als deze, hier plaatsen? Sluit je aan bij ons team! Na een geslaagd teamuitje kun je dan autonoom stukjes plaatsen over zaken die van belang zijn voor ons beroep, ons werk of voor onszelf. Ook andere uitingen of impulsdoorbraken zijn welkom, zolang ze maar tot de verbeelding spreken van een verpleegkundige, wie of waar dan ook.

Heb je interessante links gevonden? Laat ons dat weten. Wat betreft links naar specifieke ziekten of aandoeningen, vinden we dat er te veel zijn om ze allemaal op te nemen. We willen het daarom globaal houden. Bij de Verpleegpost Toppers vind je dus geen site over boulimie, maar wel de ziekten pagina waar je dan een goeie boulimie-site kunt vinden.

PrijsvraagEerste test met plaatje, en meteen een prijsvraag:
De broeder of zuster die weet welke pillen dit zijn, wint een gratis abonnement op De Verpleegpost.
Kijk dasnogesaardig..

Kunnen we aan de PR beginnen?

Ja het is ff werk, maar dan heb je ook wat. Bent U tevreden broeder? Kunnen we sponsors gaan zoeken?
Zoals ik al zei, bijvoorbeeld incontinentie.net. Ja, sorry, ik wist ook niet dat het bestond.

zaterdag 6 oktober 2001

Nursjes zijn engeltjes

Nursing Poems - Nurses Are Angels
She stretches out her hand to the poor;
yet, she raches forth hands to the needy.
She is not afraid of sorrow,
for her trust is in God.
Pride and humility are her clothing,
and she shall rejoice in time to come.


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie