De berichten en columns in dit archief zijn gemaakt vóór verpleegkundigen en dóór verpleegkundigen. Je vindt hier informatie over verplegen en m.n. verplegen in de psychiatrie. Maar ook gezondheid en gezondheidszorg komen aan bod en verder alles wat met het beroep van verpleegkundige te maken heeft. Lees verder over de archieven >>


zaterdag 21 februari 2009

Eigentijds verpleegkundig kantoor

Is jouw kantoor ook rommelig? Bij ons wel. Als ons kantoor het kantoor van een verzekeringsmaatschappij zou zijn, dan zou ik m'n verzekering ergens anders afsluiten. Misschien is een eigen Wiki voor je team de oplossing?

De verdwijnende kunst van het separeren

We separeren steeds minder. Gelukkig maar! Maar als we het toch nog moeten doen, weten we dan nog wel hoe het moet? Om de 'kunst' van het separeren niet verloren te laten gaan voordat het separeren zelf verdwenen is, heb ik eens opgeschreven hoe wij het doen. Download hier de richtlijnen voor begeleiding in de separeer.

woensdag 28 januari 2009

Seminar ZZP voor zelfstandige verpleegkundigen

Wie klaagt er niet over zijn/haar leidinggevende en de organisatie? Neem het stuur over en wordt zelfstandig werkend verpleegkundige! In samenwerking met V&VN organiseert de KvK Midden Nederland een seminar voor iedereen die een bedrijf in de zorg wil starten. Wat moet er in de boekhouding? Welke kosten mag je aftrekken? Hoe zit het met de VAR? En wat doe je met de nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij? Welke specifieke regelgeving geldt er?
Check het uit, meldt je aan via www.kvk.nl/mn-zorg. Zou je ook nog meer verdienen?

dinsdag 25 maart 2008

Rijk zonder geld en zonder perfecte gezondheid

Van de week was er een patiënt bij mij op de afdeling. Ik moest hem beloven dat ik later met een rijke man ga samenwonen. Vanwege mijn slecht betaalde baan. En nee, ga niet voor minder.
Is geld dan zo belangrijk? Op het moment niet. Ik heb mijn huisje, katje, baan, familie, vrienden en geniet. Ik geniet van bijna elke dag. Ik geniet van mijn narcissen op tafel, van mijn lieve, maar ondeugende kater die op m'n schoot springt. Ik geniet van mijn werk als Verpleegkundige op de cardio. Ik geniet van mijn ouders die altijd voor me klaarstaan en af en toe met een hele leuke verrassing komen zoals een tuinmeubelset. Voor hen wat minder rijke dochter. Maar eigenlijk is de enige reden dat ik wat minder rijk ben, mijn gezondheid. Sinds vorige week werk ik eindelijk weer fulltime.
Mijn pijn is nog steeds aanwezig en de verwachting is niet dat dit binnenkort anders zal zijn. Maar ik leef en geniet van mijn rijke leven. Want dat is het! Rijk zonder geld en zonder perfecte gezondheid.

vrijdag 28 december 2007

Scheurkalender Psychiatrie 2008

SCIP geeft voor het derde jaar op rij de Scheurkalender van de Psychiatrie uit. Een hartstikke leuke kalender met grappen en grollen van cliënten. Iedere dag een lach of een traan. Het is nog niet te laat. Bestellen!

vrijdag 21 december 2007

Verpleegpost forum weer actief!

De verpleegpost heeft eindelijk weer een forum, of beter gezegd een discussiegroep. Het oude forum is helaas ten onder gegaan aan spam en is gesloten. Hopelijk hebben we daar nu geen last meer van en wordt het een levendige discussiegroep!

donderdag 6 december 2007

Kerst in de Z

Beste mensen, Sinterklaas heeft het land weer verlaten. De leefgroepen, gezinsvervangende tehuizen en zelfstandige woningen worden in kerstsfeer gebracht. Op veel plaatsen in het land worden dan ook leuke activiteiten georganiseerd, rond het thema Kerst. Het zou leuk zijn om ervaringen en leuke ideeën uit te wisselen. Zodat er dit jaar misschien eens iets geheel nieuws georganiseerd kan worden. Kortom: deel je ervaringen, deel je kennis en deel je ideeën. Maak het voor iedereen een verrassende en vooral leuke kerst.
Heb je iets leuks? Heb je tips? Heb je leuke links? Heb je leuke ideeën? Zet ze hier op de site (zie de tap 'meedoen') en geef de kerst wat nieuws.

Oproep aan iedereen in de Z

Hierbij ook een vernieuwde oproep aan iedereen die zich betrokken voelt bij de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap om zijn/haar kennis en ervaring te delen met de beroepsgroep. Dus: heb je interessant nieuws? Weet je iets over (leuke, verrassende, bijzondere) ontwikkelingen? Laat het ons weten!

dinsdag 4 december 2007

Welkom Rob Schrijver!

Sinds deze week heeft de Z-verpleegpost haar eerste redactielid: Rob Schrijver, docent verpleegkunde bij het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO), Z-verpleegkundige en mede-auteur van educatieve boeken over de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap. Rob zal zowel schrijven voor het weblog als de column.

dinsdag 18 september 2007

Oproep mini-enquête over zelfbeschadiging

De website Zelfbeschadiging.info, gesponsord door AMC de Meren, verzamelt ervaringen van cliënten en hulpverleners. Men wil wetenschappelijk onderzoek naar deze problematiek stimuleren. Cliënten, maar ook hulpverleners die mensen met zelfbeschadiging behandelen, worden uitgenodigd om de enquête in te vullen. De resultaten worden anoniem op de site geplaatst en in een later stadium verder uitgewerkt.

zondag 26 augustus 2007

Oproep

Als Oostenrijks verpleegkundige ben ik bezig met het schrijven van een dissertatie (in de faculteit filosofie) over “De rol van verpleegkundigen bij euthanasie in Nederland”. Over dit gevoelige onderwerp wil ik graag in contact komen met verpleegkundigen in Nederland die mij vertrouwelijk iets willen vertellen over hun ervaringen en opvattingen bij de praktische uitvoering van euthanasie. U kunt mij bereiken per e-mail: Sabine Ruppert.

Sabine heeft 2 jaar in Den Haag gewoond en daar 1 jaar als verpleegkundige gewerkt op de IC/CCU in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze spreekt Nederlands.

dinsdag 19 juni 2007

Verpleegkundige of toch maar automonteur?

Eindelijk is het zover....mijn diploma mag ik aanstaande donderdag ontvangen. Morgen eerst de presentatie van onze scriptie. Zenuwachtig ben ik niet. Negen maanden lang zijn we bezig geweest met de scriptie, dus weet waar het over gaat en wat ik moet zeggen. Nou hoef ik maar een paar zinnetjes te zeggen, dus dat scheelt ook weer.
Na donderdag gediplomeerd Verpleegkundige. Eigenlijk vind ik het heel eng. Dat betekent dat ik verantwoordelijke diensten zal gaan draaien, de verantwoordelijkheid heb voor twintig mensenlevens. Wil ik dit, kan ik dit? Er zijn wel mensen die blijkbaar vertrouwen in mij hebben anders was ik niet zover gekomen. Maar kan ik het echt wel? Zal ik geen fouten maken, dingen vergeten, belangrijke dingen die mensenlevens kunnen kosten? Stel ik geef iemand zijn bloeddrukverlagers terwijl die man/vrouw een lage bloeddruk heeft? Stel ik geef een verkeerde dosis medicijnen, te hoog? Stel ik schakel de arts niet in terwijl het wel nodig is?
Misschien moet ik me maar laten omscholen....automonteur heeft me altijd wel interessant geleken. Maar stel ik vergeet de wielen goed aan te draaien? Stel ik vergeet de remmen goed in te stellen?
Eigenlijk kan er overal wel iets misgaan, overal worden er fouten gemaakt. Maar wat belangrijk is, vooral in mijn vak, is dat deze fouten minimaal zijn en dat je je altijd bedacht bent op mogelijke fouten. Medicijnen gaan drie keer door een controle voordat het bij de patiënt belandt. Dit is een van de voorbeelden van extra controle die gewoon erg belangrijk is. Controle, controle, controle. Bij twijfel; overleg. Ook belangrijk, stel je hebt een patiënt die zich niet goed voelt. Bel liever een arts tien keer teveel, dan één keer te weinig. Gelukkig kan ik ook altijd terug vallen op mijn collega's. Als ik twijfel overleg ik.
Ik ben me bijna continue bewust van het feit dat één klein foutje, één dingetje wat je vergeet, grote gevolgen kan hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor iemand anders. Wat voor mij trouwens veel belangrijker is; de patiënt.
Ik ga ervan uit dat ik altijd bewust zal blijven van het feit dat ik continue oplettend en waakzaam moet zijn. Nooit makkelijk worden, nooit ervan uitgaan dat het wel klopt. Niet gehospitaliseerd raken. Blijven controleren en overleggen.

Ik ga met plezier mijn diploma in ontvangst nemen en zal met groot genoegen weer op mijn werk verschijnen. Wetend dat ik het kan, maar bewust dat een fout snel gemaakt is.
Dus toch maar niet automonteur.........

maandag 26 maart 2007

VPRO psychiatriedossier

De VPRO heeft een mooi historisch dossier aangelegd over de psychiatrie. Je vindt er video- en audiofragmenten en complete uitzendingen van oude radio- en tv-programma's. Ook aankondigingen van nieuwe uitzendingen.

zaterdag 24 februari 2007

Nachtdienst

Ik zit in de nacht.
Dat is erg leuk als iedereen slaapt. Niet dat het voor mij vervelend is als de patiënten niet slapen, maar wel voor hen zelf.
Twee patiënten waren erg benauwd en konden daardoor niet slapen.
Ik kon helaas niets voor ze betekenen, behalve een praatje.
Zuurstof mocht niet hoger, slaaptablet mag niet in verband met de longproblemen die ze hebben (slaaptablet kan ademhalingsdepressies veroorzaken) en extra vernevelen wilden ze allebei niet.
Ik vind nachtdiensten erg leuk om te doen omdat je op de patiënten let.
Tijdens mijn eerste rondje zet je alle tv's uit die nog aan staan van patiënten die in slaap zijn gevallen, je helpt ze in een comfortabele houding en daarna is de kunst om zo zachtjes mogelijk te doen tijdens de rondjes zodat ze niet wakker worden.
Als de (meeste) patiënten dan goed hebben geslapen, ben ik tevreden.
Ondertussen heb ik dan gelet op de infusen en de antibiotica en dit natuurlijk ook zo zachtjes mogelijk.
Leuk werk, als ze maar goed slapen.
Ik ga me nog eens verdiepen in wat tips om beter te slapen.
Dan kan ik vanavond weer goed voorbereid naar mijn werk en hopelijk iedereen een goede nachtrust bezorgen.

dinsdag 20 februari 2007

Nieuwe beroepscode voor verpleegkundigen

Begin februari is de nieuwe Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden uitgekomen. Een beroepscode is de basis van het verpleegkundig en verzorgend beroep en geeft uitgangspunten voor het handelen. Het biedt een praktische leidraad bij het omgaan met de dilemma's van alledag. "Omdat deze nieuwe code geschreven is in de ik-vorm, voelen jullie je direct aangesproken." zeggen NU'91 en V&VN, de makers van de code. Ik heb de beroepscode meteen hier gedownload.

donderdag 15 februari 2007

Dikmakers antipsychotica ondekt!

Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit hebben ontdekt wat de oorzaak is van het feit dat een aantal antipsychotica dik maken en de kans op suikerziekte en hartklachten vergroten. De resultaten van hun onderzoek verschijnen later deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Een persbericht dat het onderzoeksteam vandaag al verspreidde loopt daar alvast op vooruit: "Wij hebben een hele klasse van antipsychotica kunnen koppelen aan stoffen in de hersenen die het gevoel van honger opwekken", aldus prof. Solomon Snyder van Johns Hopkins School of Medicine. "Dat voedt de hoop dat een nieuwere generatie medicijnen kan komen zonder gewichtstoename als bijwerking." Bron: Schizophrenia.com, vertaling Schizbul.

vrijdag 26 januari 2007

Eind scriptie

In juni diplomeer ik. Eindelijk mijn diploma!
Maar nu eerst concentreren op mijn scriptie. Samen met vijf andere leerling verpleegkundigen maken wij een scriptie over de zorg voor zorgvragers die bekend zijn met alcoholabuses. Dit onderwerp hebben wij gekozen omdat we ervaren hebben in de praktijk dat er vaak onprofessioneel om wordt gegaan met patiënten met alcoholabuses. Als er een opname wordt aangekondigd met de opname indicatie: alcohol intoxicatie, hoor je vaak de volgende opmerking: "O, heb je er weer één, zo'n zuiplap, gadver". Patiënten die in de voorgeschiedenis bekend zijn met alcoholabuses en opgenomen worden voor iets heel anders, worden toch anders bekeken en/of behandeld.
Dit kan natuurlijk niet. Als verpleegkundige verleen je professionele zorg. Zonder vooroordelen en zonder voorkeursbehandeling.
Het doel van onze scriptie: de zorg voor patiënten met alcoholabuses verbeteren.

Vanavond ga ik de nacht in. Er ligt een patiënt bekend met alcoholabuses. Zij staat bekend om haar onrustigheid 's nachts.

dinsdag 23 januari 2007

Het Oude Gesticht

Netperk heeft een unieke site over de geschiedenis van de psychiatrie gelanceerd. Er staan nu bijna 20 artikelen op. Netperk: "Veel informatie krijg ik uit oude boeken over de psychiatrie en de 'verpleegkunde van krankzinnigen' in het grijze verleden. Er komen maandelijks artikelen bij maar het is een hoop teksverwerken en typen dus het gaat niet zo snel. Maar de site groeit gestaag." Ga naar Het Oude Gesticht.

zondag 21 januari 2007

Waarom heb ik hiervoor gekozen?

Laatst belde een mevrouw vanaf het toilet. Toen ik bij haar kwam zat heel het toilet en zij zelf onder de ontlasting. Zij was aan de diarree en kon het toilet niet op tijd bereiken. Ik merkte dat zij zich schaamde en vertelde haar dat zij hier niks aan kon doen en dat het iedereen had kunnen overkomen. Ik heb haar gewassen en het toilet schoongemaakt. Een andere patiënt zag mij het toilet schoonmaken. Toen ik later bij haar kwam, vroeg ze hoe oud ik ben.
Eenentwintig jaartjes jong vertelde ik haar.
'Kind je bent zo jong en dan doe je zo'n zwaar beroep, waarom toch?' reageerde zij.
Ik vertelde haar dat ik dit beroep doe om mensen te helpen en dat het juist heel fijn is om iemand te verzorgen, ook als zij 'een ongelukje' heeft gehad. Het is een dankbaar beroep.
'Jij zal een goede verpleegkundige worden, je hebt de juiste motivatie'.
Door (onder andere) dit soort gesprekjes weet je weer waarom je voor dit beroep hebt gekozen, dan vergeet je de minder leuke kanten van het beroep.

zaterdag 20 januari 2007

Welkom Sandy!

De Verpleegpost heeft gelukkig weer een columnist: "Ik ben Sandy den Hoed, 21 jaartjes jong en werkzaam als leerling verpleegkundige in een algemeen, regionaal ziekenhuis. In juni 2007 krijg ik mijn diploma Verpleegkundige niveau 4. Op dit moment ben ik werkzaam op de afdeling long, intern, orthopedie en nefrologie. Ik werk in het Vlietland Ziekenhuis locatie Schiedam". Sandy zal schrijven over haar dagelijkse ervaringen op haar werk. Go for it, Sandy!


<< naar Verpleegkunde & Psychiatrie